Vælg den rette epoxy til dit projekt
Overordnet set er epoxy en form for bindemiddel, der har en hård hærdning. Dette sikrer materialet en god slidstyrke. Epoxy har desuden en høj varmebestandighed. Og så er det en type materiale, der kan benyttes til mange formål. F.eks. kan du benytte epoxy til alt fra gulve og vægge til støbning af borde, objekter m.fl.
Man skelner især mellem to typer af epoxy: maling og belægning. Du kan læse mere om de to varianter, og hvad der adskiller dem i de nedenstående afsnit.
Epoxymaling
Man kan sagtens sammenligne epoxymaling med almindelig gulvmaling, da det er nogenlunde ens at arbejde med og resultatet minder om hinanden. Den helt store forskel ligger dog i epoxymalings slidstyrke. Læs mere om fordelene ved epoxy i et senere afsnit.
Epoxymaling er lettere at arbejde med end epoxybelægning, da du har længere tid at arbejde i, inden malingen tørrer ind. Normalt vil brugstiden (potlife) for din epoxymaling, efter blandingen med hærder, ligge på én time. Venter du længere, risikerer du, at malingen bliver for hård at arbejde med.
Derudover skal du oftest ikke benytte lige så meget epoxymaling som epoxybelægning. Vær dog opmærksom på, at der skal rulles to lag epoxymaling for at opnå det bedste resultat.
Lagene skal påføres med cirka 24-timers mellemrum, så det er ikke muligt at benytte rummet i et par dage, mens overfladen tørrer. Du kan med fordel matslibe overfladen, inden du maler med epoxy, da det giver et pænere resultat.
Det skal du være opmærksom på ved brug af epoxymaling
Epoxymaling kan godt blive slidt ned, hvis det benyttes til gulv i en garage / værksted, hvor biler e.l. regelmæssigt kører over gulvet. Det skyldes, at nogle dæk indeholder stoffer, der kan opløse epoxymaling. For at beskytte gulvet, kan det anbefales at lakere epoxymalingen med tykfilmslak (ren epoxy), epoxyprimer eller ved at lave hjulspor.
Det kommer meget an på, hvilken type epoxy du benytter, hvor stor en rækkeevne det har. Sørg derfor altid for at købe nok epoxymaling og hærder, så du ikke pludselig står og mangler, når du først er gået i gang.
Sådan lægger du gulv med epoxymaling
Hvis du er i tvivl om eller gerne vil have vist, hvordan man bedst fordeler epoxymaling på gulve, kan du med fordel se den nedenstående video. Fremgangsmåden er den samme, uanset om der er tale om epoxymaling eller epoxy klarlak.
Epoxybelægning
Epoxybelægning kaldes også for “ren epoxy”, selvom der, som med epoxymaling, er tale om en blanding mellem epoxyresin og hærder for at opnå belægningen.
Det kræver en smule mere viden og erfaring at arbejde med epoxybelægning, da brugstiden normalt ligger mellem 20 og 30 minutter. Det betyder, at du skal fordele epoxybelægningen over det pågældende område inden for denne tid, da materialet ellers bliver for hårdt at arbejde med.
Du kan selv vælge, om du vil benytte en spartel, tandspartel, rulle e.l., når du skal fordele epoxyen.
Det er oplagt at benytte sig af pigsko, hvis epoxybelægningen skal lægges på et gulv. På den måde kan du bevæge dig frit, da epoxyen selv “falder på plads” igen, når du flytter dig.
Det skal du være opmærksom på ved brug af epoxybelægning
Som der også bliver nævnt i Malgodts video om epoxybelægning, er det oplagt at arbejde med belægningen i et rum, hvor temperaturen langsomt falder. På den måde kan du bedst undgå bobler i overfladen.
Du kan benytte dig af epoxybelægning overalt i boligen, f.eks. som dampspærre under trægulve, i køkkenet, stuen m.fl. Som beskrevet tidligere, er det oplagt at benytte epoxybelægning til gulvet i garagen for at gøre gulvet så modstandsdygtigt som muligt.
Det anbefales dog ikke, at du lægger epoxybelægning i kælderen. Det skyldes, at epoxybelægning er diffusionstæt. Epoxyen vil således ikke lade damp trænge igennem gulvet, hvilket kan skabe problemer med fugten der spærres inde og kan give skader på gulvet.
Vil du gerne benytte epoxy i kælderen, skal du i stedet gå efter de typer af epoxymaling, der er diffusionsåbne, så de ikke spærrer fugten inde.
Sådan lægger du epoxybelægning
I den nedenstående video kan du få udførlig vejledning af Malgodt.dk til, hvordan du arbejder med epoxybelægning.
Epoxyresin
Du er muligvis stødt på ordet “epoxy resin”, hvis du tidligere har arbejdet med eller læst / hørt om epoxy. Epoxyresin henviser ikke til en bestemt type epoxy. Det er faktisk blot en henvisning til selve epoxyen.
Årsagen til, at man har brug for at kunne referere til selve epoxyen, er, at epoxyprodukter består af to komponenter: epoxyresin / epoxyharpiks og hærder.
Ordet "resin" betyder "harpiks" på dansk, og kommer fra det latinske "resinae". Når man blander resinen med hærder, sker der en kemisk reaktion og hærdnings-processen starter. I starten er blandingen tyndtflydende og i takt med hærdningen bliver den gele-agtig, tyktflydende og til sidst hård.
Epoxyresin er helt klar. Af den grund er materialet oplagt at benytte, når man vil støbe genstande i en gennemsigtig masse. Det er muligt at blande pigmenter i epoxyresin, hvis du ikke ønsker en helt krystalklar masse.
Det kan være en fordel at støbe bordplader af epoxy, da pladen så bliver særligt modstandsdygtig. Men der skal støbes i tykke lag, hvorfor du bør investere i en langsom hærder til dette formål, så du har tid nok at arbejde i.
Fordele ved epoxymaling
Der er flere fordele ved at vælge epoxy over andre typer af maling til gulv og vægge. Først og fremmest er epoxymaling et utroligt slidstærkt materiale. Du kan derfor være sikker på, at dit gulv, væg, bord e.l. bliver modstandsdygtigt, og dermed kan holde til lidt af hvert. Som en ekstra bonus er overflader belagt med epoxy nemmere at rengøre.
Derudover vil epoxy give et moderne look til hjemmet med sit rå udseende. Det er endda muligt at vælge epoxy i forskellige farver, hvorfor du kan bruge materialet til at pifte hjemmet op.
Epoxymaling er en billigere løsning end flere andre væg- og gulvmalinger. Og vil du spare endnu flere penge, kan du købe materialerne ind og klare arbejdet selv.
Læg epoxy på forskellige gulvtyper
En anden fordel ved epoxy er, at det kan benyttes ovenpå forskellige gulvtyper. Det er således en god løsning, hvis du ønsker at pifte et rums udseende op, uden at skulle lægge hele gulvet om. Du skal dog sikre dig, at overfladen er rengjort, og at alle revner, huller o.l. er udjævnet, før du går i gang med epoxyen. Samtidig skal overfladen gerne matslibes, så epoxyen sætter sig bedre fast.
Du kan sagtens male glaserede og matslebne fliser og klinker med epoxymaling - både almindelig og en vandig én af slagsen.
Det anbefales ikke, at man benytter epoxy på et eksisterende trægulv, da det er svært at rengøre disse helt for diverse former for fedtstoffer, sæberester, olier m.fl. Du kan således risikere, at resultatet ikke bliver, som du ønsker.
Hvis du i stedet arbejder på et underlag, der endnu ikke er blevet behandlet eller malet, kan det være en fordel at benytte en epoxystøvbinder, epoxyprimer eller fortynde det første lag med lidt vand. Tommelfingerreglen siger en fortynding på 10 procent, men det skifter fra producent til producent. Er der tale om et nyt betongulv, bør dette altid blive slebet på forhånd.
Er epoxy farligt?
De typer af rene og vandbaserede epoxyprodukter, som sælges til forbrugere, er ikke deciderede farlige at indånde. Du behøver derfor ikke at bekymre dig om at bruge maske, når der arbejdes med epoxy, selvom det aldrig skader at være på den sikre side. Vær opmærksom på, at der gælder andre regler for professionelle håndværkere.
Lugten af epoxy kan virke overvældende, hvis du arbejder i et rum med dårlig ventilation. Har du mulighed for det, kan du derfor med fordel åbne et vindue, når du arbejder med epoxy, så der kommer optimal luftgennemstrømning.
Vi vil til enhver tid anbefale dig at bruge beskyttelsestøj. Dette gælder både, når du arbejder med epoxymaling og epoxybelægning. Epoxy kan nemlig være allergifremkaldende og skabe irritation. Du bør passe på øjnene og undgå at få det på huden.
Du bør desuden altid holde øje med, hvilken type epoxy du køber - og om der skal tages nogle særlige forholdsregler ift. den variant, du står med. For der er trods alt stor forskel på de forskellige produkter på markedet. Og det er vigtigt følge anbefalingerne for det enkelte produkt.
Kan man bruge epoxy til fylde huller og ujævnheder?
Epoxybelægning og epoxyprimer vil udfylde huller og ujævnheder og hærde op til en pæn ensartet overflade. Lidt i stil med almindelig flydespartel på gulve.
Det er til gengæld ikke muligt at benytte epoxymaling til formålet. Det skyldes, at malingen følger underlaget, som det ligger på. Af den grund vil det ikke udjævne revner og huller, men derimod blot lægge sig som et lag ovenpå.