Hpfi relæ slår fra

Hej,
Vi bor i en 15 år gammel ejendom og har flgd udfordring:
1) Hvis vi har vandhane kørende og rører ved den og opvaskemaskine, får man stød
2) I dag kørte brødrister, min hustru vender brødet mens hun støtter sin anden hånd på en metalbordskåner med sin mobil i hånden, hvorefter hun får giga stød og hpfi slår fra...
3) Kogeplade får man også stød fra når man rører ved f eks brødrister..
Nogle kloge med forklaring til om vi har defekt stik/jordkabler eller andet, samt hvorvidt det er farligt?
6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Vi tager lige brødristeren først, fordi den tilsyneladende er defekt. Du beskriver at afledningen til jord ved berøring af brødrister og et metal med forbindelse til jord, gør at HFI relæet slår fra. Det tyder på, at der ikke er etableret en forbindelse til en jordelektrode, eller at den er defekt. Det kræver en nærmere undersøgelse for at fastslå, hvad der er fejlen.
Din beskrivelse tyder dog på, at der ikke er en forbindelse til jordelektrode, eller der er for stor overgangsmodstand. 
Da I har HFI-/HPFI relæ er det det ikke farligt, men få jordledningen undersøgt og evt. repareret. Når jeg skriver, at det ikke er farligt, skal jeg sige, at det stød, der opleves ved udløsning af fejlstrømsrelæet, er noget der huskes i flere dage.

fase
Selv med en fungerende jordleder ville i sikkert stadig have fået stød/rap over fingerne, da en brødrister som 99 % af alle andre husholdnings apperater er forsynet med et schuko stik som Ikke beskytter i en alm dansk stikkontakt, så hvis i får en eæentriker ud så få lige ham til at sætte en schuko stikkontakt op i køkkenet.
Som mfrost skriver så skift jeres DK jord med en shuko (eller pindjord hvis der ikke er plads til en shuko). Så får brødristeren jordforbindelse og i slipper for stødet ved en fejl. Det må i gerne gøre selv hvis der er plads i der hvor den eksisterende med DK jord sidder. HVis vaskemaskine er monteret med DK jord stikprop i DK jord stikkontakt så behøves det ikke der.

Og så få tjekket om alt eller er som det skal være af en aut. el-installatør

Love er minimumsiveauet
Opvaskemaskinen er mindre bekymrende, helt normalt de lækker lidt strøm til jord med tiden - sjældent i mængder der får hpfi'en til at koble ud. Få den forbundet til jord, så undgår i summen i fingrene.
Hvis opvaskemaskinen er tilsluttet en stikkontakt, vil en adapter som denne løse problemet:
https://www.harald-nyborg.dk/hybridstikprop
Den vil jorde opvaskemaskinen, så er problemet løst. Det kræver selvfølgeligt at der er plads til den.

Udskift brødristeren.  

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis