el-forbindelse til vaskemaskiner

En trefaset gruppe 16A skal forsyne både enfaset vaskemaskine / opvaskemaskine og tørretumbler, og skal forbindes til 2 stk stikkontakter med jord, men uden afbryder

Stikkene forbindes til hver sin fase, så begge maskiner kan anvendes samtidigt. Der er fungerende hfi- relæ og jordforbindelse i installationen

Der er tilførsel fra 1 stk 5- leder kabel 2,5 mm2

Må installation med 2 stikkontakter og 2 forskellige faser, en fase til hvert stik, foretages i et 2 modul underlag, der er ikke skillevæg mellem modulerne i underlaget. El forsyning fra et 5 leder kabel. Der er 2 stikkontakter med forbindelse til 2 faser i samme underlag uden adskillelse

Skal der anvendes 2 underlag og evt. 2 kabler, et kabel til hvert underlag?

Er kapslingsklasse IP20 tilstrækkelig til stikkontakter og underlag, hvis de installeres ved en vaskemaskine / opvaskemaskines tilslutningsslange til maskinen, og skal stikkontakter og underlag længere væk end 60 cm fra tilgangsslangens forbindelse til maskinen, evt. hvor langt væk?

Maskinerne er på typeskiltet mærket 230 volt 10 A. Installationen er forsynet med 3 x 16A sikringer, skal 2 af sikringerne skiftes?

Der må vel ikke anvendes forlængerkabel til en vaskemaskine?


LX
En trefaset gruppe 16A skal forsyne både enfaset... Vis hele indlægget
30 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce

Der står sikkert også i installations vejledningen at maskinen skal installeres efter det pågældende lands regler. Så har det i mange år været nødvendigt at skifte stikprop på en masse hårde hvidevarer. Jeg har gjort det 100 vis af gange og har ALDRIG hørt noget hvis der har været garanti reperationer. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Jamen, det glæder mig at stikpropper kan skiftes inden for garantien

Skal der anvendes en forlængerledning til 230 volt 1 faset forbindelse (fase, nul, jord) til en vaskemaskine eller andet med kraftige varmelegemer, som er forbundet fra en 3- faset installation, f.eks. fra en 3 faset afbryder eller en forgreningsdåse uden afbryder, må kablet så være fast forbundet i  den ene ende i afbryderen eller dåsen, og må kablet være forsynet med en bøsning (F) i den anden ende. Kablet er med blød bøjelig plastic kappe, 3 ledere 1.5 mm2, maskinen er så ikke forbundet med et 5 leder "installationskabel" med 2.5 mm2 ledere. Sikringerne er 3 x 16 A. Ulovlig eller lovlig måde at forbinde en forlængerledning på ? Skal forbindelser med en forlængerledning altid udgå fra en stikprop forbundet til en stikkontakt, som ved en lysinstallation med 10 A sikring ?


LX

Vaskemaskiner, opvaskere, komfurer emhætter lamper m.m. må tilsluttes til faste klemmer. Det er stort set det samme hele vejen rundt. Det eneste der kræves er at der er en afbryder foran (med visse specifikationer) Det kan så være gruppeafbryder.

Når man kan bruge 1,5 mm2 kabel til 16 A er det fordi det er bevægelig kabel. Det har en anden kolonne i tabellen end fast installations kabel. Ligeledes må man man bruge 0,75 mm2 til en lampe selv om gruppen er sikret med 10 (13 ) A sikringer. 

Der er ikke så meget mystik i det, for elektrikere. 

Årsagen er at en bevægelig kabel ligger løs for sig selv, og har gode varmeafledningsforhold I modsætning til en fast installationskabel der risikerer at ligge midt imellem isoleringsmåtter. 

Jeg ved ikke hvad du mener med en F bøsning. Den skal tilsluttes og aflastes som oprindelig i den boks der sidder bagpå maskinen


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Definitionen på en forlængerledning er en ledning, hvor der i den ene ende er monteret med et hanstik og i den anden ende er det monteret med et hunstik. Forlængerledningen må aldrig være monteret med et hanstik hver ende. Du spørger om forlængerledningen må være fastmonteret i en afbryder eller dåse? Ja, den må godt være forbundet som beskrevet, med så er det ikke længere en forlængerledning, men en tilledning. 


fase

"forlængerledningen", eller "tilledningen", er fast monteret i en 3 faset afbryder, og i den anden ende er der et hunstik, det kaldte jeg diskret for et "Female" (F) stik. Det er ikke muligt at komme til den "boks", der sidder bag på maskinen, derfor samlingen mellem kablet, maskinen er født med fra fremstillingen og "tilledningen". Kablet i maskinen er ret kort og forsynet med et "schuko stik", der heldigvis, forstår jeg, kan skiftes til et trebenet dansk stik med jord.

Takker for oplysende behandling af mine besynderlige og sikkert, for elektrikere, trivielle spørgsmål.


LX
Annonce

Ja men må der overhovedet være en samling i form af et hunstik med jordforbindelse fra den faste forbindelse i afbryderen og kablet i maskinen, der er forsynet med et 3 benet hanstik med jordforbindelse

Der er ingen boks bagpå maskinen, som et ubrudt kabel fra den 3-fasede afbryder kan forbindes til, kun en direkte indføring af kablet, som maskinen er fremstillet med ind i maskinen, og den forbindelse er ret utilgængelig uden at splitte det hele ad


LX

Nu spørger du i starten om det er lovlig, og det er det ikke, alene af den grund af vaskemaskine fabrikanten har skrevet det i installations vejledning. Er det godt NJAA Jeg ville hellere skifte hele kablet. Står den i et andet rum så skal man lave en ny fast installation med elektriker, 2,5 mm2 og alt det der. 

Du skriver at man kun kan skifte kablet  " ved at splitte det hele ad"  Jeg kunne godt udtrykke det lidt mere korrekt .Ved at skrue toppladen af kan du se hvordan kablet er monteret. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Må der ifølge dansk lovgivning være monteret et hunstik med jordforbindelse fra den faste forbindelse i afbryderen, som nu er en "tilledning"

Da kablet med 3 x 1,5 mm2 ledere har fat i den faste installation er det vel underlagt el-loven ?

Er det sådan i følge loven at en tilsluttet maskine, uanset til hvilket formål, ikke må være opstillet og fungere i ét rum og elektrisk være forbundet fra et andet rum, hvis el-forbindelsen er en tilledning eller forlængerledning, der ikke er med 2,5 mm2 kobberledere ?


LX

Du skal have tilslutningen til maskinen i samme rum som maskinen er opstiliet i uanset tilledningens tværsnit. Så uanset maskine og tilslutningstværsnit, skal begge befinde sig i samme rum.

Uanset om du kalder det en tilledning eller ej er installationen underkastet Stærkstrømsregulativet, som er lovgrundlaget for elektriske installationer. Tilledningen er en del af installationen. Forlængerledninger er også underkastet og defineret i Stærkstrømsregulativet.

En af undtagelserne er, at transportable maskiner f.eks. en boremaskine må være tilsluttet i et andet rum end det, det bruges i.


fase

Hvis der ikke må være et han- og hunstik på forbindelsen til vaskemaskinen, må kablet så samles med en skrueforbindelse med samlemuffer i en forgreningsdåse, der er skruet fast på væggen ?

Kablet er blødt bøjeligt 1.5 mm2, 3 ledere  med jord

Låget på vaskemaskinen lader sig ikke løfte af uden vold


LX
Der er yderligere 10 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis