How to: Ridebane

Hej Lav-det-selv folk! Måske er jeg en smule off her, men jeg vil alligevel gerne høre om nogle af jer har kastet jer ud i at anlægge en ridebane? Jeg har selv nogle tanker om hvordan det skal gøres. Udfordringen er at få en bane, hvorpå der kan rides 90% af tiden - uanset årstid. Specielt efterår og vinter med den megen vand stiller krav til jordbund og dræn. Hvis nogle af jer har erfaringer med det ovenstående vil jeg meget gerne indgå i en dialog med jer her på sitet. Mvh Morten
8 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Uden at vide ret meget om ridebaner, tror jeg det bliver lidt bøvlet med dræn, da der så vidt jeg ved skal ligges et lag slagger, som skal komprimeres hårdt.

Men jeg tror du skal ud i noget med 60-80 cm stabil grus, som komprimeres hårdt, også grave helt tynde render til dræn, med filtergrus ovenpå, og til sidst fyldsand, hvis ikke man bruger noget specielt sand. En god ide ville vel være at rette stabil gruset af, så der er fald mod renderne med dræn.

Det var bare min mening, men der er sikker noget kloge folk der ved mere.

Mvh Thomas Hansen

Ja, det er en halvkompliceret sag, der bestemt skal gribes rigtigt an.

Du har behov for, at der er velfungerende dræn, der fungerer hele året rundt, og hvor ridningen ikke komprimerer materialet i drænrenderne, så dræneffekten stopper.

Du har behov for et underlag, der er fast uden at det bliver stenhårdt.

Du har behov for et ridelag, der ikke er for løst, men samtidig ikke pakker.

Og du har behov for at ridelaget ikke støver så meget når det er tørt, at du skal vande.

Flere af ovenstående forhold stiller jo modsatrettede krav, hvorfor både teknik og materialevalg er afgørende for et godt resultat, der holder. Jeg tror du kan få rigtig god inspiration her, og siden antyder også, at de gerne vil dele erfaringer med dig.
det er som de andre skriver ikke bare lige, da den skal drænes og der skal bruges specielt sand til banen. hvis det ikke er et projekt du selv vil lave kan du kontakte mig så kan du få et tilbud på hvad det koster at få den lavet. om ikke andet så drænarbejdet da det er det vigtigste.
Tak fordi i har budt ind. I er alle inde på nogle af de ting, jeg har tænkt over hvilket er beroligende.

Min gør det selv erfaring er meget beskeden, (læs: ikke eksisterende) hvorfor jeg håber nogle af jer kan se hvis jeg er på vej i den forkerte retning, selvom i måske ikke aner noget om ridebaner. Min viden stammer primært fra søgning på internettet.

Pt. ved jeg ikke præcis hvilken jordtype der er på den ejendom, vi skal overtage. En meget sandet jord vil lettere lade vandet passere mod undergrunden end en leret jord. Derfor vil jordtypen sandsynligvis have indflydelse på løsningen.

Hvis jeg antager jorden er ekstremt leret, vil vi få et behov for at dræne banen mere end ellers. Ét alternativ er drænrør et andet er at anlægge en/flere primitive faskiner. Med ”primitiv” mener jeg en faskine, der består af brokker og lignende. Jeg forestiller mig at ridebanen skal anlægges i 3 lag. Et bundlag, et mellemlag og et toplag. Bundlaget skal bestå af ca. 10 cm stabilgrus. Stabilgruset lader let vandet passere og sikrer en fast bund.
Dertil kommer mellemlaget, der består af stenmel. Stenmel giver et fast, let fjedrende underlag, der samtidig lader vandet trænge igennem. Stenmelet holder også på fugten hvilket vil medvirke til at der er den ”mængde vand” på banen, der er hensigtsmæssig.
Toplaget vil bestå af en sandart. Mellem hver lag lægges en tekstildug, der sikrer at alle lagene ikke blandes sammen i en skøn forening som tiden går.

Hvis det ovenstående har givet anledning til tanker/alarmklokker hos nogle af jer, så skriv endelig.
Hvis der er plads - har du så overvejet en ridehal (maskinhus med sandbund). Hvis man laver jordarbejdet og støber selv fundament. Kan det gøres overraskende billigt

Husk: Rigeligt med ølpauser.

Annonce
Hej Thomas

Nej, det har jeg slet ikke overvejet. Hvilket budget taler vi om her?

Hvis man kan finde et nyere, der skal pilles ned. Koster det ikke meget måske ned til 40-50.000. Men der er en del arbejde i det og vognmanden er hellere ikke billig.


Kan man nøjes med en rundbuehal - så se følgende link http://www.rundbuehaller.dk/Tilbud.aspx


HUSK: der er vist nok meget svært at få tilladelse til at ny opføre en ridehal. Men hvis man ansøger om tilladelse til et maskinhus er kommunen ofte lettere at snakke med.


Husk: Rigeligt med ølpauser.

Hej Morten,
først glem ALT om fiberdug på en ridebane,-den kommer op når du harver,eller helt af sig selv i hovslaget.
Jeg lavede en ridebane i int. mål for ca 5 år siden, på en grund der godt kunne stå blankt vand på af og til, så vi drænede og det var ikke dyrt bare, besværligt. Med 1.5 m mellemrum lagde vi nogle striber af sten på str. m kastanjer, ca en trillebør pr m,(mener jeg) så tog vi en traktor med en grubetand, som vi viklede en sæk om oppe på den øverste trediedel, så kørte traktoren lige så langsomt ned gennem rækkerne of to mand skovlede sten på livet løs ned i furen. Og til sidst noget specil ridebanegrus, som jeg fik opskriften på fra en prof ridebanebygger(det var også ham der rådgav hele vejen gennem projektet), det var ikke dyrt, kun tranporten var noget pebret. Vi har kunnet bruge banen hele året og den er god at ride på, lidt tung i den ene ende fordi jeg fik lidt for meget grus på der. Men kun en fordel hvis man skal have krudtet af en unghest;-).
Og så skal du have byggetilladelse.....da det betragtes som et anlæg.
Mvh
Helle

Det er skøønt at bo på en gård fra 1721(Uden stråtag). Uddannet tækkemand og byggetekniker.

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis