BR15 ventilation

Neglen
Neglen
Indlæg: 26
Postnr: 1734
Neglen Neglen

Hej


Jeg er ved at få opført et sommerhus (bjælkehus). Leverandøren/hovedentreprenøren har jf. kontrakten ansvaret for, at huset lever op til BR15. Jeg mangler hjælp til sondringen her.


Eks. skal der gennem taget laves 2 aftræk til hhv. emhætte og badventilator. Jeg påstår, at selve aftrækket/taghætten bør være inkluderet, da BR15 foreskriver disse. Leverandøren afviser det med, at han kun har ansvaret for huset og ikke “udstyr”. Hvem har ret i denne lille tvist?


Huset står på et støbt fundament med terrændæk. Bør der være ventilationsriste i fundamentet el. i bundremmen, ved denne konstruktion?Mvh. og go’ weekend

Kasper

Orla Nautrup
Orla Nautrup
Indlæg: 3364
Postnr: 7870
Orla Nautrup Orla Nautrup

Der skal være en minimum 15 x 15 cm aftræk op gennem taget fra køkken + emhætte + badeværelse + toiletrum + bryggers og dette må selvfølgelig være inkluderet i prisen.

Hvis det er et bjælkehus med en isoleret træskeletvæg indvendig, skal der være ventilation mellem bjælker og træskeletvæg med lufttilførsel forneden, og så skal luften selvfølgelig kunne komme ud til det fri foroven.

Neglen
Neglen
Indlæg: 26
Postnr: 1734
Neglen Neglen

Hej Orla - tak for svaret 👍🏼


Vil det sige, at der skal være 2 aftræk fra køkken, 1 fra badeværelse og 1 fra bryggers? Er det fastslået i BR15? Hvilket argument kan jeg bruge i sagen?


Det er netop som du skriver et bjælkehus med isoleret træskelet indvendigt. Hvordan vil ventilationen her normalt være udført? Er det ligeledes et krav i BR15?Mvh. Kasper

mfrost
mfrost
Indlæg: 1520
Postnr: 9400
mfrost mfrost

og som en lille patentes så gælder BR15 ikke mere den hedder BR18, siden 1.juli :-)

Neglen
Neglen
Indlæg: 26
Postnr: 1734
Neglen Neglen

Ja tak, men vores byggeri hører under BR15. Hvis vi havde ansøgt efter d. 1/7 og allerede var igang, så ville det næsten være en ny rekord 😉

Orla Nautrup
Orla Nautrup
Indlæg: 3364
Postnr: 7870
Orla Nautrup Orla Nautrup

Hej her er et uddrag af BR15:

(6.3.1.2, stk. 6)

Enfamiliehuse er huse med én bolig, herunder sommerhuse, samt dobbelthuse, rækkehuse, gruppehuse, kædehuse og lignende, hvor boligerne ikke er adskilt ved et vandret lejlighedsskel. Naturlig ventilation fungerer ved at luft tilføres via ventiler i ydervægge og fjernes via den naturlige opdrift gennem aftrækskanaler fra køkken og bad/wc over tag. Tilførsel af udeluft i beboelsesrum: Oplukkeligt vindue, lem eller yderdør og en eller flere udeluftventiler med en samlet fri åbning på mindst 60 cm2 pr. 25 m2 gulvareal. Åb- ningsarealet til det fri kan evt. bestemmes ud fra en ventilationsteknisk beregning.Tilførsel af udeluft i køkkener: Åbning på mindst 100 cm2 mod adgangsrum og oplukkeligt vindue, lem eller yderdør.Tilførsel af udeluft i bade- og wc-rum: Åbning på mindst 100 cm2 mod adgangsrum. Samt, hvis rummet er mod ydervæg, oplukkeligt vindue, lem eller yderdør.

Fjernelse af indeluft i bade- og wcrum: Aftrækskanal med kanaltværsnit på mindst 200 cm2.

Tilførsel af udeluft i kælderrum:

Tilførsel af udeluft gennem en eller flere udeluftventiler.

Fjernelse af indeluft i kælderrum:

Fjernelse af indeluft fra mindst ét kælderrum med en aftrækskanal med kanaltværsnit på mindst 200 cm2.

Vil du være med? Log ind for at svare.

 

Lignende indlæg

 1. Br10 - br15??
  Jura, reglementer og krav
 2. Ombygning - Energi forbrug jf BR15
  Lav-Hus
 3. BR15 krav til efterisolering i gulv?
  Lav-Hus
 4. BR10 eller BR15?
  Lav-Hus
 5. Lem i galv
  Lav-Hus