plankegulv på beton

Hej

Jeg har lige købt bolig og er igang med en lidt større renovering. Planen er at støbe gulvene (med gulvvarme) og lægge plankegulv ovenpå. Men jeg kan ikke helt finde ud af den mest hensigtsmæssige måde at fæstne plankerne på betonen. Som jeg ser det er der følgende muligheder:

-Indstøbe strøer i betonen som jeg så kan fæstne gulvplankerne i

-Lægge et lag af spånplade mellem beton og plankerne som jeg så kan sømme gulvplankerne i

-Lime gulvplankerne (den løsning jeg mindst kan lide)

-Skrue eller sømme (med betonsøm) plankerne direkte på betonen (hvilket jeg heller ikke foretrækker pga. muligheden for at ramme en slange)

-Lægge strøer ovenpå betonen og fæstne gulvplanker deri (men det giver en luftspalte mellem betonen og plankegulvet, som jeg tænker varmemæssigt ikke er så godt)

Hvad gør man??

Jeg  synes jeg har brugt en del tid på søge, men google er lidt en jungle af informationer

Jeg håber nogle kan hjælpe.

mvh Hans
15 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hej
Ved ikke om løsningen er rigtig , men det har virket for mig.
Ovenpå betongen en dampspære , derpå 19mm gulv krydsfiner plader derefter 3mm foam (mod knagen) og derefter 21mm fyrtræ´s gulv planker som er skruet i fineren.
Har ligget sådan i 3 år med gulvvarme uden de fjerneste problemer. Selvfølgelig med shunt på gulvvarmen
Hvad skulle problemet være varmemæssigt? Et hulrum er jo netop godt, da kulden så ikke bliver overført direkte fra betondækket til gulvet.

I øvrigt ville jeg netop vælge den løsning med strøer - og så lægge mineraluld mellem strøerne. Så er du i hvert fald ude over det med tomrummet (mineraluld er i virkeligheden mest stillestående luft; det er derfor det isolerer så godt).

Husk i øvrigt det med dampspærre, som Smeden Nordfyn siger.

_ _ _ _
Er du tosset, det er svært
Tak for begge svar

Smeden Nordfyn:
Det lyder godt - det eneste ankepunkt jeg har med den løsning er at jeg indtil for 2 dage siden havde besluttet mig for at lægge i strøer i beton (anbefalet af min gulvmand), og jeg har derfor afrettet sandet så det passer (og skal dermed til at fjerne 2 cm sand overalt). Men ham der skal støbe er ikke så vild med at støbe strøer ind i betonen - derfor blev jeg i tvivl.

Der kommer en shunt på (selvom jeg skal have lagt jordvarme og i princippet godt kunne køre uden - hvert fald i nogle rum).

Airdancer:
Jeg støber gulvvarme ind i betonen (står måske ikke så klart i første indlæg), og derfor ville jeg ikke have en isolator imellem beton og planker - jeg lægger selvfølgelig dampspærre og noget trinlydsdæmpende mellem planker og betongulv.

mvh Hans
Jeg kiggede lidt over skulderen på de folk der støbte og lagde gulv i min mosters nye lejlighed. Og der støbte de, og lagde en slags alufolie med et meget tyndt lag af noget jeg ikke lige fik fat i, og til sidst lagde de plankerne. Så gulvet er et "flydegulv". Det eneste der holder det er limen. Og grunden til det var at når der kommer varme nedenfra, så vil man ikke have planker der ligger sømmet/skruet fast, for så kan det kun blive grimt hvis de slår sig.

Hilsen
Nicolas
Vi har også lagt vores gulv som et svømmende/flydende gulv. Ovenpå betonen er der lagt en kombineret fugtspærre, varmefordeling og støjdæmpning. Det er den Nicolas beskriver som en alufolie med noget nedenunder (det er en foam som er den støjreducerende del). Derefter er gulvet lagt direkte ovenpå. Vores er dog clic gulv så vi behøvede ingen lim.

Når du har gulvvarme må du jo i hvert fald IKKE lægge mineraluld mellem eventuelle strøer som airdancer skriver.
Annonce
Tak for svarene

Status lige nu er at jeg nærmer mig en løsning med lim (som phwinther og Niclas beskriver). Ved I hvad den alufolie med fugtspærre/varmefordeilng og støjdæmpning hedder??

Limeløsning vælges nok fordi jeg gerne vil slippe for at fjerne en del sand igen (jeg har endnu ikke fundet de vise sten mht planing af sand i vatter - så det tager en evighed for mig) og fordi jeg gerne vil have gulvplankerne så tæt på betonen som muligt. Det er med at støbe strøer ind kunne også godt vise sig at blive et lidt træls arbejde (jeg går ud fra at de i så fald skulle fæstnes på et eller andet så de ikke "flyder ovenpå" betonen når der bliver støbt.

phwinther:
enig - Jeg er dog ret sikker på at airdancer ikke havde set at jeg lægger varme i betonen.

/Hans

haha - ja, der var jeg lidt for hurtig. Du skrev det jo forholdsvis klart allerede første gang. Sorry, jeg var for ivrig for at hjælpe :-)

Jeg har ikke selv erfaringer med gulvvarme, så her overlader jeg det til folk, der ved noget om dette, hvad der jo også ser ud til at være.

Held og lykke med projektet!


_ _ _ _
Er du tosset, det er svært
Varme fordeling er ikke nødvendig, hvis slangerne er støbt i betonen , du kan nøjes med en foam, betonen er ligevarm over det hele , hvis det vel og mærket er lavet rigtigt

Hej Hans,

Hvis du vil lægge planker skulle du nok overveje at droppe betonen og istedetfor udlægge opklodsede nivellerede strøer, isolere imellem dem og udlægge gulvvarmeslangerne i varmefordelingsplader med plankerne ovenpå. Muligvis skal du så aller nederst anbringe din dampspærre - men det kan du finde mere om ved at søge på gulvvarmeanlæg.

Hvis du vil bruge beton (flydebeton) kan du droppe de dyre planker og istedetfor med fordel bruge klikgulvplader, udlagt som et flydende gulv direkte ovenpå betongulvet med et trinlydsdæmpende og fugtspærrende foam imellem.

Mht. klikgulvlplader - brug dog kun dem som klikkes sammen både på langs og på tværs - de andre har det med at skride fra hinanden pga. varmeudvidelse og efterfølgende sammentrækning.

Fordelen ved at bruge klikplader er først og fremmest at det er nemt og hurtigt - og du kan altid senere tage dem op igen og evt. genbruge/sælge dem - istedetfor at køre dem på lossen.

Mvh Ole ben

Airdancer:
Tak - jeg går godt nok og er meget spændt på hvordan det hele kommer til at spænde an - jeg er ikke ligefrem håndværksuddannet og det her projekt kommer jo nok til at vise om jeg har 10 tommelfingre eller mindre <img src="/DesktopModules/NTForums/themes/LDS/emoticons/smile.gif" align=absMiddle border=0> men sjovt, spændende og udfordrende har det da været indtil videre - især fordi verden desværre er således at der ikke er én rigtig løsning til hvert problem, men mere et utal af løsninger, som man så skal vælge imellem.

Smeden Nordfyn:
Jeg støber ikke selv og med hensyn til lægning af varmeslanger så har jeg aftalt med min VVS mand at han viser mig hvordan slangerne skal lægges og kontrollerer efterfølgende mit arbejde (nu hvor det er første hus projekt vil jeg helst ikke lave fejl i den del af processen) - det bliver 120mm beton og varmeslanger lagt så fremløb og returløb ligger ved siden af hinanden - under beton ligger der 300mm G60 Styrolit.

Som jeg forstår dig så skal jeg købe en foam med dampspærre.

Ole ben:
Du bringer en løsning frem som jeg har overvejet og egentligt oprindeligt havde tænkt mig (altså undgå betonen og lægge varmeslanger og fordelingsplader), men er endt på løsningen med beton, da både ham der støber og min VVS mand mente det var den bedste løsning (noget med en mere jævn varmefordeling og færre mus og andet kryb som der har været og er rigeligt med i huset).

Gulvplankerne er husets originale gulvplanker (bygget i 1902) og er 30mm planker som jeg synes er utroligt flotte. Jeg var dog lidt i tvivl om om jeg kunne genbruge dem - og især med gulvvarme, men ham gulv-manden (haha - jeg aner ikke hvad sådan en hedder i fagsprog) jeg har haft til at se på dem, har sagt at det kan jeg godt. Derfor er et nyt gulv ikke rigtigt en option.

Iøvrigt - tak for svarerne allesammen.. Jeg har aldrig haft hus før og der er dææælme meget jeg ikke ved.

/Hans
Der er yderligere 5 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis