mørkepletter/skimmel på vindplader i loftsrummet

Jeg håber I kan hjælpe med lidt rådgivning.  

Vi har netop konstateret adskillige store sorte pletter på undersiden af vindpladerne (op til 30-40 cm) i loftsrummet samt diverse mindre pletter på undertaget. Jeg antager, at det mug/skimmel.  Jeg kender ikke til årsagen, men der må næsten enten være tale om en konstruktionsfejl eller rester af gammel byggefugt. Huset er bygget i 2007.

Har I nogen erfaring med hvad de mørke pletter kan skyldes på vindpladerne - jeg undrer mig over at pletterne umiddelbart kun er på undersiden af vindpladerne - og ikke oversiden - se vedhæftet billede.. derudover er der som nævnt lidt småpletter på undertaget/dugen. (på størrelse med en 2-krone)

Generelt er der en rigtigt god og tør luft i loftsrummet - og umiddelbart masser af ventilationen gennem udhænget på huset og åben luft til oversiden af vindpladerne.

Det er meldt til ejerskifteforsikringen som kommer ud om en god uges tid. Vil dog gerne høre jeres input, så jeg kan være lidt forberedt på forsikringens respons.

På forhånd tak
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
32 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Det kunne godt ligne lidt skimmelsvamp på undersiden af den vindplade.

Måske pga. kondensdannelse. Fordi det nederste finerlag på vindpladen er slået lidt fra!

Det er vist en kendt sag at der nemt forekommer skimmelsvamp på undersiden af den type træplade, (douglasplader), når den anvendes som underlag for paptage!

Men det er nu nok ikke hverken byggefugt eller fejlkonstruktion! Det er snare et fænomen! .o)

Når skimmelsvamp forekommer uden for dampspærren er det ikke noget videre problem.

Spændende at høre hvad forsikringsselskabet samt tageksperter og byggesagkyndige her på forumet mener om det! .o)

Skimmelsvampeangrebet på undersiden af vindbrædderne (ses sjældendt så alvorligt) kunne indikere utætheder i dampspærren nedenunder, men det kunne også være en mulighed at der ikke er tætnet ordentligt langs vindbrædtets afgrænsninger ( jeg kan ikke se elastisk fugemasse), så der kommer fugtig luft ind under brædtet i stedet for at blive ledt over.

Skimmelsvampe på undtag er et kendt fænomen, men indikerer fugt, og hvis der ikke er etableret ventilation ved rygning bør det etableres.

Hvis huset er opført i 2007 (ansøgning om byggetilladelse efter 1/4-2006) er der krav til klimaskærmens tæthed, og dette kan efterprøves med en såkaldt BlowerDoor test.
Hej Orla.

Tak for svaret. Umiddelbart er der ca 5 cm åben sprække på oversiden at vindpladerne og videre ud i udhænget. Antager det må være lavet korrekt. Til gengæld kan jeg ikke se tætning, så der kunne godt være forklaringen. Hvordan undersøger man dampspærret for utæthed?
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Hvis man ikke kan se det visuelt når isoleringen er fjernet, kan en BlowerDoor test afsløre utætheder i dampspærren!
Jeg udfører af og til sådanne efterkontroller.

afhængig af hvilket undertag du har kan der evt. monteres monarfolstudse i hvert spærfag på begge sider af rygningen, og evt suppleret med tudsten i tagbelægningen.
Kan selvfølgelig være utætheder i din damspærre, ved facadevæggen som også Orla skriver, jeg tror dog det er fordi dine vindplader var våde ved monteringen, disse er jo fuget i forkant og derved lukkes af for cirkulation af luft under pladerne, er disse så fugtige  er udtørring på bagsiden af pladerne meget begrænset, og skimmelsvampen er der i løbet af 1 uges tid.
Hvoraf ses at pladerne er fuget i forkanten?
Er der derimod ikke en del der tyder på at der kommer kold luft op under vindpladerne?

Mht. BlowDoor Test så kan ejeren da risikerer at blive i rigtigt dårligt humør hvis en sådan foretages. Dels fordi huset vel næppe er tæt nok og dels er der ingen til at betale for hverken test eller efterfølgende udbedringer! (Fordi 5-års mangelperioden er udløbet, eller tæt derpå.)
Det fremgåe ikke om cmortensen var bygherre eller om der foreligger en ejerskifteforsikring!

Derimod må det være nemt at konstaterer om der er ventilation i tagrygningen og undertagskippen. Og hvilken type tagdækning der er tale om! .o)
Der er ejerskifteforsikring, og det er meldt dertil.

Som jeg hører jer, så skyldes

1. Pletter på undertag/tagdugen formentligt for lidt ventilation. Kan formentlig udbedres ved ventilation på rygningen.

2. de store pletter på vindplader formentligt utæt dampspærre, byggefugt eller manglende tæthed ved forkanten.

Er det korrekt forstået? Og har nogen et bud hvad man gøre? Og hvad det koster? Hvor alvorligt er det?

Pft.
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
1. Ja måske, hvis der ikke er ventilation i forvejen!

Nu kan du jo så starte med at oplyse lidt om hvad der er af ventilation i kippen. Og hvad slags tag der er på dit hus! .o)
Der er yderligere 22 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis