Behandling af bænk med Europæisk Ege træ

Draco
Draco
Indlæg: 10
Postnr:
Draco Draco

Grundet prisen på Teak, så er jeg kommet frem til at min bænk skal renoveres med Europæisk eg..

Men for at få den til at holde længere, hvad skal den behandles med?

Den kommer til at stå ude hele året, under et ege træ og en Syren, i en del af have med skygge.

Renos
Renos
Indlæg: 18
Postnr: 2300
Renos Renos

Jeg bruger linolie udendørs fra skovgaard/frydenberg som grunder og derefter, 2 gange osmo 425 eg, holder 3-4år

God arbejdslyst

Rantzau
Rantzau
Indlæg: 1072
Postnr: 2970
Rantzau Rantzau

Jeg tør næsten ikke skrive det, men Rentolin holder godt på eg. Bemærk at Rentolin kun må bruges udendørs.

Linolieprodukter giver kun mening på nåletræ. Linolie trænger ikke tilstrækkelig ned i porene og hærder på hårdttræ som eg. 

Kinesisk olie som tilsætning til linolie har muligvis en effekt da olien er alkalifast, hvilket har betydning i forbindelse med nedbør visse steder i landet.

Under alle omstændighder vil jeg anbefale træbænke rengøres og efterbehandles med olie hvert år. En vedligeholdt bænt tager ikke mange øjeblikke at gøre forårsklar.

Draco
Draco
Indlæg: 10
Postnr:
Draco Draco

Renos => tak for svar.. skal det forståes at der skal behandles med din "opskrift" hvert 3-4 år også holder det, så længe man gør det?

Draco
Draco
Indlæg: 10
Postnr:
Draco Draco

Rantzau => Selvom den skal stå uden hele året, så tænker jeg at smide en pressing om, for at tage det været nedfald og have vand stående i længere tid.

Vil osmo 425 kunne være fin også som UV beskyttelse som afsluttede oven på rentolin?

Rantzau
Rantzau
Indlæg: 1072
Postnr: 2970
Rantzau Rantzau

Hverken rentolin eller rene linolieprodukter har UV spærre. Presenninger beskytter bedst mod UV stråler men husk udluftning så der ikke opstår stående fugt.

Uden yderligere beskyttelse vil eg får en sølvgrå overflade som smitter af. Det betyder intet på udvendige gulve og vægge, men fruen bliver nok ikke begejstret når den fine sommerkjole misfarves af bænken. 

På hårdttræ som eg udendørs, er det bedst at koncentrer sig om overfladen. Undgå jordkontakt og sikre dig at træet kan tørre, vil sikre eg længere levetid end både dig og mig.

Rentolin binder overfladen så afsmitning minimeres. Rentolin efterlader overfladen meget vandafvisende, men det holder sjældent mere end et år. 

Det gør andre transparente olieprodukter heller ikke.

Mig bekendt er linolie ikke foreneligt med andre olieprodukter, da linolie hærder på træets cellevægge ved hjælp af luftens ilt og ikke fordampning af opløsningsmidlerne som Rentolin.

Renos
Renos
Indlæg: 18
Postnr: 2300
Renos Renos

Tror mig, linolien fra s/f trænger ind i egetræ, glemte at skrive du kun må bruge korn 120, det gælder både for linolien og osmo. Bruger det både på vinduer og døre af egetræ, bænke og pagode, og det er  så smukt.

Det kan godt holde længere, men så begynder det at falme, det synes jeg ikke om.

Vælger du osmo, så køb den her, der er nærmest halv pris:

https://www.adelsberger-holz.com/osmo/" target="_blank" rel="nofollow">https://www.adelsberger-holz.com/osmo/

Se her en dygtig mand, som bruger osmo:

https://www.youtube.com/watch?v=T0LMXj_VUms&frags=pl%2Cwn

For gud skyld, lad være at bruge rentolin, det har gjort så mange dansker syge og der er flere hjem der er blevet ubeboelig at det giftige stads.

God arbejdslyst

Draco
Draco
Indlæg: 10
Postnr:
Draco Draco

Rentzau => jordkontakt er minimal, da stellet er metal, som jeg har fået sandblæst og larkeret, så det er kun dem man sidder på, samt ryg der er Eg.

Så en pressening vil der kunne lave luft gennemstrømning nemt.

Renos => Kan ikke finde 425, det nærmest er 420 (farveløs)
den koster 950kr for 2,5L hos gulogfliseexperten.dk
Hos Adelseberg koster den 66,48+20,4€ (ca 650kr), så der er 300kr sparet.

Orla => Bruger skibslak til rigtig meget, dog ikke brugt det til udendørsmøbler (endnu), men måske skal det overvejes?

Er ikke så velinformeret omkring Eg, især ikke udendørs og der hvor jeg får træet fra kan/vil ikke rådgive vedr. behandling, da det er en smags sag og der er mange holdninger, så de forhandler kun træet.


Rantzau
Rantzau
Indlæg: 1072
Postnr: 2970
Rantzau Rantzau

Miljø- og Fødevareministeriet har skrevet en del om Rentolin. Rentolin blev i perioden 1978 til 1998 markedsført til indendørs brug selv om det kun var tilladt til udendørs brug.

Efter mange klager om bivirkninger blev Rentolin undersøgt på arbejdsmedicinske klinikker, som fandt opløsningsmidlet kunne give akutte forgiftninger. Derfor blev det indskærpet at markedsføringen omgående blev rettet.

Rentolin er stadig her i 2018 kun tilladt til udendørs brug. Der er det til gengæld fuldt lovlig, og sælges stadig til private.

Angående lak: Skibslak forsegler de UV dæmpende midler bedre, så blegning udsættes betragtelig i forhold til olie.

Tonkin lak som jeg har gode erfaringer med, holder helt fantastisk på hårdttræ som eg udendørs. Lakken er tyndtflydende og er godt 48 timer om at tørre ved ca. 20 grader..

Derfor er det nødvendigt at lakerer tyndt flere gange for at forhindre løbere.

Tonkin lak binder også godt på metal.

Tonkin lak bruges stadig i stor udstrækning af den franske flåde.

maf
maf
Indlæg: 231
Postnr: 8400
maf maf

Hvad med at lade være med at give det noget som helst? Spar de penge og brug istedet en 10’er hvert år på en gang algerens

PinkHenrik
PinkHenrik
Indlæg: 4275
Postnr: 6300
PinkHenrik PinkHenrik

Jeg tænker også skibslak... det virker på et skibsdæk lavet af egeplanker, så kunne det vel også virke på en havebænk   
Jeg ville nok lade træet stå ubehandlet, fordi det får en flot stålgrå overflade med tiden, som mange efterligner til "antikviteter".
Ja træet nedbrydes, men det er nu naturens gang, og her er jordkontakt den aller største "forbryder" man kan udsætte træ for...man kan jo spørge sig selv om 10-15 år ikke er en OK levetid på en bænk  

Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
Rantzau
Rantzau
Indlæg: 1072
Postnr: 2970
Rantzau Rantzau

Ved nærmere eftertanke mener jeg Orlas forslag om skibslak nok giver det bedste resultat. Jeg anbefaler Tonkin lak, for den jeg har gode erfaringer med.

Råt træ suger vand. Selv med den varme og tørre sommer vi i år har haft, ligger der stadig morgendug på havemøblerne som ikke bare kan tørres af. Det er en blandet fornøjelse så tidlig på morgenen at få buksevand.

Emnet linolie og eg har været debatteret længe, hvor de foreløbelige resultater jeg har kendskab til ikke anbefaler transparent linolie på eg til udendørs brug som bænke.

Det er ikke korrekt at linolie trænger ned i egetræ. Groft sagt er molekylerne er for store. Koldpresset linolie har mindre molekyler, hvor Kinesisk olie har de mindste. Derfor skrev jeg udtrykkeligt at Kinesisk olie muligvis kunne anvendes.

Algerens på ubehandlet egetræ er risikabelt. Algerens indeholder kemikalier der kan gå i forbindelse med de ubestemmelige partikler luft og regn fører med sig. Den ukendte kemiske blanding vil med stor sandsynlighed farve ubehandlet eg sort.

Draco
Draco
Indlæg: 10
Postnr:
Draco Draco

Tak for svar alle.. kan læse der er mange måder at behandle eller helt undlade det..

Umiddelbart er det skibslak der trækker mest, primært grundet jeg bruger det selv til andet.. så det er noget jeg har hjemme.

Vil du være med? Log ind for at svare.