Den første figur
Arbejde med sten er et håndværk, som alle vi, der udfører det, skal og kan være stolte af. Derfor er det vigtigt at udføre arbejdet godt og forsvarligt. Inden for håndværket er der en række traditioner, som det er gode at bevare.
Håndværket kan ske at være lidt på retur, når man ser på den professionelle, men hvor der er tale om anlægsgartneren eller fritidsstenhuggeren, er der næppe tvivl om at det gode gamle håndværk vil blive ved med at bestå.
Der er trods alt også grænser for hvor omfattende investeringer i maskiner og hjælpegrej kan blive for den private.
Når du laver en figur er det vigtigt at du gør dig klart, hvad du vil lave selv om jeg godt er klar over, at nogle tager udgangspunkt i noget tilfældigt med blot at skære et snit og hugge noget af, for derefter at fortsætte i en tilfældig rækkefølge. Det er en noget ustruktureret arbejdsmetode og giver ikke altid det bedste resultat. På den anden side, hvis du foretrækker at arbejde på den måde, så gør det, men så gør det også færdigt!
Med færdigt mener jeg, at det er flot, når man afslutter stenarbejdet med at afgrænse de flader, som ses med f.eks. nogle linjer eller farveforskelle, så figurens dele ikke bare ”flyder” over i hinanden og bliver udefinerbare.
Hvor man får en sten fra
Hvor får du stenen fra? Der er sten overalt i den danske natur. Det er kun på din egen grund du må tage sten umiddelbart. Hvis du vil hente stenen fra en mark, skal du spørge ejeren om lov til at fjerne stenen – også selv om stenen måske er lagt i en bunke i et hjørne af marken. Find ud af hvem ejeren er, og tilbyd at fjerne et par sten for ham. En anden mulighed er at spørge den lokale graver ved kirkegården om de har nogle sokkelsten, som skal kasseres. Det er vigtigt at gøre sig klart at kirkerne betaler dyrt for at få bortskaffet gamle sokkel- og gravsten. Hvis du får tilbudt en kasseret gravsten, er det første der skal ske, at bogstaver og al tekst og pynt skal fjernes helt. Det må på ingen måde kunne afsløres, hvor stenen har hørt til. Her skal man have stor æstetisk respekt for de pårørendes følelser.
Sten kan naturligvis også købes hos et stenbrud.
Stenen transporteres hjem til arbejdsstedet og her kan det være lettest at være 2-3 mand når en sten skal bakses op på en trailer. Tag en sæk eller en presenning med. Rul stenen over på sækken eller presenningen og tag fat i de 4 hjørner. Nu er stenen nem at løfte og lægge op på en trailer. Mindre sten kan du godt lægge i bilens bagagerum, men pas på – den kan nemt lave buler. Husk også at transporten skal sikres.
Lidt om arbejdet - for nybegynderen
Senere i andre artikler skal vi se på det værktøj, som kan anvendes. Det helt basale er nævnt her og det kommer helt af sig selv efterhånden som du begynder at arbejde med sten, hvad du kan få brug for.
Sikkerhed! Husk nu lige før du starter på noget som helst at tage dit sikkerhedsudstyr på: Høreværn - åndedrætsværn- sikkerhedsbriller – arbejdshandsker - og helst læderforklæde og sikkerhedssko. Du bør også lade beskyttelsesskærmen blive på vinkelsliberen - især ved høj hastighed. Der er dog en undtagelse for monteret beskyttelsesskærm, og det er hvis du anvender skæreskive med flange, som kan skære helt tæt til emnet i skivens plan.
Tag hensyn til andre personer i nærheden. Stensplinter kan flyve mange meter og kan gøre skade på personer.
Lad aldrig børn stå tæt på arbejdet. Lad aldrig børn røre det elektriske værktøj.
Kom i gang!
Den første figur er let at lave. Dan dig en idé om hvad du vil fremstille uden at det bliver alt for ”kunstfærdigt”. Du skal bruge en hammer og en mejsel. En stor hjælp er en vinkelsliber med diamantskive. Maskinen kan være en almindelig en-håndsmaskine med en 125mm Ø skive. - Og så selvfølgelig den sten du ønsker at tildanne...
Al værktøj skal bruges med omtanke. Især er det vigtigt at være omhyggelig med vinkelsliberen, så du lader den skære selv. Man kan trykke let, men det er ikke meningen, at maskinen skal knokles gennem materialet. Husk også at undgå at vride skiven i skæresporet. Du skal kunne fornemme at skiven skærer og ikke bliver tvunget ned i materialet. Hvis du vrider maskinen kan du risikere at skiven knækker eller at der knækker et stykke af med risiko for at stumpen rammer dig eller andre i nærheden.
Gå langsomt frem!
Tegn de linjer op, som du vil skære efter. Dan dig et indtryk af hvor dybt du skal skære og hugge ned med mejslen. Skær et snit med vinkelsliberen ca. 1-2 cm dybt. Hug skråt med mejslen fra den ene side af snittet ca. 1 cm fra kanten af den skårne rille og ind mod rillen. Dernæst fra den anden side af rillen. Sådan bliver du ved til du er nået ind til rillens bund hele vejen. Hvis du vil dybere ind i stenen gentager du samme proces. Hvis du ikke har en vinkelsliber kan du blot hugge skråt med mejslen mod en lille forhøjning i stenens overflade, og der vil springe små stykker af ind mod det sted hvor mejslen peger.
Når figuren begynder at få form kan du tildanne en mindre del af den til den færdige form. Brug her f.eks. en kopskive med diamant. Så går det hurtigt og nemt. Du kan også bruge skiven til at rette af med, hvis der er sediment på siden af skiven. Når figuren er ved at have nået den endelige form kan du begynde det afsluttende afpudsningsarbejde: først med kopskiven og dernæst med polerskiverne i den rækkefølge, som du kan se under emnet ”polering”.
Hvis du vil danne dig en idé om hvordan stenen kommer til at se ud, når den er poleret, så tilfør noget vand. Herved får stenen farve og dybde og fremtræder farvemæssigt, som hvis den var poleret. Når vandet tørrer bort, er du tilbage til der hvor du nåede til.
Den helt flotte finish opnår du ved at fortsætte med poleringsarbejdet til du er nået alle gradationerne igennem – 9 i alt. Herefter må der ikke være ”helligdage” eller matte områder.
Tillykke med din første figur.
Når det føles lettere, og du kan mærke at det er dig der bestemmer, hvad der skal fjernes, skærer du en række riller ved siden af hinanden i det område, der skal fjernes noget fra. Herefter slår du sideværts fra begge sider ind mod den skårne rille med mejslen, og materialet hopper fint af hele vejen.
Fif: Hvis arbejdet skal udføres om vinteren, mens det er frostvejr kan det give en lettere bearbejdning hvis stenen varmes op til håndlun før arbejdets start. Brug en simpel almindelig have-gasbrænder til formålet eller en af den slags man bruger ved tagpaparbejde. Stenen bliver simpelt hen meget nemmere at arbejde med, når temperaturen er moderat. Opvarmningen er tilendebragt når der ikke fremkommer fugtbræmme (mørkfarvning) omkring flammen.
Du kan nu se og mærke hvorfor det er vigtigt med sikkerhedsudstyr.
Arbejdet med sten må aldrig blive så meget en vane at du "glemmer" din egen og andres sikkerhed.
Næste skridt
Dette er første artikel om stenhugning - jeg vil skrive flere artikler om emnet, som går mere i dybden med forskellige områder.