samme underlag, forskellige tilslutninger

Må stikkontakter og afbrydere eller korrespondance afbrydere være installeret i samme underlag eller samme gerikt, hvis afbrydere og stikkontakter ikke har samme spændings forbindelser og nul forbindelser ?

Spænding og nul forbindelser er forbundet til samme sikrings gruppe

Gælder det også for installationer udført før 1975, hvis afbryder og stikkontakt er installeret i gerikt omkring en dør ?

Problemet opstår, hvis der skal føres en beskyttelsesleder til stikkontakter og kablet eller forbindelsen med beskyttelseslederen også skal føre spænding og nul, og hvis der i samme underlag eller samme sted i gerikt befinder sig afbrydere til belysning, som forsynes fra anden spændings tilslutning end stikkontakternes spændings stilslutning

1 Er en sådan installation lovlig eller ulovlig ?

2 Skal der være adskillelse mellem afbryder og stikkontakt, og hvordan skal denne adskillelse evt. være udført ?

3 Er en installation med afbryder og stikkontakt fra lidt før 1975, monteret i en pladevæg og uden forfra dåse, ulovlig i dag ?

4 Er installationen en ny installation og omfattet af dagens lovgivning, eller stadig omfattet af tidligere lovgivning, hvis afbryder og stikkontakt bliver monteret i en forfra dåse ?


Rudi
Må stikkontakter og afbrydere eller korrespondance... Vis hele indlægget
13 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Kære Hovsa.
Kan du ikke være sød at holde fingerne fra det du har gang i, det ligner og lyder som om det er noget hø det du laver, du risikere at dit hus/lejlighed brænder ned, fordi det ikke er lavet lovligt.

Og så skal du lige have noget forklaring.
Spændingen = Volt = spændingen imellem to ledere, det kan være enten fase-nul, fase-fase eller fase-jord

Kabel indeholder flere ledere og kan også indholde enkelte leder. Kabel bruges som oplægning, til indmuring, nedgravning og kan også trækkes i rør.

Ledning er enten en plastkappeledning som bruges til forlængerledninger, tilledninger på maskiner eller kan også være en enkelt ledning i forskellige farver som trækkes i rør.

Stikkontakt med jordklemme må ikke installeres i dag hvis der ikke er en aktiv jordforbindelse (som skal kontrolmåles med et apparat til det). Hvis der sidder en stikkontakt uden jord som man ønsker at bytte, skal man bytte over til en uden hul til jordben, hvis man bytter til en med jordben, skal der trækkes ny installation hvor der er jordforbindelse med i. Det kan og må ikke fraviges. Det var lovligt på et tidspunkt at sætte stikkontakter op med hul til jordbenet, uden der var jordforbindelse monteret, men skal de byttes i dag, skal det være til en stikkontakt uden hul til jordbenet.

Og med så lidt forstand du har på det, bør du holde dig langt væk fra at rode med el-installation, bare din tegning gør mig rystet.

Apollo14dk - Elektriker af guds nåde. Dog hjemmegående pt. pga. arbejdsskade

Hvis installationen var lovlig, da den blev lavet, er den det stadig.

Tag en snak med den elinstallatør, som skal udføre eventuelle ændringer af din installation, om hvor meget det er nødvendigt at lave om i forbindelse med renovering, for at følge nutidens regler.

Skrevet af Hovsa på 16-03-2017 12:03
Forudsat HFI-afbryder i installationen:
1 Skal alle stikkontakter i en installation i en bolig, hvor en beskyttelsesleder bliver ført frem, forbindes til denne beskyttelsesleder. Eller er det tilladt kun at forbinde nogle af stikkontakterne ?

Din installatør må gerne sætte stikkontakter op uden jord (i feks en stue eller soveværelse), men ikke stikkontakter der indeholder jordben der ikke bliver forbundet til jord.

2 Forstår jeg rigtigt, at det altid skal være jordforbindelse i installationer af stikkontakter i køkken ?

Ja, ved nyinstallation, før i tiden var der andre regler.

3 Der er 3 stikkontakter uden jord i installationen i køkkenet fra en tidligere installation omkring 1980. Må de tidligere stikkontakter, der ikke har jordleder i installationen og derfor heller ikke har jordklemme, forblive på deres plads og anvendes, eller skal de afblændes ?

De oprindelige må gerne blive, men din installatør må ikke skifte dem ud med stikkontakter der har jordben og så undlade at bruge jordbenet.

 

 

 

 


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis