Glasfilt: Sådan skæres samlingerne

Her kan du lære hvordan du sætter glasfilt op uden at man vil kunne se samlingerne bagefter. Med få tricks, kan du nemt sætte filten op uden man kan se samlingerne. Se både artikel og video her.

 

Mange tror det er vanskeligt at sætte filt op, men med et par ganske få tricks, kan du faktisk selv sætte filten op – og endda med et super resultat. Følg guiden her og se videoen i bunden.

Materialelisten – hvad du skal bruge!

  • 1 rulle glasfilt (Grundet, forgrundet eller ugrundet)
  • 1 spand vævlim
  • 1 hobbykniv med nyt blad
  • 1 stor pensel
  • 1 stor malerrule
  • 1 spartel (gummispartel eller almindelig metalspartel)

1. Klargøring
Inden du går i gang med at rulle vævlim på overfladen du vil sætte filt op på, skal du sørge for at underlaget er helt i orden. Hvis underlaget er en spartlet overflade, skal du sørge for at den er pænt slebet og derefter grundet med forankringsgrunder. Det er typisk fuldspartlede overflader eller gipsplader man sætter filt op på.

Når du har klargjort underlaget er du klar til at rulle lim på.

2. Rul lim på væggen
Dyb rullen i limen og rul ca. 120 cm i bredden, således at der er god plads til den 100 cm brede filt. Når du har rullet det store stykke med malerrullen i et godt tykt lag, er det nu tid til at pensle lim i kanterne. Brug din pensel til at komme rundt i alle hjørner og kanter og sørg igen for, at der kommer et godt lag lim på. Grunden til at du her slutter af med at bruge penslen er, at limen hurtigt tørrer og det er vanskeligere at lægge et ensartet lag med en pensel fremfor en malerrulle.

3. Opsætning af filten
Når limen er rullet og penslet på væggen, skal du rimelig hurtigt efter sørge for at sætte filten op på den endnu våde lim. Mål højden fra gulv til loft og læg 5-10 cm ekstra til, og skær så en bane filt i denne længde.

Rul nu den bane sammen du lige har skåret, så dit filtstykke er sammenrullet og nem at håndtere.

Start fra oven og sørg for at filten flugter med hjørnet af væggen.  Når filten flugter med hjørnet, kan du slippe den sammenrullet filt så den falder ned langs væggen. Du skal nu glatte filten ud med en spartel – sørg for at starte fra midten og ud, således du ikke kommer til at lave luftlommer.

Glat hele overfladen med spartlen så filten sidder helt tæt indtil væggen.

4. Skær til i hjørnerne
Når den første bane filt sidder som den skal, er det tid til at skære hjørnerne fri for evt. overskydende filt. Typisk er der lidt ekstra filt i toppen, bunden eller hjørnet – eller måske alle tre steder, og denne filt skal selvfølgelig skæres væk.

Brug din hobbykniv til at skære rundt langs kanterne, så du har nogle pæne overgange mellem filten og hjørnerne/kanterne.

5. Sæt bane nummer 2 op
Nu har du en enkelt bane filt opsat, og du er klar til at sætte den næste bane op. Du ruller derfor væggen ind i lim og slutter af med at pensle limen på med penslen – samme fremgangsmåde som med den første bane.

Skær nu en bane filt magen til den første du skar.

Læg den nye bane op ved siden af den første bane, men overlap den første bane med et par centimeter.

Glat nu hele filtbanen ud, og sørg igen for at glatte ud fra midten. Brug din gummispartel eller metalspartel.

Når du har glattet hele overfladen ud, er du klar til at skære selve samlingen i filt. Da vi satte denne bane op, lavede vi et lille overlap – det er nu vi skal bruge overlappet.

6. Skær samlingen i filten – VIGTIGT!
Nu er vi nået til det vigtigste, nemlig sammenskæringen af filten, så vi får en helt usynlig overgang mellem de to stykker filt.

Tag din hobbykniv og sørg for at den er HELT skarp – hvis ikke den er det, så knæk et led af, så du har en frisk skarp kniv.

Start med at skære fra oven, ca. 0,5 cm fra det første stykke filt i selve overlapningen.

Tryk ikke for hårdt, men selvfølgelig hårdt nok til at kunne skære gennem de to stykker filt. Fortsæt snittet hele vejen ned til gulvet. Der vil nu være 2 overskydende stykker filt.

Ét fra bane nummer 2 du satte op (denne falder af med det samme når du skærer).
Og ét fra bane nummer 1 du opsatte (dette stykke skal vi have fjernet).

Placér hobbykniven i selve samlingen og løft forsigtigt ud i filtbane nummer 2. Herunder vil du finde et overskydende stykke filt fra den første filtbane. Dette stykke fjerner du blot helt.

Nu er du klar til at glatte med spartlen henover samlingen du lige har lavet, og på den måde har du en helt usynlig samling i filten. 

Smart, ik’?

Video-guide

Se også med i videoen hvor jeg forklarer hvordan man gør:

 

Del det:

Om Kresten Kjær Larsen

 Kresten Kjær Larsen

Hej jeg hedder Kresten Kjær Larsen. Jeg er malermester og ejer af online farvehandlen Malgodt.dk. Jeg har været selvstændig siden 2007 hvor jeg startede mit første malerfirma "MK Spartel og Maling". Jeg skriver artikler til Lav-det-selv.dk fordi jeg elsker at dele ud af min erfaring, og fordi jeg synes at det er vigtigt at man får mulighed for at udføre de rigtige behandlinger. Har du en idé til en artikel jeg skal lave? Skriv endelig til mig - jeg vil hellere end gerne lave en artikel om netop dit spørgsmål. Held og lykke med projekterne. Mvh Kresten

 

Kommentarer til artiklen

Der er 7 kommentarer til denne artikel. Se de nyeste herunder eller følg hele debatten her:

jenshøj skrev den

Jeg plejer at holde kniven med en vinkel på 10-15 grader, når jeg skærer banerne sammen. På den måde bliver den øverste bane en lille bitte smule større, men det passer, når man fjerner banen bagved. Holder man kniven helt lige, kan samlingen godt komme til at gabe en smule, fordi den øverste bane bliver for kort, når man fjerner den bagved liggende strimmel.

Kresten Kjær Larsen skrev den

Hej Jens,

Det kan man helt sikkert også gøre. I forhold til hvor usynlige samlingerne bliver, afhænger det også af hvor tyk den filt man bruger er - jo tykkere den er desto sværere er det at skjule samlingen. 
Jeg vil dog stadig anbefale at knække et led af selve hobbykniven for at holde den så skarp som muligt, og så skære lige ned igennem - som vist på videoen. 
Man kan jo eksperimentere lidt med det. 
 

yoko ono skrev den

Det er ikke altid det går så nemt, ved eksempeltvis en væg med et godt lag sandspartel vil det til være en god ide`at støde filten sammen, da man let får en meget synlig samling ved at skære i fugtig sandspartel. så metoden skal altrid vurderes. man kan i øvrigt sagtens lave flotte samlinger ved at støde det sammen. 

Kresten Kjær Larsen skrev den

Hej Yoko ono :-) .

Super fedt med kommentar på min film. Ja, du har helt ret i at metoden altid bør vurderes fra projekt til projekt. 
Jeg vil anbefale at støde samlingerne sammen hvis man bruger en HELT grundet filt - altså en relativt tyk filt. Hvis man skærer samlingerne sammen, skal man være opmærksom på ikke at trykke for hårdt på hobbykniven og så i øvrigt have et meget skarpt blad i kniven. 
Jeg vil dog lige for en sikkerheds skyld nævne, at man ikke bør sætte filt op i en sandspartel som stadig er fugtig - den skal være helt tør og slebet jævn og glat før man begynder opsætning af filt. 

Tak for kommentaren. 
Mvh 
Kresten - Malgodt.dk

yoko ono skrev den

Jaja lille mand, men den bliver jo fugtig når så ruller klæber på!

Kresten Kjær Larsen skrev den

Ja, det har du helt ret i. Fint input. Tak for det. 

danskeren skrev den

Hej

 

Forhåbentlig bliver en spartlet væg ikke særlig fugtig når man kommer lim på , for ma har vel før man limer på en spartlet væg kommet microdispense på så væggen ikke suger al vandet ud af limen

 

 


Tilføj kommentar

Se alle kommentarer og følg hele debatten her