Skæve gitterspær

FrederikHH
FrederikHH
Indlæg: 13
Postnr: 7120
FrederikHH FrederikHH

Hej

Efter afmontering af loft og isolering i hus fra 1964 ser jeg til min bekymring, at spær står helt ude af lod. Der er tale om 20 graders taghældning, gitterspær og spids af spær står mange grader væk fra center på bund af spær. Se evt vedhæftede billeder. Man ser ligefrem at spærfoden? tilter med spær. 

I tilstandsrapporten er beskrevet manglende vindafstivning, men også skrevet at der ingen skader er at se og ej heller kan forventes. 


Hvordan vil I forholde her?


Mvh

ev elmand
ev elmand
Indlæg: 12128
Postnr: 7480
ev elmand ev elmand

Jeg ville nok lave en vindafstivning nu da du har så let ved at gøre det, men ikke rette spærene op. De har fået den stilling over årene og hvis du tvinger dem tilbage kan det gå ud over tagbeklædning. 

Du lægger et bræt op under spærene. Den skal gå fra toppen af yderste eller 2 yderste spær og ned til bunden 5-6 spær henne. Kan et bræt ikke nå skrues blot en anden under til at forlænge med. Dette gøres i begge sider og fra begge ender. Brættet sømmes / skrues fast i at spær den krydser.

Det vil stabilisere så skaden ikke udvikler sig yderligere, og vil give dig ro i sindet.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
FrederikHH
FrederikHH
Indlæg: 13
Postnr: 7120
FrederikHH FrederikHH

Hej Erik


Tak for dit svar. Jeg er helt med på at foretage afstivning nu. Mit spørgsmål går lige så vel på om tilstandsrapporten er retvisende ift ingen skader. Derudover har man lagt pap oven på det oprindelige skifer eternit og derved øget belastningen på den øjensynligt skæve og ikke afstivede konstruktion. 

ev elmand
ev elmand
Indlæg: 12128
Postnr: 7480
ev elmand ev elmand

Jeg kan jo ikke lige se om der er skader. Men der er skrevet at spær er skæve, der ikke ses skader og heller ikke forventes at der opstår skader. 

Det kan vel ikke være forkert. Du er under alle omstændigheder gjort opmærksom på problemet ved køb. Men det kan stadig være et godt køb.

Man kan ikke se hvad tagbelastning spærene er beregnet til. så den del kræver en ingeniør beregning, og sikkert efterfølgende retssag.  Men hvis du nu forbedrer det så vil udviklingen jo stoppe her.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
FrederikHH
FrederikHH
Indlæg: 13
Postnr: 7120
FrederikHH FrederikHH

Der er ikke skrevet noget om skæve spær. Tværtimod er der specifikt skrevet, at der ingen skader ses. 

Jeg er ikke ude på at finde fejl, men undrer mig om ikke det er en fejl i tilstandsrapporten, når der ikke står noget om markant skæve spær i relation til manglende vindafstivning. Det er jo en relativt markant “fejl” på huset, som jeg gerne have været vidende om. 


maf
maf
Indlæg: 212
Postnr: 8400
maf maf

Hvordan ser dine gavle ud, og er de beskrevet i tilstandsrapporten?

S. Fabrin
S. Fabrin
Indlæg: 6637
Postnr: 4400
S. Fabrin S. Fabrin

Hvis huset har stået i over 50 år og overlevet diverse storme, så bliver det nok stående. Du kan sikkert med fred i sjælen kaste dig over andre opgaver.

fase
Søren O
Søren O
Indlæg: 2434
Postnr: 7000
Søren O Søren O

Hvis gavlene også er skæve kunne, vil det rigtige være at rette taget op. Jeg tror slet ikke at det er så svært, især ikke nu hvor lofter er nede, men det må blive en sag for ejerskifteforsikringen. Det kunne også være rart at kunne slette denne post fra tilstandsrapporten ved senere salg.

Søren O
FrederikHH
FrederikHH
Indlæg: 13
Postnr: 7120
FrederikHH FrederikHH

Gavlene er muret op og fejler ved øjesyn ikke noget. Dog vil det nemlig være rart at denne post ikke står på næste salgsopstilling, hvis det skulle blive aktuelt. Derudover mener jeg, at tilstandsrapporten burde beskrive signifikante fund som dette, når netop der er beskrevet manglende vindafstivning. Den ryger forbi ejerskifte. Opdatering følger. 

Søren O
Søren O
Indlæg: 2434
Postnr: 7000
Søren O Søren O

Hvis du har mulighed for det, så kunne det være interessant at hænge en lodsnor op i kip (udvendig) f.eks 15 cm fra dine mursten. Så vil en skæv gavl blive afsløret omgående.

Søren O
FrederikHH
FrederikHH
Indlæg: 13
Postnr: 7120
FrederikHH FrederikHH

Har ikke lige snor på stedet, men langt vatterpas. De er i hvert ikke rette op i gavltrekanten, men det ved jeg ikke om er normalt. 


Søren O
Søren O
Indlæg: 2434
Postnr: 7000
Søren O Søren O

Er det samme vej det er skævt som spærene - så kunne det tyde på at det hele er skævt. Hvad med den anden gavl - er den trykket udad?

Søren O
FrederikHH
FrederikHH
Indlæg: 13
Postnr: 7120
FrederikHH FrederikHH

Sjovt nok hælder begge gavl indad, ser jeg nu. 

Men har til gengæld fundet disse tidligere reparationer i de indvendige gavltrekanter, som tegn på noget har skubbet til den indvendige del. Plus nogle nyere, ikke reparerede, revner  Ingenioeren
Ingenioeren
Indlæg: 403
Postnr: 2000
Ingenioeren Ingenioeren

Hvis der har været loft og isolering er det ikke sikkert at skønsmanden har kunne registrerer skævheder i spærrene, og det vil være hans påstand.

Men du har ret i at det ser ud som om der har været en vandret påvirkning, som taget ikke har kunne stå imod – eller rettere, som samlingen mellem spær og murværk ikke har kunne stå imod.

Der er ingen ”effektiv” vindafstivning, men der er monteret lægter mellem spærhovederne som fordeler lasterne til nabospær og videre gennem systemet. Problemet er at lasterne ikke kan komme ned til væggen uden at prøve at vælte spærret i spærfoden, så der opstår et vrid som sagtens kan have skubbet spærret ud af lod, fordi samling mellem spær og mur er utilstrækkelig. Det er dog usandsynligt at der skal være skubbet ét spær, da lægterne så også ville have deformeret. Men det betyder, at selvom at der havde siddet afstivende plader mellem spærrene, så ville det svage led stadig være overgangen mellem mur og tag, det skal du være obs på når du laver din vindafstivning; det må anbefales at der ind tænkes etablering af skot eller lignende.

Når spærrene er ude af lod, så giver det nogle tvangskræfter i spærfoden som vil virke vandret. Umiddelbart vil de typisk ikke udgøre et problem, så længde der er en effektiv LOFTSKIVE som kan optage dem(!) eller hvis spærfoden er stiv nok til at overføre disse kræfter til overgangen mellem mur og tag og at samlingen mellem disse kan overføre lasterne (som alt jo tyder på at de ikke kan). Dvs. at udover de vindlaster der virker på bygningen, så skal din vindafstivning også kunne optage de såkaldte 1. ordenseffekter der optræder fra skævheder i byggeriet.

Dette er ved vandret last på langs af bygningen. Ved vind på tværs er det loftskiven – som du har fjernet – som sikre tagets stabilitet! Bare så du er obs på at lige nu er taget meget følsomt over for vandret last på tværs, og når du genetablere loftskiven, skal du sikre at de vandrette kræfter også her kan overføres til de tværgående stabiliserende vægge (gavle etc.), i.e samlingerne skal være effektive!

 

FrederikHH
FrederikHH
Indlæg: 13
Postnr: 7120
FrederikHH FrederikHH

Tak for det omfattende og gode svar. 


Jeg får taksator på besøg torsdag - bør/kan jeg etablere noget midlertidigt som kan sikre det? 

Vil du være med? Log ind for at svare.

 

Lignende indlæg

 1. r
  Lav-Hus
 2. Firmalogo som "cad"-fil
  CNC
 3. Kommer skadede mursten i tilstandsrapporten
  Jura, reglementer og krav
 4. Sætnings skader
  Lav-Hus
 5. Taksator - værdiansættelse
  Lav-Bil