Kondens på undertag

Hej


Jeg har et hus fra 1932. 

Der er nyere tag på med undertag osv. Og i den forbindelse er der isoleret på loftet med 400-500mm isolering. 1. Salen er ny renoveret med dampspærre i alle vægge undtaget gavlene. og ekstra isolering i skråvægge osv (200mm)

Helt oppe på loftet har lagt mærke til at der er enkelte steder (ca 5 steder) hvor der er lidt vanddråber på undertaget (se vedhæftet) igår var det i højre side men det er så væk i dag. Og i dag er så i venstre side.. er det “normalt” på den her årstid ? Der er udluftning i undertaget helt oppe ved kip (hedder det hanebånd ?) jeg er lidt i tvivl omkring udluftning nede ved tagrenderne... men mener der er noget. 


Jeg har sat et hygrometer op på loftet og den viser ca 85% og det er jo et højt tal... men der er jo også “åbent” deroppe så vil luftfugtigheden ikke automatisk komme så højt op ? Eller er det en indikator for for at der mangler udluftning ? 

Mvh

Steffan

20 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Der skal være en rænde på ca.5cm ved din tagfod mellem isolering og undertag. Du skal kunne se lys når du kigger ned for enden af isoleringen.


Elektronikteknikeren

Hmm okay... isoleringen ligger helt ud til undertaget og jeg kan ikke se noget lys... men sådan har det været i en del år :-) hvad siger du til luftfugtigheden ? Kan jeg måle den på den måde ?? Eller. 

LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her

Hvordan har du målt den? I træet eller luften?

Du skal skære isolering af mod undertaget, og etablere vindbrædder. Der er en masse på YouTube om emnet.


Elektronikteknikeren

Umiddelbart er det ret højt set i forhold til udendørs fugtigheden.

Du bliver nød til at flytte meteret udenfor så du kan måle relativt til den luft der kommer ind.


Elektronikteknikeren
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Annonce

Ok super prøvet jeg lige senere i dag. Hvad tænker du om omfanget af kondensen ? 

Mit undertag er diffusionåben så derfor skal isoleringen ligger helt oppe imod.. (ret mig endelig hvis jeg tager fejl) 


Den relative luftfugtighed uden for lige ifølge DMI er ca 90% det matcher jo godt med de 80 - 85 jeg har oppe på loftet ( igen ret mig hvis jeg tager fejl )

:-)

Det er nu såre enkelt. Dét er jo ikke bare lidt fugt du viser på billedet, det er jo direkte dråber. Det skal ikke være sådan uanset om man kalder undertaget diffusionsåbent eller ej. Forestil dig til vinter når der er frost om natten og sol på om dagen, så fryser de dråber til is og om dagen smelter de lidt for igen o-s-v- Der kan blive man go istappe der smelter til foråret. 

Et diffusions åbent tag kan klare at have isolering imod sig når det er over hele arealet. Hvis det blot er på et lille stykke kan der jo ikke transporteres fugt ud fra resten af loftet. Måske udtrykker jeg mig ikke helt korrekt, men det er sådan det virke ri praksis.

 Fugten skal så ventileres væk på normal vis, ved at der kommer lut nede fra tagfoden og ud oppe i kip. Du skal have etableret det sådan at der bliver 50 mm sprække ned til den luft sprække der sikkert er i udhæng eller bagved tagrende, afhængig af din konstruktion i tagfod.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Jeg har tørret de dråber væk og det var så lidt at et viskestykke kun føltes lidt klamt.. ikke vådt så man kan vride det. 

Hvad siger i til hvis jeg sætter flere ventilationshætter i mit undertag hen over isoleringen. Så jeg både har foroven og   Lige over isoleringen ? For jeg er ikke klar over om det overhovedet er muligt at lave den spalte der... for jeg syntes godt nok at isoleringen ligger tæt pakket hvis man kan sige det :-) 

Selv om du tørre det væk så er træet ved siden af jo stadig fugtig. 

Du skal se på tagfods anbefalinger.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Der er yderligere 10 indlæg i tråden.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også