Lav-det-selv.dk Danmarks største site for gør-det-selv folk Lav-det-selv.dk Login
Menu
  •  Forum
  •  Projekter
  •  Guides
  •  Søg
  • Emne-oversigt Nyt
  • Om Lav-det-selv.dk
  • Find medlemmer
  • Find byggemarked

  • Tilmeld Login
  • Mere
    Emne-oversigt Nyt Find byggemarked Find medlemmer Om Lav-det-selv.dk Kontakt os
Tilmeld  Login
  1. Artikler
  2. Skab en unik væg med indfarvet spartel

Skab en unik væg med indfarvet spartel

Du bør læse med i denne guide til brugen af indfarvet spartel, hvis du er træt af at have et hjem, der ligner alle andres. For med farvet spartelmasse får du en væg, der i den grad skiller sig ud.
 
Af Amanda Lee Edelstein
Derfor skal du vælge indfarvet spartel tGuide: Sådan maler du væggen med indfarvVideoGode råd og viden ifm. påføring af indfa

Det helt særlige ved indfarvet spartel er, at det minder om maling, men dog sikrer dig en overflade, der har et større farvespil og ikke minder om alle andres.

Om du ønsker en væg med et minimalistisk udtryk eller lidt mere farve på væggen, så kan indfarvet spartel være vejen frem.

Derfor skal du vælge indfarvet spartel til dine vægge

Der er flere gode grunde til at benytte indfarvet spartel til væggene i hjemmet, på kontoret etc. Herunder kan du læse om de 5 bedste årsager til at investere i spartelmasse med farve frem for f.eks. maling og tapet:

  1. Du kan være sikker på, at du får et unikt udtryk, da det endelige resultat aldrig bliver præcis det samme

  2. Du er garanteret et mere råt og rustikt udseende, som minder om New Yorker-stilen

  3. Det er muligt at købe indfarvet spartel i mange forskellige farver, hvorfor det kun er dig selv og din kreativitet, der sætter grænser

  4. Indfarvet spartel kan benyttes på næsten alle overflader, heriblandt gipsplader, beton, træ m.fl. Du kan også sagtens benytte det på tidligere malede og behandlede overflader

  5. Det er nemt at klare arbejdet med farvet spartelmasse selv, så længe du har hænderne rigtigt skruet på og sætter tid af til projektet

Guide: Sådan maler du væggen med indfarvet spartel

Har du brug for lidt vejledning til påføring af indfarvet spartelmasse? Her får du en trin-for-trin guide, så du hurtigt og nemt kommer i gang med projektet og længere nede er en video med instruktioner.

1) Fjern møbler og beskyt gulvet
Det første, du bør gøre, er at fjerne møbler, der står op ad væggen i det pågældende rum. Du har trods alt brug for at kunne komme til hele væggen. Derudover bør du også afdække gulvet og kanter med afdækningsmateriale og malertape. På den måde beskytter du gulvet mod irriterende pletter.

2) Rengør væggen(e)
Før du kan gå i gang med det første lag spartel, er du nødt til at vaske væggen. Dette kan både være med grundrens, vand og sæbe eller hvad du nu lige føler for. Det vigtigste er blot, at du får fjernet alt snavs, støv o.l., da det ellers kan ses gennem spartelmassen.

3) Påfør første lag af indfarvet spartel
Når væggen er helt tør efter rengøringen, kan du gå i gang med at påføre det første lag spartel. Til arbejdet skal du gerne bruge to bredspartler.

Det er helt op til dig, om du ønsker at påføre massen i korte ryk eller længere tag. Førstnævnte sikrer et mere rustikt look, mens sidstnævnte resulterer i et mere harmonisk udtryk.

Det er vigtigt, at du fjerner malertape, der sidder på væggen, inden massen tørrer. Og så er det bare at lade væggen tørre. Tørretiden afhænger af lagets tykkelse, men du bør som minimum lade det stå i 16 til 24 timer.

4) Slib og rengør væggen
Det er ikke unormalt, at der kommer løbere, luftbobler, ujævnheder o.l. på overfladen, når man påfører indfarvet spartel. Heldigvis er de nemme at fjerne ved brug af sandpapir eller kanten på en bredspartel.

5) Påfør andet lag af indfarvet spartelmasse
Du er klar til at påføre andet lag spartel, når du har fjernet ujævnheder fra den tørre væg. Andet lag skal påføres på samme måde som første lag, men du kan med fordel lægge det en smule tyndere, så strukturen fra første lag trænger synligt igennem. Men det er helt op til dig, hvad du foretrækker.

6) Gentag trin 4
Husk at slibe og rengøre overfladen igen, når andet lag spartelmasse er tørret ind. Men pas på, du ikke får gjort det så meget, at du fjerner de charmerende “skønhedsfejl”.

7) Forsegl spartelmassen
Sidste aktive trin i påføringen af indfarvet spartel er at forsegle spartelmassen / væggen. Dette garanterer en mere holdbar væg.

Du kan enten vælge at påføre forseglingen ved brug af en korthåret malerrulle eller sprøjte. Uanset hvad du vælger, skal du være påpasselig med løbere, da de bliver tydelige, når forseglingen tørrer. Du kan nemt fjerne løberne med en fnugfri klud, mens du er i gang med påføring af forseglingen.

8) Nyd din nye og unikke væg
Til sidst er der ikke andet tilbage, end at nyde frugterne af dit arbejde. Forhåbentlig bliver du godt tilfreds med det endelige resultat.

Hvis du gerne vil se en mere udførlig guide til, hvordan man maler med indfarvet spartel, så kan du med fordel se nærmere på denne video fra Malgodt.dk

Gode råd og viden ifm. påføring af indfarvet spartel

Hvis det er første gang, du arbejder med indfarvet spartel, er der nogle ting, som det er optimalt at være opmærksom på. Først og fremmest skal du vide, at spartelmassen gerne skal påføres vådt i vådt. Det betyder, at du skal gøre arbejdet færdigt, før du holder pause. Dette sikrer et mere ensformigt resultat. Derudover anbefales det, at påføringstemperaturen ligger på minimum 10 grader.

Som du kan læse i guiden, er der en risiko for såkaldte luftbobler og løbere. Det er intet at være bekymret for, da de sagtens kan udbedres mellem første og andet lag spartel. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, så du ikke blot maler dem over. Det vil nemlig ikke give et optimalt resultat i længden.

Sidst, men ikke mindst, må det påpeges, at du skal være ekstra opmærksom, inden du går i gang med at spartle på savsmuldstapet. Du skal nemlig lige tjekke, at materialet ikke slipper / sidder løst. Dette gøres ved at trykke let på væggen. HVIS tapeten slipper, så bør man skrabe det af først, eller undlade at bruge indfarvet spartelmasse.

Køb indfarvet spartel her

Køb din indfarvet spartel hos Malgodt.dk - en af Danmarks største og mest populære online maling-butikker med butikker i Aarhus og Glostrup. Lynhurtig levering og gode priser.
Se også Lav-det-selv's rabatkode hos Malgodt her
Se udvalget her
I samarbejde med
16-09-2021

Om forfatteren

Amanda Lee Edelstein
 Amanda444
Se mere
Mit navn er Amanda og det vigtigste at vide om mig er, at jeg altid har haft en forkærlighed for formidling. Jeg er skribent her på LDS - og jeg håber, at mine tekster kan hjælpe andre til en bedre forståelse og udførelse af det næste gør-det-selv projekt!
 Se profil

Andre artikler

Kort og godt

Lav-det-selv.dk (LDS) er Danmarks største samlingssted for boligejere og gør-det-selv folk. Hver måned besøges LDS over 600.000 gange, af folk der søger råd, vejledning og inspiration om alt fra boligforbedring til hobbyprojekter.

LDS er drevet af et stærkt fællesskab, hvor alle kan bidrage med viden og ideer.

 

Følg med
 
Genveje
  • Forside
  • Forumoversigt
  • Projekter
  • Artikler
  • Emne-oversigt
  • Ordensregler
  • Find medlem
  • Find byggemarked
  • Om LDS
Inspiration

På Ekspertlisten.dk kan du søge blandt ALLE håndværkere i Danmark og se automatisk baggrundstjek.

Ekspertlisten.dk
© 2023 Lav-det-selv.dk (LDS ApS)