Det er muligt at benytte kalkmaling på de fleste overflader. Du skal derfor ikke holde dig tilbage, uanset om du står med en væg, der allerede er malet tidligere, et tapet, rå vægge e.l. I realiteten er det også muligt at benytte kalkmaling på en murstensvæg, men du skal være opmærksom på, at strukturforskelle og dybe fuger i en vis grad stadig vil være synlige.
Du skal desuden huske at male efter hvilket udtryk du ønsker at få. Det kan du læse mere om herunder.
Gør klar til at kalkmale
Før du kaster dig ud i “projekt kalkmaling”, skal du sikre dig, at du har alt, du skal bruge for at opnå det ønskede resultat. Det skyldes, at kalkmaling tørrer hurtigt og kun kan påføres vådt i vådt. Du skal altså være klar til at færdiggøre projektet inden for relativ kort tid, når du først begynder at male med kalkmaling.
Men hvad skal du så bruge, når der skal arbejdes med kalkmaling? Jo, du skal naturligvis have fundet den rette type og farve kalkmaling. Gjøco Kalkmaling er én af de mest anbefalede kalkmalinger på markedet, så du kan med fordel gå efter den, hvis du vil være sikker på at få en god kalkmaling. Men det er naturligvis op til dig, hvilken type kalkmaling du ønsker at benytte.
Derudover skal du bruge en pensel (en bred facadepensel er at foretrække), rørepind til at røre malingen rundt, afdækningsmateriale og tape til at beskytte gulvet, samt grundrens eller andet vaskemiddel til at rense væggen, inden påføring af kalkmalingen.
Du kan også med fordel købe almindelig vægmaling og sealer. Dette er med til at sikre en god base og et beskyttende lag. Det kan du læse mere om i den nedenstående guide.
Guide: Sådan får du det bedste resultat med kalkmaling
Når du først har en forståelse for, hvordan du skal kalkmale, er det intet problem selv at arbejde med materialet. Er du i tvivl om, hvilken farve, type e.l. du skal bruge, kan du altid spørge din forhandler til råds.
Herunder kan du læse en trin-for-trin guide til, hvordan du maler med kalkmaling.
1) Klargør væggen, inden du begynder at kalkmale
Først og fremmest er du nødt til at sikre dig, at væggen er klargjort til malerarbejdet. Det betyder, at du skal udjævne eventuelle ujævnheder og huller, samt rengøre overfladen, så den er fri for støv, snavs o.l.
Skal der males på en rå væg, er du nødt til at grunde overfladen først. Væggen skal være helt tør, inden du går videre i processen. Tag dig gerne god tid med dette trin, da du opnår det bedste resultat, når væggen er ensartet.
Vi vil anbefale, at du påfører et lag almindelig vægmaling i samme farve som kalkmalingen først, da du så slipper for at kalkmale to gange på den samme overflade. Kalkmalingen har det med at suge fugt til sig, hvorfor du skal bruge store mængder kalkmaling, når der skal påføres to lag. Der er altså penge at spare ved at male det første lag med almindelig vægmaling. Det gælder dog ikke i en kælder, hvor man generelt aldrig skal male med almindelig akryl/plastikbaseret maling. Væggene i en kælder skal kunne ånde - det kan det med kalkmaling, der er diffusionsåbent.
Husk desuden at dække gulve og møbler af i rummet, inden du begynder at male. Så skal du ikke til at fjerne eventuelle pletter efterfølgende.
2) Påfør kalkmalingen hurtigt - og med de strøg du ønsker
Inden du går i gang med at kalkmale, bør du overveje, hvilket udtryk du ønsker. Det endelig resultat vil nemlig afhænge af, om du maler med lange eller korte, bløde eller hårde etc. strøg.
Lange strøg resulterer i et roligt og harmonisk udtryk, mens korte strøg får malingen til at virke mere intens. Du kan naturligvis også kombinere de to, hvis du ønsker det. Men vi vil anbefale dig at være konsekvent, så du ikke får ét udtryk på én væg, og et andet på den næste. Medmindre det er dét, du går efter, naturligvis.
Du bør starte i ét hjørne og derfra bevæge dig videre langs væggen. Derudover er det vigtigt, at du klarer arbejdet relativt hurtigt, så noget af malingen ikke når at tørre, mens du stadig er i gang. For så bliver det umuligt for dig at udbedre eventuelle helligdage.
3) Gør væggen modstandsdygtig med sealer
Det kan anbefales at påføre sealer, når kalkmalingen er tørret ind. Sealer er nemlig med til at gøre overfladen mere modstandsdygtig og hårdfør. Du undgår bl.a. synlige pletter, som ellers risikerer at opstå i kalkmalingen, hvis rummet bliver fugtigt eller der bliver spildt væske på væggen.
Vil du gerne se, hvordan man påfører kalkmaling? Malgodt.dk har lavet en informationsrig video, der netop vejleder til dét at kalkmale.
Skift farve på væggen med kalkmaling
Du kan sagtens skifte farve på væggen, når du maler med kalkmaling. Dette gælder, uanset om der tidligere har været en lys eller mørk farve på væggen. Vær dog opmærksom på, at det godt kan kræve flere lag, når en mørk væg skal males over, end hvis der er tale om en lys farve.
Det er muligt at benytte tricket med at male første lag med almindelig vægmaling, og derefter kalkmale væggen, selv når der skal skiftes farve. Men i visse tilfælde kan det stadig kræve mere end ét lag kalkmaling.