Hvordan maler man fodpaneler?

Hvordan sørger man for ikke at male på gulvet? Hvilken maling skal man bruge til fodpaneler? Skal man slibe inden? Der er flere spørgsmål der kan opstå når man skal male sine fodpaneler og her i denne artikler vil jeg besvare mange af dem.

 

Jeg antager i denne guide at dine fodpaneler er malet i forvejen og derfor blot skal friskes op eller slutmales (hvis du har nyopsatte fodpaneler).

Materialeliste:

  1. Sandpapir (korn 120 eller 180)
  2. Fugtig klud
  3. Ovalpensel 35 mm(sørg for en god kvalitet)
  4. Træmaling – fx glans 30

Klargøring

Du har måske malet vægge og lofter og nu er det tid til den sidste finish, nemlig at male fodpanelerne så du kan afslutte dit malerprojekt. Da du malede væggene malede du måske ned over fodpanelerne og det er super fint – det gør det blot lettere at lave en pæn afslutning mellem fodpanel og væg. Nu skal du i gang med at slibe fodpanelerne og dette gøres lettest, med et stykke sandpapir der er foldet sammen på midten. Jeg foretrækker at bruge korn 120, men du kan sagtens bruge noget der er finere – fx korn 180, men du bør ikke bruge grovere sandpapir end korn 100.

Du skal blot slibe fodpanelerne let over, således du blot mattérer overfladen en smule – dette er for at træmalingen bedre hæfter sig til overfladen. Du behøver altså ikke at slibe fodpanelerne helt i bund. Hvis panelerne er slidte og har skrammer som du gerne vil udbedre, så kan du, inden du sliber, blot pletspartle skrammerne med en træspartelmasse, lade det tørre og så slibe.

Efter du har slebet fodpanelerne skal du støve dem af, enten med støvsuger eller med kost, hvorefter du tørrer overfladen af med en fugtig klud. Nu er du klar til at gå i gang med at male :)

Maling af fodpanelerne

Nu skal du til det sjove, nemlig at male selve fodpanelerne. Her skal du blot bruge en rigtig god pensel og en god maling. Jeg kan bedst lide at male med en ovalpensel på 35 mm, men det er individuelt hvad man bedst arbejder med.

Start i et hjørne og arbejd dig væk fra hjørnet. Så snart du er kommet ca. 15-20 cm væk fra hjørnet, skal du skifte retning på den vej du stryger penslen således at du slipper penslen over det du lige har malet. Sådan gør du hele vejen hen langs fodpanelet.

Når du starter kan det være en god idé at starte i toppen af fodpanelet og stryge malingen på hen langs væggen – start med 15-30 cm hen langs toppen af panelet og stryg derefter maling ud på panelets overflade. Vær omhyggelig når du skal stryge ned mod gulvet for ikke at få for meget maling derpå – nogle bruger en spartel til at placere mellem fodpanel og gulv for at afskærme, men jeg foretrækker at tage en fugtig klud med rundt, som jeg så tørrer af med når jeg rammer ved siden af.

Når man maler fodpaneler så blot sørg for at give dig god tid, fordi det er et ”nussearbejde” skal du tage det helt roligt og lade det tage den tid det tager. Når først man er i gang tager det ikke så lang tid.

Jeg har for nogle år siden lavet en video hvor jeg viser hvordan man stryger fodpanelerne og videoen kan du se i bunden af artiklen.

Hvilken maling skal jeg bruge?

Når du skal male dine fodpaneler skal du bruge en træmaling. Dette fås ofte i en glansgrad på mellem 30-50 for de mest normale typer, men der findes også helblanke og helt matte træmalinger, men hvis ikke har specielle præferencer for at fodpanelerne skal være meget blanke eller meget matte, så skal du vælge en træmaling med en glans på mellem 30-50.
Mange gange kalder producenterne malingen for et ord vi ikke forstår og som heller ikke giver associationer til det malingen egentlig kan bruges til, men her får du et par af de navne producenterne ofte kalder træmalingen.

  1. Acrylemalje
  2. PU-emalje

Navnet er oftest efterfulgt af et tal så et produkt fx kunne hedder: Acrylemalje 30. Hvis du finder produkter der hedder enten PU-emalje eller Acrylemalje, så ved du nu at du kan bruge den til bl.a. fodpaneler.

 

 

Læs også: Lige nu er der LDS-rabatter hos Malgodt på alle malerprodukter. Se mere her.

Del det:

Om Kresten Kjær Larsen

 Kresten Kjær Larsen

Hej jeg hedder Kresten Kjær Larsen. Jeg er malermester og ejer af online farvehandlen Malgodt.dk. Jeg har været selvstændig siden 2007 hvor jeg startede mit første malerfirma "MK Spartel og Maling". Jeg skriver artikler til Lav-det-selv.dk fordi jeg elsker at dele ud af min erfaring, og fordi jeg synes at det er vigtigt at man får mulighed for at udføre de rigtige behandlinger. Har du en idé til en artikel jeg skal lave? Skriv endelig til mig - jeg vil hellere end gerne lave en artikel om netop dit spørgsmål. Held og lykke med projekterne. Mvh Kresten