Flisepest er en luftbåren lavsvamp, der kan forgrene sig på de mest mærkværdige steder helt uden jord, som fx på fliser, tag og facader.
Flisepest har en symbiose med alger, som betyder at de arbejder sammen i overlevelsen. I dette samarbejde virker alger, som værende fotosyntetiserende og omdanner CO2 til sukker som begge arter nyder fordel af. Samtidig holder flisepesten liv i algen ved at kunne holde på mere vand.
Det betyder, at når alger og mos får lov at vokse mellem fugerne i fliserne, som får vand nedefra, så begynder flisepesten lettere at kunne danne sig og gro. Derfor er det vigtigt, at holde dette nede, for at holde flisearealet helt pænt år for år.
Hvor kommer flisepest fra?
Flisepest har ikke været særlig fremtræden før de sidste 8 år. Dette skyldes at den førhen har haft dårlige vækstbetingelser grundet det høje svovlindhold i luften. Men på grund af reduceringen af svovludledningen fra landbrug og kraftværker, er den nu i stand til at overleve.
Den spreder sig bedst i et fugtigt og lysbetonet miljø, og får sin næring fra regnvand, tåge og støv. Derfor vil man ofte se væsentlig mere flisepest på nordsiden, hvor der er mere skygge.
Hvordan fjerner man flisepest og holder det væk?
Flisepest kan i modsætning til alger leve i meget lang tid uden nogen fast vandtilførsel. Hvis flisepest efter lang tid ikke får nogen vandtilførsel, tørrer den ud og brækker i små stykker. Når disse små stykker får vand igen vil de gro videre.
Derfor er det vigtigt efter man har renset fliserne, at give en nedbrydende algebehandling, som nedbryder væksterne helt, da rensningen kan forårsage at væksten fra flisens overflade sætter sig i fugerne. Herefter, når overfladen er tør, er det vigtigt at give en imprægnering der mindsker vandmængden i flisen, som flisepesten får næring af. Disse to processer i kampen mod flisepest er helt essentielle for at fastholde resultatet i længst mulig tid.
Det anbefales herefter at give fliserne en årlig algebehandling, for at holde væksten mellem fugerne nede. Hvis man springer over den årlige algebehandling kan man risikere i værste tilfælde at skulle rense, algebehandle og imprægnere fliserne igen. Bruger du professionelt udstyr får du mindst muligt slid på flisen, men det er stadig bedre, at rense, algebehandle og imprægnere én gang og så holde det ved lige for at dine fliser holder længst muligt. Dette er i det lange løb også billigere og mindre tidskrævende.