3 faset elmotor kaput?

skovtofte
skovtofte
Indlæg: 91
Postnr: 3730
skovtofte skovtofte
Hej
Da jeg efter 6 mdrs sommerhi startede min brændeflækker op kom der sprudlende lyde fra afbryderen. Den viste sig at være halvfyldt med vand, og sikringerne var røget. (dvs 2 ud af 3x16A)

Jeg skiftede afbryderen ud med en nyere, men hver gang jeg tænder nu, kan jeg konstatere at motoren kun hopper frem og tilbage og efter 2 sek ryger en sikring.

Har jeg tilsluttet den nye afbryder forkert, eller er motoren brændt af grundet kortslutningen tidligere?

Det kører på 3 x400v  deltaforbundet.  Der er ingen motorværn.




je__ns
je__ns
Indlæg: 8500
Postnr: 0
je__ns je__ns

Som du beskriver det, lyder det som om der mangler en fase.

Så en fejlkobling, kunne jo være en mulighed, 2 faser samt nul eks.

mvh jens

skovtofte
skovtofte
Indlæg: 91
Postnr: 3730
skovtofte skovtofte
Hej Jens

Den kører kun på 3 faser (ingen nul). Jeg har prøvet at illustrere hvordan jeg har forbundet faserne til klemkassen. Der er broforbindelse angivet med |

   w2   u2    v2
     |      |      |
   u1    v1   w1

   L1    L2    L3

Jeg har ligeledes målt modstanden mellem alle 3 faser til 1,3 ohm, men er ikke sikke på om den måles dér, for at kontrollere om vikling(eller hvad det nu hedder) er brændt af.
Skal den evt. måles mellem u1 og w2?

Mvh Søren
steinaa
steinaa
Indlæg: 766
Postnr: 2650
steinaa steinaa
Når du har den samme modstand imellem viklingerne er det ikke umiddelbart motoren der fejler noget.

Har du målt at alle tre faser er til stede? Jeg tror lige som Jens at det er fordi der mangler en fase.
skovtofte
skovtofte
Indlæg: 91
Postnr: 3730
skovtofte skovtofte
Jeg har kun målt ud til afbryderen. Jeg prøver lige til klemkassen og vender tilbage.

skovtofte
skovtofte
Indlæg: 91
Postnr: 3730
skovtofte skovtofte
tja, nu nåede jeg ikke ud før det blev mørkt, så det må vente til i morgen. Er der i mellemtiden nogen der kan svare på om en manglende fase også kan få sikringen til af springe?

Vh  Søren

anderswitt
anderswitt
Indlæg: 204
Postnr: 0000
anderswitt anderswitt
viklingerne ligger imellem 1. vikling mellen u1 og u2 2. vikling mellem v1 og v2 3.vikling mellem w1 og w2

de liggeer 45g forskudt i klemmerne så hver vikling får 2 faser 400v så hvis du skal måle dine viklinger skal de
3 broer fjernes inden du måler på viklingerne
akselj
akselj
Indlæg: 1746
Postnr: 8362
akselj akselj
Motoren kan godt være brændt af selv om der er samme modstand i viklingerne, men ved de fleste motorer kan man lugte om den er brændt.

Har du målt spænding efter afbryderen? med motorledningerne afmonteret fra afbryderen, du kan ikke nå at måle med tilsluttet motor.

skovtofte
skovtofte
Indlæg: 91
Postnr: 3730
skovtofte skovtofte
Hej igen.

Nu har jeg kontrolleret modstanden over faserne med broerne taget af. De måler alle 1,7 ohm. Motoren lugter i øvrigt ikke brændt.

Men men men. Jeg fik målt spændingen nede i klemkassen og det viste sig at der ikke var strøm på én af faserne.

Min afbryder må derfor være defekt, hvilket jeg fuldstændigt har overset da den er sprit ny.

Jeg får den skiftet i morgen og så må vi se...Men jeg er stadig bekymret over hvorfor sikringerne springer pga. dette.

Vh søren


je__ns
je__ns
Indlæg: 8500
Postnr: 0
je__ns je__ns

Den kan sagens springe sikringen, hvis den kun køre på 2 faser.
Især hvis det er en stor motor..

mvh jens


 

skovtofte
skovtofte
Indlæg: 91
Postnr: 3730
skovtofte skovtofte
Det lyder godt...  Det er en 7,5 KW sag. Jeg synes den er stor, men ved ikke om den falder i den kategori.
je__ns
je__ns
Indlæg: 8500
Postnr: 0
je__ns je__ns

Ja stort er jo et relativt begreb, men det er nu det jeg vil kalde en stor motor.

Kan du godt køre den på 16 ampere sikringer?

mvh jens


 

akselj
akselj
Indlæg: 1746
Postnr: 8362
akselj akselj
En 7,5 kW motor er i overkanten til 16A, men tommelfingerreglen siger kW x 2 er strømforbrug, men det er ved fuldlast, men når motoren starter uden belastning er det normalt ikke noget problem.

Hvis du endnu ikke har skiftet afbryderen vil jeg råde dig til at bruge et motorværn med start/stop, det beskytter motoren mod fasefejl.
skovtofte
skovtofte
Indlæg: 91
Postnr: 3730
skovtofte skovtofte
Hej Igen.

Sjovt som man hurtigt kan ende som én af dem, der glemmer at svare tilbage... Beklager meget!!

Efter at have skiftet afbryderen ud virker den nu igen. Og helt enig med akselj, angående motorværn.
Vil du være med? Log ind for at svare.

 

Lignende indlæg

  1. vikling af elmotor
    Værktøj og maskiner
  2. Hjælp til elmotor - Kabling
    Værktøj og maskiner
  3. 4 KW elmotor købes
    Køb/Salg/Bytte/Foræres
  4. Stjerne trekantstart slår muligvis sikringen
    Belysning
  5. Ny motor på blæser
    Lav-Hus