Hul til planter om vinteren.

Hej.

Jeg ved ikke hvad det kaldes, men er det muligt pga. pladsmangel at grave et dybt hul i haven og "polstre" det, lægge et låg på, og således få planter til at overvintre uden at tage skade.  Tips og ideer er meget velkomne.

 

Det drejer sig om planter til krukker med mere.

1 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
http://www.fyens.dk/bolig/Overvintring-af-krukkeplanter/artikel/1449323


Der er mange af sommerens planter, som har været udplantet frit i jorden eller har stået i krukker eller potter. Mange af disse planter ønskes overvintret, så de kan blive større og mere blomsterrige fra år til år. Desværre er mange af disse planter ikke hårdføre i den danske vinter, så de skal overvintre frostfrit.
Forbered indflytningen
Planterne som står på terrassen i krukker og potter flyttes ind under et halvtag, udhæng, carport el. lign., da de ikke skal have fyldt potteklumpen med vand. Det er vigtigt at pottejorden er forholdsvis tør i forbindelse med overvintring. Planterne er ved at gå af groning, forberede sig til vinteren. Vandforbruget er minimalt og lyset er aftaget meget, så der er ikke meget planterne skal bruge vand til nu og i de næste måneder. Er krukken fyldt med vand, er risikoen at rødderne går til, får for lidt ilt (drukner), da plantens top/bladene ikke længere er i vækst, kan optage vand, og fordampningen er minimal på denne tid. Er jorden for våd kan det give råd og svampesygdomme i løbet af overvintringsperioden.

En del af planterne som har været frit udplantet i havens bede om sommeren, kan nemmest opbevares ved at de pottes. Der skal ikke for meget jord med, ryst planten så den løse jord falder af. Planten skal blot opbevares og ikke gro. Væksten foregår først når den plantes ud i haven sidst på foråret.

Når planterne flyttes ind under et halvtag og tilsvarende er det udmærket at klippe planterne godt tilbage, så fylder de ikke så meget. Alternativet er at de klippes om foråret i forbindelse med udplantning. Det gælder alle løvfældende, som stedsegrønne nåle - og bladbærende planter.

Store krukker med store planter kan være svære at opbevare. De skal helst placeres på det fremtidige vinteropbevaringssted med det samme. Derfor lad planterne blive ud længst muligt. Ved de første nætter med frost, drejer det sig normalt kun om et par graders frost, og det kan et dække med aviser nemt klare. Det er først i sidste del af november at frosten rigtig tager til, og planterne skal inden døre. En vinterhave, udestue evt. drivhus der kan holdes frostfrit er gode opbevaringssteder. En sækkevogn er glimrende til at flytte rundt på store krukker.

Agaver kan med årerne blive meget store, og her kan bladene ikke klippes af eller ind. Derfor bør man overveje om man har lyst til at flytte en agave eller for den sags skyld aloë'er ind, som kun bliver større og større. Yderlig har agaver spidse bladtorne helt ud på spidsen af bladene. For ikke at blive stukket, i forbindelse med flytning til opbevaringsstedet kan korkpropper sættes på de yderste torne.
Lad planterne stå ude længst muligt
Planter som skal flyttes ind til overvintring må gerne stå ude så længe som muligt, for at de kan afmodne ordentligt. De løvfældende planter må gerne begynde at tabe bladene, og det er dem, der som regel er flest af.

Er der optræk til nattefrost, kan planterne i første omgang ved lettere frost dækkes med aviser, som kan formes som et kræmmerhus, holdt på plads af tøjklemmer. Lagen, tæpper og andet kan også klare den første nattefrost.

Urteagtige planter er mere frostfølsomme, end træagtige. Det er på knoldbegonie og dahlia (georginer) at man først kan konstatere at temperaturen har været under 0 punktet.

Og knoldene der har stået i krukker, ligesom dem der har været udplantet på friland, skal tages op, og overvintres frostfrit.
Drivhuse kan bruges
Opbevaring i drivhuset kan være en mulighed i en periode, da planterne kommer i læ og der er ingen udtørrende vinde. Men når først, det begynder at blive udbredt frost, beskytter glasset ikke nok mod frosten. Så må drivhuset isoleres, bedst med bobleplast, som sælges i metermål, og kan gemmes fra år til år. Planterne må gerne stå meget tæt sammen. Det er antallet af planter til overvintring, der afgør hvor stor en del af drivhuset, der skal opsættes bobleplast i. Yderlig kan der ved meget lave nattemperaturer være behov for ekstra tilskudsvarme.

Drivhus (murmodel) der er placeret opad en mur er et godt sted at opbevare planter, da der kommer lidt varme fra muren. Her er det også nødvendigt i frostnætter at beskytte med bobleplast og evt. tilskudsvarme.

I drivhusets midtergang kan der graves et hul ned til frostfri dybde ca. 90 cm. I et sådant hul kan der år efter år opbevares fuchsia, datura (engletrompet), lantana m.fl. Alle planter der smider bladene og kan overvintre mørkt. Inden planterne lægges lagvis og gerne med rodklumpen mod hinanden, klippes grenene godt tilbage. Når der ikke er flere planter, fyldes den resterende del af plantehullet med tørt løv (blade). Ved hård nattefrost kan en vintermåtte rulles over.

Ved at grave et hul ned til frostfri dybde, vil planterne ligge ved 5-8° C varme og med en passende luftfugtighed.

Er der gravet en kanal i drivhusets længde er der også et godt sted at opbevare kartofler og grøntsager. Der sker ingen udtørring, da den lave temperatur og passende fugtighed, sikrer en god saftspænding hos rodfrugterne.

Det samme kan gøres på friland, hvis der ikke er drivhus. Der graves et hul i 90 cm dybde, gerne ved en husgavl, vigtigt at sørge for at det ikke kan regne ned i hullet. Der lægges plast over hullet så det er vandtæt.

I frostperioder kan en vintermåtte rulles over. Det er de samme planter og grønsager der kan overvintre i frilandshullet, som i drivhuset.
Krukkevæksters opbevaring
Det bedste sted for opbevaring af krukker og potter er et luftigt, lyst sted, hvor temperaturen vinteren igennem kan holdes på 3-5° C, og helst ikke højere end 10°. En vinterhave, udestue kan ofte opfylde disse krav.

Andre muligheder kan være et koldt, lyst kælderrum. En isoleret lyskasse, et koldt værelse er andre muligheder. Det gælder om at finde et sted hvor planterne kan stå på »vågeblus«, og blot lige klare overvintringen.

Når planterne står under disse forhold er vandforbruget minimalt, og derfor skal der vandes meget, meget lidt om vinteren.

Planterne skal holdes til den tørre side. Planter kan bedre tåle at stå tørt i en periode, end for fugtigt.

Vanding skal afpasses efter planternes fordampning, og den er minimal ved lave temperaturer.

Når planterne begynder at røre på sig til foråret, skal vandingen starte langsomt og tilpasses planternes behov.
Muligheden på altanen
Her kan vinteropbevaringen klares ved at planterne sættes på gulvet, gerne ovenpå en isolerende flamingoplade, og flyttes helt ind mod husmuren, så de står beskyttet. I hårde frostperioder må planterne beskyttes med tæpper, bobleplast kan anvendes, og med vintermåtte når det bliver rigtigt koldt.

Belønningen for den krævende vinteropbevaring, skulle gerne være, at der til sommer er nogle store, flotte, frodige, blomsterrige planter.

Mange planter kan opbevares fra år til år og blive flottere og flottere.
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis