Sokkel og fundament til nybygning.

Jeg skal igang med en større ombygning, der i realiteten betyder, at der skal støbes ny sokkel og fundament på ca. 100m2.
Er der nogen der har kendskab til gode artikler, der beskriver fremgangsmåde og forholdsregler?
Der er så også lige det der med pengene, så er der nogen der ved, om der findes et budget/regneark, hvor man kan få et overblik over, hvad det kommer til at løbe op i?

  Bonusspørgsmål:
Er godt nok pænt rutineret gør-det-selv'er. Har stor erfaring i nivilering og afsætning, men er det her alligevel for stor en mundfuld, og bør man overlade den slags til professionelle???

4 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Der er firma der kun lave fundament til huse, jeg ville bruge en af dem
Du kan sagtens selv støbe fundamentet, men du kan ikke bare ukritisk grave en rende og fylde med beton og så tro på at det er tilstrækkeligt. Nu skriver du ikke hvilke forarbejder der er udført men jeg vil varmt anbefale at du indledningsvis får undersøgt dine jordforhold for at sikre at du funderer på bæredygtig jord, at vandspejlet ikke ligger i et kritisk højt niveau samt verifikation af jordtype der funderes på samt materialestyrkerne af disse. De sidste er selvfølgelig overflødige hvis du ikke tænker at få regnet på det, hvilket jeg naturligvis ikke vil anbefale! En jorbundsundersøgelse vil fortælle dig hvor langt du skal ned for at ramme bæredygtig jord for fundamentet og derved undgå at dit bygværk over tid sætter sig. Det vil også fortælle om du kan nøjes med et randfundament eller om der skal laves en løsning med fundamentsbrønde eller pæle. Det vil også fortælle dig hvor langt ned du skal for at aflægge dit terrændæk eller om det skal bæres af fundamenterne, så der heller ikke her sker differens spændinger med revner til følge.

Jeg vil anbefale at du får foretaget de fornødne jorbundsundersøgelser og får en ingeniør til lige at lave en beregning og en tegning som du kan arbejde efter, på den måde er du sikret et ordentligt slutprodukt, du får den fornødne dokumentation som en kommune evt. vil kræve, du får nogle udførlige arbejdsinstrukser i forhold til geometri, opbygning og materialevalg og du vil samtidigt være omfattet af rådgivers forsikring såfremt der opstår nogle forhold.

 Certificeret Statiker

Der er jo mange LDS´ere gennem tiden som selv har støbt fundament, men man skal nok være opmærksom på at fundament til 100m2 er en god stor mundfuld.

Fordele ved at lade et firma gøre det er jo nok at man sparer et gråt hår eller 2 i hovedet + at det er sandsynligvis folk der udfører dette arbejde meget tit.

Fordele ved at gøre det selv er jo nok :
at man er selv herre over hvornår tingene sker man risikerer ikke at skal stå og vente dage eller uger efter et firma der er blevet forsinket.
Man sparer penge :-) :-)
Stoltheden ved at have gjort det selv ( Hvis det altså bliver godt )

Jeg kender ikke lige  en decideret artikel der beskriver fremgangsmåden men lige umiddelbart så er det mere simpelt end at bygge en rumraket.

Til sådan et stort byggeri skal du vel have lavet nogle statik beregninger.

Du skal nok starte med at beslutte om du vel have lavet en fuld geoteknisk undersøgelse af jord-bunder i området hvor du vil bygge eller om du blot have lavet et vingeforsøg og inspektion af udgravningen efter du har gravet ud til fundament.

Denne beslutning/undersøgelse skal du tage med til ingeniøren der skal lave dine statik beregninger.
Han laver så nogle beregninger og tegninger over om der skal jern eller andet i fundamentet.
Det er ham der formentlig også vil kræve at du skal have en undersøgelse af om jorden kan bære bygningen.

Når han så er færdig og du har en byggetilladelse fra din kommune så skal du have fundet en gravemaskine med en passende skovl til bredden på dit fundament og så kan du begynde at grave ud til fundament.

Når der er gravet ud skal du have forberedt evt jern der skal i fundamentet.

Så skal du beslutte om du vil sætte første skifte af dine Leca blokke i våd beton.
Så skal du have forberedt noget laser eller noget mursnor så du nemt kan finde højden mens du fylder beton i renden.
Du skal beslutte om du vil sætte første skifte af dine leca blokke i våd beton eller om du vil rette betonen af og lime leca blokkene på betonen.
Husk også forankringer hvis du vil sætte dem i den våde beton, de kan også bores og limes i senere.

Når det er gjort så skal geoteknikeren ud og inspicere udgravningen og hvis du ikke har valgt at lave en fuld geoteknisk undersøgelse skal han lave et vingeforsøg for at se om der er stærk nok jord/ler under udgravningen, Hvis du vælger vingeforsøg så ved du først efter du har lavet udgravningen om jorden kan bære og hvis den ikke kan så skal du i gang med at grave dybere.
Da den geotekniske inspektion og vingeforsøg skal laves umiddelbart inden udstøbning så skal man nok forberede sig på nogle sommerfugle i maven når han laver vingeforsøget og betonbilen den er sat til at komme umiddelbart efter.

Så skal du skaffe en stavvibrator til at vibrere betonen efterhånden som den støbes ud.

Hvis du vil sætte første skifte Leca i våd beton og du skal lave fundament til 100m2 så skal i nok være 4-6mand og arbejde i 2 eller 3 hold med at sætte Leca blokkene ellers når betonen at blive for tør til at sætte alle blokkene.
Jeg tror også at man kan bede betonværket tilsætte noget forhaler der sænker hærdeprocessen.

Og det er vel sådan at man i grove træk laver fundament, det er ihvert fald sådan jeg har gjort.

Jeg har lavet til en tilbygning til mit hus her i foråret, det var til 43 m2 og renden var 23 meter lang og for materialer og beton til fundament + materialer og beton til at støbe gulv så var der materaler for ca 51.000kr husk også at regne nogle penge til at få kørt jord væk fra din udgravning.

Tak for svar Ingenioren og Torben1.

Taler du sommerfugle Torben, så vækkede du da lige et par stykker, med omtalen af "vingeforsøg".

Nu er der mestendels tale om, at jeg "bare" skal udvide et eksisterende fundament, og naiv som jeg er, har jeg (til nu) tænkt, at eftersom der har ligget hus i 165 år, så er bunden vel sikker nok...

Jeres svar har så lige vækket det der "aber dabei", som ganske vist har luret i baggrunden, men som jeg havde hået kunne spares: Jordunden er lerfattig sandjord, men der ligger en sø kun knapt 10 meter fra huset, og der graves faktisk fortsat spagnum i nabolaget, så geoteknikeren kommer nok alligevel på lønningslisten.

Tusind tak for udførlige svar.

Jeg lægger sommerfuglene i seng, og tilkalder forstærkning når blokkene skal sættes. :-)

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis