Moderne elektronik

{ Indlæg egentlig påbegyndt som svar til tråden om køb af modstande (og anden elektronik), men det hører nok mere til hér }

Dengang Kaptajn Vom her var en lille pige og boede i en provinsby, gik man op til den lokale radiopusher (Expert), ud på værkstedet og snakkede med værkføreren (som i øvrigt havde nogle slående ligheder med ham, der underviste én i elektronik på Ungdomsskolen). Havde man en pose rare øller med, fik man komponenterne til 'vennepris', ellers måtte man lige omkring kassen og give den rigtige pris + moms (som ofte var mindre end øllerne, men ikke nær så sjovt).
 
Nu om dage har de store elektronik-kæder ikke lokale værksteder længere, alt foregår centralt. Og der er ikke ret mange elektronikforretninger tilbage (kan kun lige komme i tanke om Brinck og så Rotek i Nykøbing Falster). Men mange steder i storbyerne ligger der små radio-/TV-værksteder, hvor man stadig kan gå ind og købe 'en stump', hvis man taler lidt godt for sin syge moster.
 
Noget helt andet er, at man i moderne forbruger-elektronik stort set ikke kan finde en helt almindelig modstand med et ben i hver ende. Næsten alt er 'surface mount', små sorte 'biller' med 2 eller flere kontaktflader, som maskinmonteres, limes fast og lynloddes. Det er selvfølgelig smart, pladsbesparende og hamrende økonomisk (bl.a. derfor man kan købe et fladskærms-tv for under 3000 kr), men rigtig dårligt for os gamle fuskere, som vidste, at dårlig lyd på et rør-fjernsyn skyldtes et defekt PLC86 rør.
 
Dengang, inden 'verden gik af lave', kunne vi finde fejlen i et fjernsyn ved at banke rundt omkring i dets indre med bagsiden af en skruetrækker og se, hvor det gnistrede. Eller hvis en komponent så ud som om, den blå røg var sivet ud af den, så satte man en ny i - og hvis den så røg, bankede man videre.
 
Forleden røg der et 40" LG fladskærms-TV ud på vores containerplads. Det var under 3 år gammelt. Som gammel genbrugs-rotte er det altså hårdt at være vidne til, når man selv har en 40 år gammel spolebåndoptager stående, som virker perfekt, fordi den er bygget som man nu gjorde dengang. Men desværre er den slags elektronik blevet et køb-og-smid-væk produkt på linie med mobiltelefoner og sparepærer.

Vi ved godt, at hvis man ikke lavede tingene billigst muligt, ville ingen købe dem. Og vi er ikke en skid bedre selv, vi har netop i dag købt en 22" skærm til hjemmekontoret til under 1200 kr.

Men tingene var altså en smule mere charmerende, dengang man som lægmand havde bare en lille chance for at se, hvad der foregik indeni.

Lars & Elizabeth, Bente II, Ishøj, XPE3524, MMSI 219015911

Led os ikke i fristelse... vi kan sagtens finde vej selv...

1 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

det er rigtig nok !.

og sidde og hygge arbejde med loddekolbe

for at finde fejlen og "luse" dem.?

og i med nye stumper.

og bygge små radioer og indbygge i en af de små højtallere

der er til overes.! og "køre" på batteri.

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis