Lav-det-selv.dk Danmarks største site for gør-det-selv folk Lav-det-selv.dk Login
Menu
  •  Forum
  •  Projekter
  •  Guides
  •  Søg
  • Emne-oversigt Nyt
  • Om Lav-det-selv.dk
  • Find medlemmer
  • Find byggemarked

  • Tilmeld Login
  • Mere
    Emne-oversigt Nyt Find byggemarked Find medlemmer Om Lav-det-selv.dk Kontakt os
Tilmeld  Login
  1. Artikler
  2. Sådan laver du 1 på 2 beklædning til facader, hegn mv.

Sådan laver du 1 på 2 beklædning til facader, hegn mv.

1 på 2 beklædning findes overalt, på facader, hegn, haveskure osv. Men hvordan beregner man afstande og hvordan skrues/sømmes det bedst? Her er en grundlæggende vejledning, så du selv kan lære metoden.
 
Af Regmos

Hvordan er det nu lige man...???

1 på 2 beklædning findes overalt, på facader, hegn, haveskure... etc., så man må formode, at der er nogen der kan finde ud af at sætte dem op. Til trods for det, er jeg utallige gange blevet spurgt om hvordan man regner antal brædder, afstande m.m. ud. Det kan godt være lidt vanskeligt at forklare på en pædagogisk måde. Derfor denne meget grundlæggende vejledning.

Først skal vi lige have nogle udtryk på plads.

  • Dækbredde består af en brætbredde (dimension) plus en mellemrumsbredde.
  • Mellemrum er afstanden mellem to brædder i samme lag
  • Overlæg er de flader, hvor brædderne rammer hinanden.

Og så til beregningen: I dette eksempel beklædes en 190 cm (1900 mm) bred flade med ganske almindelige 19x100 mm brædder og et tilladt overlæg på mellem 15 mm og 25 mm. Det kræver et par mellemregninger. Først skal vi have fundet den maksimale dækbredde.

Den finder vi ved at tage to dimensioner og trække 2 x minimumoverlæg fra.
I dette tilfælde udgør det (2x100) - (2x15) = 170 mm. svarende til et bræt + et mellemrum.

Så skal vi udregne bredden der skal dækkes. Det gøres ved at placere et bræt længst til venstre, og måle fra brættets højre kant til enden af fladen. I dette tilfælde (1900 - 100) = 1800 mm.

Så skal vi finde ud af hvor mange gange vore dækbredde kan være der. Det gøres ved at dividere længden med dækbredden: 1800/170 = 10,59

Vi kan imidlertid ikke bruge ",59" til noget som helst, så vi runder resultatet op til 11 og kan nu beregne den endelige dækbredde, ved at dividere 1800 med 11 og få 1800/11 = 163,64 mm.

Men da det er tømrerarbejde, runder vi hæmningsløst op til 164 mm, vores endelige resultat.

Denne afstand er ofte benævnt c/c (midt/midt) målet. I praksis måles fra kant af bræt til samme kant på det næste, f.eks. fra venstre kant til venstre kant, og nu kan det inderste lag brædder sættes op.

Nu mangler vi blot at beregne overlæg. Det findes ved at tage 2 dimensioner, trække dækbredden fra og dele resultatet i 2.

Overlæg: (200 - 164) / 2 = 18 mm og så kan vi sætte det yderste lag op.

Ovenstående er de grundlæggende principper, og målene er valgt for at gøre det så overskueligt som muligt. Der kan selvfølgelig vælges andre materialer, forskellige bræddebredder til 1. og 2. lag og diverse hjørneløsninger, men bruger du denne beregningsmetode, er du godt på vej.

Til slut et par hurtige om selve opsætningen.

Vær meget omhyggelig når du sætter første bræt op. Husk at loddestokken er din ven og og tag den med dig i hele forløbet.

Det kan være fristende at lave en afstandsklods, men træ er ikke målfast, og du risikerer det "løber" for dig. Skal du bruge noget, så lav en "ko".

Vend brædderne med kernetræet udad (som vist). Træets kerne er mere modstandsdygtigt og da træ krummer væk fra kernen, vil det over tid "låse" de to lag sammen.

Søm/skru som vist herunder. Det vil sikre at brædderne kan bevæge sig uafhængigt af hinanden, og minimere risikoen for, at de flækker på længere sigt.

Sømmene bør være galvaniserede og minimumslængden skal være 3 x materialetykkelsen.
Det vil i dette tilfælde sige 28/65 firkantsøm til inderste lag og 31/80 firkantsøm til yderste lag.
Skruer skal minimum være 2 x materialetykkelsen. Her 5,0 x 40 og 5,0 x 60.

Håber det kan bruges og go' fornøjelse

 Opdateret 06-07-2018
Første udgave 27-10-2014

Om forfatteren

Regmos
 Regmos
Se mere
Tømrersvend af guds nåde, med ret til at bære sabel i krigstid.
 Se profil

Kommentarer (40)

Se tidligere 35 kommentarer
Viser kun nyeste kommentarer
FiberSnedker skrev den 19-02-2017
...og så findes der selvfølgelig færdige varer til formålet: http://www.bygtjek.dk/produkter/musestop/
peter12345 skrev den 25-02-2017
Hej. Angående fastgørelse af brædderne i 1 på 2 beklædning: Kan se vejledningen kun har 1 fastgørelse (søm/skrue) midt i inderste lag - er det tilstrækkeligt? Vindes der noget fastgørelse i begge sider af inderste lag eller skaber det problemer i henseende til materiale bevægelser?

MVH
FiberSnedker skrev den 25-02-2017
Der er flere forskellige metoder i brug, og der kan argumenteres for og imod. Selv er jeg udlært med dobbelt sømning på hver løsholt, men hælder mere til enkelt sømning skiftevis i hver side af hensyn til svindrevner, materiale- og tidsforbrug. Helst så sømmene sidder fordækt (gemt under yderste lag). Nogle sømmer i midten, hvilket jeg ikke er stærk tilhænger af. Hverken æstetisk eller mht. holdbarhed/vandindtrængen. Men langt hen ad vejen er det smag og behag. Det allervigtigste er at fastgørelsen i yderste lag ikke går gennem inderste lag beklædning, da det helt sikkert vil forårsage flækker, revner og en ødelagt og uskøn beklædning. Søm/skruer i yderste lag skal ramme luft på bagsiden, inden de rammer løsholten.
Pizzabager skrev den 26-02-2017

Skrevet af FiberSnedker på 19-02-2017 12:24
Når man laver 1 på 2 beklædning sætter man ved bundremmen snefangsrør eller lignende imellem brædderne i det inderste lag, så fygesne ikke trænger ind og giver vand i konstruktionen eller blokerer luftstrømmen. Jeg vil ikke mene rotter udgør den største fare her, da mellemrummet er ca. 25mm tykt, ligesom bræddetykkelsen. Derimod kan mus sagtens komme ind, hvis ikke der er nogen former for blokering, som museklodser eller snefangsrør. Du må ikke lukke fuldstændigt, da det hindrer udtørring af beklædningen fra indersiden, og kan resultere i råd. Der skal være uhindret luftcirkulation fra bunden og ud af toppen igen - skorstenseffekt - når solen varmer beklædningen trækkes kold(ere) luft ind i bunden, og stiger til vejrs som temperaturen stiger. Varm luft kan optage mere fugt end kold og derved opstår der konvektion, fugten forlader træet og ventileres ud af toppen. Sådan sikrer man sundt træværk.

Den billige løsning er nok at sømme snefangsrøret tæt - ca. 10mm - hvis du er nervøs for om gnaverne går igennem. De plejer ikke at være vilde med søm!

Luksusløsningen er selvfølgelig at udføre en fuld beklædning af hele skelettet i 12 eller 15mm vandfast krydsfiner inden vindpap, tryklister og beklædning - så slipper du også for irriterende kryds af stålbånd til vindafstivning og får et utroligt stift og hårdfør skelet. De skal monteres med 3mm luft til nabopladen, og helst vandret i forbandt for at få den optimale styrke ud af beklædningen. Så er der hverken mus, rotter, råd- eller stormskader. Men som sagt - luksus. Det koster en del ekstra. Men er til gengæld også skønnere at arbejde med efterfølgende. God fast bund!

Okay, sætter man den nederste afstandliste helt nede ved bunden, så der kun er luft mellem de inderste brædder, også sætter et musestop eller lign mellem dem, eller sætter man afstandslisten højere, og laver musestop hele vejen hen?. det første giver mest mening i mine øre.

Udover det, hvad med maling, går ud fra beklædningen giver sig lidt i starte, så man vil kunne se umalet træ, er der en god årstid at male på, jeg tænker tidligt forår, hvor det stadig er koldt og beklædningen så og sige har trukket sig sammen??

FiberSnedker skrev den 26-02-2017
Nederste afstandsliste sidder på bundremmen, og så føres beklædningen en passende afstand under (normalt min. 5cm). Musestop/snefang monteres på tryklisten i mellemrummene i 1. lag beklædning.

Det vil altid være en fordel at få grundet og malet min. 1. gang inden montage. Træet arbejder gennem årstiderne, og det vil være svært at dække alt, for ikke at sige umuligt, hvis man venter til beklædningen er færdig.
Se alle kommentarer og deltag her

Andre artikler

Kort og godt

Lav-det-selv.dk (LDS) er Danmarks største samlingssted for boligejere og gør-det-selv folk. Hver måned besøges LDS over 600.000 gange, af folk der søger råd, vejledning og inspiration om alt fra boligforbedring til hobbyprojekter.

LDS er drevet af et stærkt fællesskab, hvor alle kan bidrage med viden og ideer.

 

Følg med
 
Genveje
  • Forside
  • Forumoversigt
  • Projekter
  • Artikler
  • Emne-oversigt
  • Ordensregler
  • Find medlem
  • Find byggemarked
  • Om LDS
Inspiration

På Ekspertlisten.dk kan du søge blandt ALLE håndværkere i Danmark og se automatisk baggrundstjek.

Ekspertlisten.dk
© 2023 Lav-det-selv.dk (LDS ApS)