Støbe buet overligger

Jeg skal udskifte en muret overligger i en portåbning, formen buer op, for at give mere plads til traktoren.

Er fremgangsmåden: lav en "buet" forskalling i krydsfiner, placer 2 stk 16/18mm armeringsjern nederst i formen, og fylde op med beton + vibrere?


Hvad kan dog gå galt?   


 

17 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Bare sørg for at traktoren ikke står under buen, når du fjerner forskallingen ;-)

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.

Det kan da være fint med et par armeringsjern rundt i buen, men de holder ikke ret meget, så 10-12 mm må være tilstrækkeligt der. 

Ideen med armeringsjern er at sætte dem i spænd, så de armeringsjern der skal give styrke skal være lige. Du kan udmærket dele dem op. Så du får en konstruktion der ligner trekanter. Hvis du så yderligere binder eller svejser dem sammen, så får du en gitterkonstruktion


Søren O

Det er altså bedre hvis armeringen er som på billedet, i stedet for det er buet?


 

Det er ikke så meget armeringen i denne konstruktion der skal holde, det er mere de 2 steder som denne bue skal lægge af på. Hvis du tænker dig et tryk nedad fra oven på buen, vil den forsøge at "gå i spagat" De mure den ligger på skal helst gå et stykke ud i samme retning som buen, for at tage det tryk. Hvis de går vinkelret på - med det samme er der ikke hold i dem.  Kan den ikke være lige på oversiden, så nogle armeringsjern kan gå helt igennem. 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Er der jern i den gamle overligger?

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.

det er mursten, så det tror jeg ikke, desuden ville den have rustet og lavet revner hvis der havde været armering


 

Beton kan ikke så godt tåle træk, hvorimod det kan tåle tryk. I din bue er betonen udsat for tryk, som det tåler. På undersiden er der træk kræfter, som betonen ikke så godt tåler. Derfor skal du lægge noget jern i, som optager trækket. Du kan f.eks. lægge tre stykker 12 mm i bunden. De skal ikke være mere end en 3 - 4 cm. inde i betonen fra bunden. I toppen lægger du 2 stykker jern, som også følger profilen. Jernet forbinder du med noget 3 - 4 mm. jern, som du former som en bøjle, der omslutter jernet i bund og top. Bøjlerne bindes (med bindetråd) eller svejses sammen.


fase

Altså jern i bunden er lige jf. tegning, jern i toppen følger den buede profil?


 

Jernet i bunden skal også følge den buede profil, ligesom jernet i toppen skal følge profilen. Jeg glemte at skrive, at jernet i enderne skal bukkes, så der bliver ligesom en krog. Jernet skal gå helt ud i det stykke, der skal hvile på muren.


fase
Der er yderligere 7 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis