Rigtig mange tænker ikke over, hvor farligt elektricitet egentlig kan være. Derfor tænker de ikke videre over sikkerheden i deres hjem. En af de vigtigste parameter i hjemmets elektriske system er den såkaldte RCD. RCD er egentlig den nye udtryk for en fejlstrømsafbryder eller fejlstrømsrelæ, som mange kalder dem. En fejlstrømsafbryder er en enhed, der sikrer udkobling af din installation, hvis der opstår farlige situationer.
Til beskyttelse af boliginstallationer, er der strenge krav til din fejlstrømsafbryder. Det er det eneste område inden for el love, der virker med tilbagevirkenede kraft. Et hjem skal som minimum beskyttes af det, vi kalder en HFI-afbryder. ALLE nye installationer skal dog beskyttes med en HPFI-afbryder. Dette er også gældende, hvis du udskifter din nuværende fejlstrømsafbryder.
Det er egentlig ikke særlig svært at undersøge selv. Først skal du kigge på din fejlstrømsafbryder, og forstå de informationer, som du finder der. For at sikre, at du som minimum har en HFI afbryder, skal du have fokus på udløserstrømmen. På billedet er det, hvor der er en grøn streg under. Det er et krav i boliginstallationer (nye som gamle), at du har en udløsersstrøm på maksimalt 30 mA. I nye installationer, skal du også have en fejlstrømsafbryder, der kobler ud på pulserende DC spændinger. Det kan du kontrollere ved at tage en kig på symbolet, jeg har understreget med blå. Har du kun den øverst symbol, med en bølge, er dette en HFI afbryder. Har du begge symboler har du en HPFI afbryder.
Er din fejlstrømsabryder ikke lovlig? Så har du pligt til at få den udskiftet. Derfor vil jeg anbefale dig, at tage kontakt til din lokale elinstallatør, og forhøre dig om, hvad det koster. Hvis det er under normale forhold, koster det ofte mellem 1.000 og 2.000 kr. at få udskiftet. Husk samtidig, at det er din og dit hjems brugers sikkerhed der er på spil!
Kan ikke helt gennemskue målgruppen for denne artikel.
Størstedelen af danskerne vil ikke være i stand til at finde deres fejlstrømsafbryder. For dem er "relæet" den grimme boks ovre i hjørnet, som har har noget med strøm at gøre. Men hvad der er sikringer og hvad der er fejlstrømsafbryder, har de ingen anelse om. Så at "det ikke er svært at undersøge selv" vil jeg nok sætte spørgsmålstegn ved. Især når forklaringen så begynder at handle om tekniske termer som udløserstrøm og pulserende DC spændinger.
Min påstand vil være, at dem som kan finde deres RCD og kan tyde symbolerne allerede har styr om det er lovligt. Resten får ikke ret meget ud af denne artikel.
Jeg ville opbygge den meget mere pædagogisk, med flere billeder af, hvordan et RCD kan se ud og hvordan man skelner det fra sikringer og andet man kan finde i tavlen (relæet). Og så fjerne de indforståede tekniske begreber. Så tror jeg folk vil få meget mere ud af artiklen.
For de teknisk interesseret kan man jo linke til din i øvrigt udmærkede hjemmeside for en uddybende forklaring.
Og så synes jeg i øvrigt at en artikel om fejlstrømsafbrydere altid bør indeholde en påmindelse om at bruge testknappen jævnligt.
Hej Jens
Jeg tager dine kommentar til efterretning
Nu er de fleste lds'ere danskere der kan lidt mere end gennemsnittet. OK artikel, og ikke mindst fordi du ikke prøver at reklamerer. De fleste kan vel se forskel på forkortelsen HFI og HPFI.
Mvh