Ladestander

Hej, er ved at købe ladebox til elbil. Jeg har kombirelæ i tavlen, men den box jeg kikker på har indbygget fejlstrøms relæ. Er det et problem?
5 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Det er ikke noget problem. Kombi relæ i tavle kan ikke trække andet end lade stander, så hvis du mener det almindelige hpfi relæ så dur den ikke. 

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Det er ikke et problem overhovedet at have to fejlstrøms relæ efter hinanden. Så det er ikke et problem at der er fejlstrømsrelæ både i kombirelæet og ladestanderen.

Så længe du lader om natten eller om eftermiddagen om sommeren, er det næppe et problem at trække 16A fra 25A. Det kun hvis du har elvarme eller andre store strømslugere, at det kan blive et problem.

Når vi kalder det kombirelæ, så er det både hpfi og automatsikr. i samme relæ. så lad lige skille det ad når vi taler om det.
Det er ikke noget "stort" problem at have 2 x HPFI efter hinanden. Det kan risikere at begge HPFI kobler ud ved en fejl strøm. Sidder den ene tavle så i baggang og den anden i udhus så skal der jo traves lidt frem og tilbage ved fejlfinding hvis det sker. Den HPFI som sidder i laderen er sikkert ikke mekanisk, og skal derfor ikke manuelt indkobles igen.
Sikrings delen: Her taler man om at der skal være selektivitet imellem sikringer efter hinanden. Det vil sige at den forreste sikring skal springe uden at den næste går.
Det er der ved 16 A og så 25 A ude i kabelskabet. Ved 20 A er der måske selektivitet, men det kommer an på sikrings kurver for de 2, og om den yderligere belastning fra de andre grupper øger strømmen så meget at den 25 A i kabelskabet er godt overbelastet i forvejen. 
Det er elselskabet som skifter sikring i kabelskabet og det gør de ikke gratis hvis det sker på grund af overbelastning, og du kan blive pålagt at øge sikrings størrelse. Det koster nogle tusinde i tilslutnings afgift og i værste tilfælde skal der større stiklednings kabel ind i huset.
Og så din aktuelle installation: Selv om du monterer 20 A sikringer så kan du stadig neddrosle laderen så den kun trækker f.eks. 13 A På den måde har du overskud til andet forbrug men øger så lade tiden tilsvarende. 

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Det har igen betydning for dit strømforbrug om du har 16A eller 20A sikring. Hvis dit samlede forbrug overstiger din "mastsikring" ryger den i begge tilfælde.

Hvis det er noget du er bekymret over må du spørge dit el-selskab, hvor meget du har i alt. Det vil typisk være 25A eller 32A.

Du skal ikke undlade at købe den lader, du har set dig lun på, selvom det vil betyde at du får to HFI-relæer efter hinanden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis