Gammelt bondehus - fundament

Hej,

Jeg var ude at se på et gammelt bondehus fra 1827. Jeg spurgte ejendomsmæglerne til fundament og han sagde at der ligger et støbt fundament. Kan det virkelig passe at man anvendte støbt fundament den gang. Jeg troede at man lagde et kampstensfundament.

Jeg har selvfølgelig tænkt mig at tjekke op på det, men vil lige spørge herinde først.

6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Jeg tror ikke der er tvivl om at det er kampesten der er smidt ned i grøften inden man murede. Men det er da også ok, når nu huset snart runder de 200 år.
Jeg mener at have læst at en del af forklaringen på revnedannelser i nyere huse med dårlig sokkel, er den hårdere mur praksis der er nu i forhold til dengang. Både brænding på teglværk, og lidt cement i mørtelen.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Tak. Ja. Det er super der er fundament. Det jeg var nervøs for, er at fugt driver op af væggene i efteråret/vinteren. Men er der forskel på betegnelsen støb fundament og kampstensfundament? Jeg har været ude at se på nogle gamle huse, og der står der ofte kampstensfundament i tilstandsrapporten.

Jeg kan jo ikke se herfra hvad sokkel der er, men kun gætte udfra årstal. Der er ikke sokkel¨på den måde som vi laver nu, idet cement først begyndte at vinde indpas i almindeligt byggeri efter år 1900 ca. Men et par rækker kampesten ned i en grøft, og så noget kalkmørtel til at mure de øverste sten sammen med, er jo også ok. DET HAR HOLDT I NÆSTEN 200 ÅR:

Skal du igang med sådan et projekt er der mange gode råd at finde på center for bygningsbevarelse klik på denne adresse. og kig lidt rundt i deres artikler.  http://www.bygningsbevaring.dk/


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Hej.

Det hedder faktisk syldsten de gamle huse står på, og er bare marksten der blev lagt hvor murene skulle være, og dem satte man så bindingsværket på og tavl blev fyldt med soltørrede lersten eller flet og lerklining.

Har selv et af slagsen, og det er da utroligt at disse simple principper holder efter 150 år med lidt kalk og KALKmørtel. Ingen cement i de gamle huse. Men dette nærmer sig religion.

mvh


 varmetossen

Det udtryk har vi gamle stadig. Vi graver ikke ud til sokkel, men siger at der skal graves sylgrøfter, eller om hele processen der skal sylles. Også selv om det er den moderne metode, med 90 cm dybde og beton.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Tak for svarene. Jeg er i hvert fald blevet klogere på fundament fra gamle dage. Ha en god weekend.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis