Køleskabs(teori)

shortcut
shortcut
Indlæg: 604
Postnr: 9900
shortcut shortcut

Yngstearvingen, har sådan en bette iskiosk ved en strand....

Han har sjovt nok mega travlt i denne sommervarme.

Han har 2 køleskabe til sodavand 1. til direkte salg og 1 til Back-up, efterhånden som nr. 1 bliver tom.

Når back-ud køleren er tom, slukker en af medarbejderne køleskabet, da han siger at det er bedre for køleskabet at hvile, indtil den bliver fyldt op igen om aftenen og så skal starte op med at køle de varme sodavand og sig selv...

Vi andre er ved at ryste hovedet af led over ham.

En absolut (u)videnskabelig undersøgelse viser at back-up faktisk laver koldere sodavand end den foreste.   Der er så heller ingen is inde i nr.2 -hvilket nr. 1 er plaget en del af.

Men ? har han ret ?

Er det bedre (for køleskabet) at blive slukket og først blive tændt når det er fyldt (og varmt) eller er han galt på den ?Har besluttet mig for at blive en gammel sur mand. -Nu venter jeg så bare på at blive gammel....
Søren O
Søren O
Indlæg: 2428
Postnr: 7000
Søren O Søren O

Jeg tror heller ikke det har nogen betydning om køleskab 2 slukkes eller ej. Det kan ikke have nogen ekstra gavnlig virkning for køleskabet.

Hvis ellers køleskabene er justeret til samme temperatur, skulle sodavandene også have samme temperatur. Når sodavandene i køleskab 1 er varmere, og der er isproblemer, så hænger det sammen med at køleskab 1 åbnes langt oftere end køleskab 2.

Søren O
ev elmand
ev elmand
Indlæg: 12112
Postnr: 7480
ev elmand ev elmand

Naturligvis er det bedre at lade den hvile engang imellem det ved enhver idiot da.   Nå spøg til side, her kommer forklaringen.

I køleskabet er der termostat der slår fra når den har nået sin temperatur på + 5 grC. Det måles på selve fordamperen som da måske er - 10 grader og ved at bygge lidt rim op. Når der er slået  er det så hvile hvor fordamper stiger i temperatur på grund af lufttemp. i køleskab. Termostat er indrettet sådan at der først startes når der igen er nogle plusgrader på fordamper. Det er vigtigt for så er rim/is smeltet og fordamper er ren. 

I køleskab der står i sit normale miljø hjemme i køkkenet foregår dette skift når det går godt. Men ved overbelastning af konstant nye "varme" varer i skabet eller man har glemt at lukke lågen går det galt.

Hvis kompressor ikke kan magte at køle det ned vil termostat aldrig slå fra, der bliver ikke afrimet og der vil opbygges is i køleskab. Det vil fungere dårligere og kompressor vil have endnu sværere ved at nå temperaturen, endnu mere is osv. 

Så ved normalt brug er det noget sludder da køleskab selv tager sine hvil, men ved konstant overbelastning er det rigtig at tvinge hvil igennem, eller forlange knap så lav temperatur så skabet kan nå at køle det ned.

 Men som køler 1 har det nu skal den slukkes og åbnes en nats tid så isen kan smelte så er den klar igen. Gerne med en blæser ind i den så i når at få alt isen væk inden kiosken åbner igen om morgenen.  

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
shortcut
shortcut
Indlæg: 604
Postnr: 9900
shortcut shortcut

Hej Søren O. og El mand....

For at afhjælpe isdannelsen inde i køler 1. har vi faktisk snakket om at sætte et almindeligt tænd/sluk ur og lade den være slukket f.eks fra kl 21 til ca 1, når den er fyldt op om aftenen.

Hvis det er isdannelsen der er problemet burde det så løse noget af problemet..

Køler 1 får så ca 8 timer til at køle sig selv og indholdet ned....

Ellers må der lige byttes indhold fra de 2 køleskabe...

Der er i øvrigt sat blæsere op bag begge køleskabe i en form for nødhjælp ...

Har besluttet mig for at blive en gammel sur mand. -Nu venter jeg så bare på at blive gammel....
ev elmand
ev elmand
Indlæg: 12112
Postnr: 7480
ev elmand ev elmand

Blæsere bag hjælper noget, men det har i jo allerede. Når i har fået køler 1 isfrit med den metode jeg beskriver, kan i gøre jer den vane at dreje termostat knap op på høj temperatur Altså 1 eller 0 om aftenen inden man lukker butikkenj. Så vil den slukke kompressor og i kan med det samme skrue termostat til det ønskede. Kompressor vil så ikke starte igen før fordamper er isfri. Dette gælder kun ved meget lidt is ellers tager det for lang tid.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Vil du være med? Log ind for at svare.