Nye døre - Trin 1: valg af dør

Der findes et hav af døre på markedet, og det kan være svært at gennemskue, hvilken dør, der er den rette for dig. Her fortæller vi om de forskellige typer døre.

 

Før du monterer nye døre i hjemmet, er der en række forhold, du skal afklare.

Grundlæggende kan du opdele processen i følgende trin:

  1. Valg af dør (denne artikel)
  2. Opmåling og tilbehør
  3. Montering og vedligehold

Der findes et hav af døre på markedet, og det kan være svært at gennemskue, hvilken dør, der er den rette for dig. De fleste døre ligner hinanden. Det er ofte kun på designet og stilen, man kan kende forskel. Og udseendet er en vigtig faktor, for døren skal helst passe stilmæssigt til boligen, hvor den skal monteres.

Udover de indvendige døre, som denne guide handler om, findes også et udvalg af andre typer af døre som facadedøre, branddøre og skydedøre. Se andre dørtyper her.

Stil og design

Er der tale om en patriciavilla fra 1930’erne, vil fyldningsdøre med smukke udskæringer være det oplagte valg. I gulstensvillaen fra 1960’erne, er dørene med glat overflade et bud. Og naturligvis skal du også tage højde for din egen smag, og hvad der designmæssigt passer til din stil og indretning i hjemmet.

Kvalitet

Der er stor forskel på opbygning af hhv. en celledør og en massiv dør

Men et er dørens ydre. Det er, når man kigger i dørens indre, du ser den store forskel på pris og kvalitet. Pris og kvalitet hænger nemlig ret godt sammen, når det handler om døre.

Her skelner man mellem to typer af dørkvaliteter – celledøre og massive døre.

Celledøre – til den prisbevidste
Celledøren er til den prisbevidste, der vil have et godt produkt til billige penge. Celledøren er en let dør bygget op af celler typisk af tynde papplader. Døren er hul og derfor ikke væsentligt støjisolerende. Den føles let og pap-agtig, når den åbnes og lukkes.

Hvis du ikke har et udpræget behov for dørenes lydisolerende effekt, og hvis budgettet er begrænset, og du skal nå langt for pengene, så er celledørene et udmærket valg. Der er desuden ikke forskel i udseendet på celledørene og de massive døre.

Massive døre – kvaliteten i top
Her får du kvalitetsdøre for alle pengene. Moderne, massive døre er typisk lavet med indlæg af kompakt spånkerne og dørens ramme er lavet med kombination af mdf og spånkerne. Der er gods og tyngde i en massiv dør, og du får en rigtig god lydisolering. Dette er helt klart døren til den kvalitetsbevidste.

Næste artikel: Trin 2/3 – Opmåling til ny dør.

Del det:

Om Jakob Barslund

 Byggebilligt.dk

Jakob er medforfatter på en serie af artikler her på LDS, som via 5 trin tager dig sikkert igennem dit projekt - helt fra valg af dør til montering og vedligehold. Har du spørgsmål vedr. nye eller eksisterende døre, så er Jakob manden du skal snakke med.