Kælder luftfugtighed

Stigmand
Stigmand
Indlæg: 265
Postnr: 2300
Stigmand Stigmand
Jeg har en 80 m2 kælder som er opvarmet til 15-20 grader om vinterne af 2 radiatorer og et dårligt isoleret fjernvarme  unit.

Om vinteren er fugtigheden lav i kældrene, da der komme kold luft ind via utæt dør.

Men om sommeren er fugtigheden/temperaturen høj uden for og så er det jo ikke så godt med udluftning. Hvad gør man så, når udluftning blot hiver mere fugt ind?


Håndværkeren
Håndværkeren
Indlæg: 20189
Postnr: 0000
Håndværkeren Håndværkeren
Jeg tror du roder lidt rundt i det, det er ganske almindeligt at luftfugtigheden er lavere udendørs om vinteren og tilsvarende høj om sommeren. Sådan har det altid været og der er ingen grund til at forsøge at ændre på det, så bliver du blot taberen.
Se du hellere at få repareret den dør så den slutter tæt, fyld noget bygnings fugeskum i åbningerne ved rørene og isoler de rør som trænger. Og med mindre du opholder dig i kælderen om vinteren, er der ingen grund til at opvarme den til ret meget over +5 grader.
Det er virkelig noget der koster at opvarme sådan en uisoleret kælder !
Stigmand
Stigmand
Indlæg: 265
Postnr: 2300
Stigmand Stigmand
Kælderen bliver brugt til forskellig ting. Værksted, tøjvask, opbevaring og jeg er bange for skimmel. Fx ved 25 grader varm luft om sommeren med høj fugtighed som slipper ind i en kold kælder og kondensere. Udluftning er jo godt om vinteren, men ikke om sommeren.

Er anbefalingen at skifte døren, og lukke udluftningskalaner hele året?


Håndværkeren
Håndværkeren
Indlæg: 20189
Postnr: 0000
Håndværkeren Håndværkeren
Sikken da noget vrøvl, du skal da udlufte hele året igennem, især om sommeren er det vigtigt på tørre dage at åbne vinduer og dører så luften i rummene virkelig kan blive udskiftet. Sådan som du gør nu, indviterer du jo skimmel og andet skrammel til at bo hos dig.
Og ja skift den dør, men husk også at isolerer varmerørene indstalationerne. Det er at hælde pengene direkte ud i kloarken ikke at gøre det.
Du kan ikke ændre på luft fugtigheden, jo der skal selvfølgelig ikke hænges tøj til tørre i kælderen, og har du tørretumbler skal der være udluftning til denne.
Stigmand
Stigmand
Indlæg: 265
Postnr: 2300
Stigmand Stigmand
Sikken da noget vrøvl, du skal da udlufte hele året igennem,


Fair nok, men hvordan gør jeg det rent praktisk? Lad os antage at kælderen nu er helt lufttæt (ingen træk). De fleste sommerdage, hvis jeg lufter ud, vil der så ikke påstår kondens pga. den varme fugtige sommerluft? Det jeg er bange for er at hvis jeg laver automatisk mekanisk ventilation så får jeg vel fugt problemer de fleste sommedage?
Sitting Bull
Sitting Bull
Indlæg: 2787
Postnr: 8000
Sitting Bull Sitting Bull
Det er ikke korrekt at der vil opstå kondens ved udluftning på de fleste sommerdage. Så langt fra.

Ved ventilation af kældre kan man etablerer ventiler i f.eks. vinduerne , til luftindtag. Og en enkelt mekanisk ventilator der trækker luft ud af kælderen. Der skal så være mulighed for luftcirkulation imellem kælderens forskellige rum. (Under dørene, via. utætheder eller andet).

Koldtvandsrør og lignende kan med fordel isoleres for at modvirke kondens.
Lyngbye
Lyngbye
Indlæg: 106
Postnr: 2000
Lyngbye Lyngbye
Hej Alle

Trådstarter er altså ikke helt forkert på den. Der ER størst problemer med høj fugtighed i en kælder om sommeren!

Om vinteren er den udeluftens ABSOLUTTE fugtighed (g/m^3) lav, men den RELATIVE fugtighed (%RH) høj. Tilsvarende er om sommeren den ABSOLUTTE fugtighed høj, men den RELATIVE fugtighed lav. 

...dvs om vinteren tages den kolde luft ind i kælderen, hvor den opvarmes. Den ABSOLUTTE fugtighed er uændret, men den RELATIVE fugtighed falder ved denne opvarmning. Resultatet er, at RELATIV fugtighed i kælderen er lav om vinteren. 

...dvs om sommeren tages den varme luft ind i kælderen, hvor den nedkøles lidt. Resultatet er, at RELATIV fugtighed i kælderen er høj om sommeren.

Med hensyn til udluftning.... Om vinteren vil det være godt med udluftning, kælderen vil tørre ud. Om sommeren vil højt luftskifte blot bevirke, at tilførslen af vand til rummet øges. Hvis der skal udluftes, så lad det ske om natten, hvor den ABSOLUTTE fugtighed er lavest (en del af væden ligger på græsset som dug). Herudover skal du åbne for varmen, hvorved den RELATIVE fugtighed falder.

Ovenstående er ikke blot skrivebordsteori. Har selv konstateret, at jo mere jeg i sommerperioden ventilerede min kælder, jo flere fugtplamager fik jeg. 

mvh Janus
Stigmand
Stigmand
Indlæg: 265
Postnr: 2300
Stigmand Stigmand
Jeg brugte også deres rådgivning og har allerede nu fået dette svar:

En kælder er per definition en våd konstruktion da der er et konstant vandpres på væggene under jorden.
Specielt i ældre huse vil kælderen altid være opfugtet i en vis grad. Når i holder en temperatur på mellem 15-20 grader hele året gør i det rigtige. Varme er rigtig godt for holde kælderen tør.
Du har også fuldstændig ret i, at det om vinteren er nemt at holde luftfugtigheden nede og her kan man med god samvittighed lufte ud. Men om sommeren hvor luftfugtigheden stiger sammen med varmegraderne er det vigtigt at holde vinduer og døre lukket ned til kælderen, som dermed bliver koldere end udetemperaturen.
Derfor vil den varme luft kondensere på kælderens kolde overflader.
Ved at tætne kælderen, vil i fortsat skulle lufte ud om vinteren, specielt når der tørres tøj. men om sommeren kan i så nøjes med at lade lidt frisk luft komme ind i kælderen om morgenen når det ikke er blevet for varmt endnu.
Husk på, at der ved gamle fugtige kældre ikke er en konkret facitliste men en masse huskeråd man kan følge. Er kældervæggene mere fugtige end hvad huskerådende kan hjælpe til med at udbedre, bør i få en rådgiver ud, for at se om der kunne være et andet problem som bør løses.
Sitting Bull
Sitting Bull
Indlæg: 2787
Postnr: 8000
Sitting Bull Sitting Bull
Kristine Virén og Bolius's artikel er helt uden faglig dokumentation og i bedste fald blot vildledende.
(Kristine Virén beskrives intetsteds som specialist i fugtforhold i bygninger – overhovedet)

Det er jo fuldstændig individuelt hvor tør eller fugtig eller våd en kælder er!

Og det antal dage - hver sommer – hvor udetemperatur og luftfugtighed bevirker at der sker kondensering på kolde kældervægge er jo af samme årsag helt og aldeles individuelt.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at konstant ventilation i en kælder er lagt at foretrække.
Og skulle der så være 7,14 eller 30 dage hvor der efterlades mere fugt i kælderen end der trækkes ud via ventilationen så er det helt uden betydning. Dels fordi de faktiske fugtforhold i kælderen aldrig kan blive ringere end de udendørs. (Der kan altså ikke ske ophobning af fugt i kælderen).

Endvidere. Udsugningsventilatoren i kælderen kan kan jo fugtstyres!!!
Stigmand
Stigmand
Indlæg: 265
Postnr: 2300
Stigmand Stigmand
Jeg har nu meget stor tiltro til Bolius, som jo netop også beskriver problemet som hørende til gamle huse, hvor kældermurerne ofte ikke er tætte. Sitting Bull, jeg har også tænkt på fugtstyring men dette er jo heller ikke nok, da det jo også handler om temperaturforskellen.

Jeg har selv målt 90% relativ fugtighed i min kælder da jeg luftede ud en sommerdag.

Sitting Bull
Sitting Bull
Indlæg: 2787
Postnr: 8000
Sitting Bull Sitting Bull
Du må have lige så meget tiltro til Bolius som du vil.

Men det faglige tekniske niveau hos Bolius er ikke særligt højt!
Hvilket også fremgår af den artikel der refereres til ovenstående.

Og som det iøvrigt også understreges i artiklen. Den er udtryk for et husråd som så mange andre.
Jeppe-SES
Jeppe-SES
Indlæg: 38
Postnr: 4200
Jeppe-SES Jeppe-SES
Det er helt rigtigt som lyngbye skriver med den relative fugtighed.
En løsning er også at isolere kælderen udvendigt så flytter man kondenspunktet ud på den anden side af væggen.
Så vil det være jorden der virker som en kold flaske sodavand, hvor vandet sætter sig på og ikke væggen indvendigt.
Hidsigproppen
Hidsigproppen
Indlæg: 10
Postnr: 3140
Hidsigproppen Hidsigproppen
Jeg er hverken ingeniør, bygningskonstruktør, håndværker eller ekspert i fugt. Alligevel vil jeg gerne dele nogle af de erfaringer, jeg selv har omkring vores kælder, fugt og udluftning... I må meget gerne kommentere mit indlæg, herunder mine pseudovidenskabelige lommeteorier...

Først og fremmest falder jeg heller ikke på halen over Bolius' "ekspert-råd". På mig virker det, som om de vil signalere, at de yder uvildig information til boligejere, hvilket jeg ikke mener er korrekt. Jeg har gennem tiden fået langt mere nyttige svar i dette forum end andre steder.

Nå, men tilbage til kælderen.

Min kælder er fra midten af 40'erne, og der er omfangsdræn i den ene ende af huset. Det er en skrånende grund, og jordniveauet er væsentligt højere, hvor der er lagt dræn. Jeg har pudsede vægge uden gipsplader, træplader eller lignende og betongulv.

Kælderen bruges til værksted, opbevaring og vaskerum. Om vinteren er der knastørt. Luftfugtigheden er lav. Om sommeren stiger luftfugtigheden i kælderen en del.

Der kan siges meget om kældre, men de kan sikkert opføre sig meget forskelligt alt efter alder, opbygning, evt. problemer mv. Nedenfor har jeg beskrevet, hvad der virker på min kælder:

Jeg har sat en kraftig udsugning op, som starter automatisk hver formiddag året rundt. Den kører en time hver dag. Jeg ved ikke, om fugten om sommeren bliver reduceret af udluftningen, men det handler også om at få en rimelig luftkvalitet i kælderen og reducere evt. indhold af radon mv.

Jeg har anskaffet mig en affugter fra Harald Nyborg - den "store", der tager op til 20 liter i døgnet. Det skal dog tages med et gran salt, for det forudsætter, at temperaturen er 30 grader og den relative luftfugtighed 80%... Det er nok sjældent at der er 30 grader i vores kælder... Jeg har ikke affugteren kørende konstant, for det er dyrt.

Den bruger omkring 0,3 kwh, så det koster i omegnen af 18 kr i døgnet af have den lille energisluger kørende. Den har til gengæld en meget stor positiv effekt på luftfugtigheden... Jeg har mentalt accepteret, at ca. 500 kr/år er ok for at benytte affugteren i kælderen. I praksis betyder det, at den i månederne maj-august kører 6 timer om dagen - måske lidt mindre.

Bolius anbefaler fugtposer, da elektrisk affugtning er dyrt. Jeg tror nu, at fugtposer er markant dyrere, hvis man ser på, hvor mange der skal til for at matche den elektriske affugter...

Jeg har varme på kælderen - også om sommeren. Jeg tror (ret mig endelig, hvis jeg er på vildspor), at det handler om (teoretisk) at stræbe efter, at kælderen er mindst ligeså varm som udenfor. Selvfølgelig er det komplet urealistisk at have 26 grader i kælderen på en god sommerdag, men jeg vil faktisk hellere brænde noget energi af på at sætte mere varme på om sommeren end om vinteren, hvor der er lav luftfugtighed. Generelt er temperaturen i kælderen året rundt på mindst 15 grader. I perioder skruer jeg mere op for varmen om sommeren, hvis jeg kan se, at luftfugtigheden er højere end normalt. Jeg har prøvet at slukke helt for varmen om sommeren, og det giver mere fugt i luften. Om vinteren kunne jeg godt i relation til fugt skrue langt ned for varmen, men her har ønsket om lidt varme, når man går dernede også vægt.

Det virker komisk at skrue op for varmen i kælderen om sommeren, men det virker for mig...

Endelig er mine vinduer ikke helt tætte, men det ar jeg ikke tænkt mig at gøre noget ved - jeg tror på luft... Masser af luft...

:-)Vil du være med? Log ind for at svare.

 

Lignende indlæg

 1. luftfugtighed?
  Lav-Hus
 2. Luftfugtighed.
  Fyr og opvarmning
 3. Udluftning om vinteren
  Lav-Båd
 4. Oppe luftfugtigheden i stuen?
  Belægning, udsmykning og blomster
 5. Luftfugtighed/ventilation i kælder
  Lav-Hus