Valg af boremaskine, vigtigheden af moment?

Hej jeg er igang med noget lds arbejde og er træt af min gamle 400 watt boremaskine fra min far som ikke kan følge med når jeg skal igang med hulbor i træ osv. den går helt i stå.

Jeg har kigget lidt rundt på nette men er blevet i tvivl om hvad jeg skal vælge. Jeg vil gerne have en SDS borehammer da jeg for brug for en inden længe men samtidig kan jeg se at de fleste SDS borehammer har relativ lavt moment i forhold til f.eks. slagboremaskiner eller regulere boremaskiner.


Jeg havde kigget på en Metabo UHEV 2860 som er en 1100W SDS+ borehammer, 2 gear, 3 modes og rated til at kunne klare 35mm huller i træ men den har kun 18nm moment. Min Bosch 18v Akku skruemaskine har et moment på 46 nm.

Jeg bliver i tvivl om Metaboen kan følge med hvis jeg f.eks. vil lave 60mm huller i træ hvis momentet er så lavt?

Hvis jeg aligevel ikke kan købe 1 maskine så vil jeg heller købe 2 billigere specialiserede maskiner, hvorimod Metaboen kan det hele men måske mangler krafte?


Nogen der har erfaringer med specs på boremaskiner som kan hjælpe mig lidt? Jeg tænker lidt jeg ligger for meget vægt på det med momented men kender ikke nok til det.

2 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Min erfaring siger at det er bedst at have flere maskiner. En god skrue/bore maskine til det meste og så en billig sds borehammer, til de få gange hvor der virkelig skal bores eller mejsles.
Jeg kører i øjeblikket med 3 skruemaskiner... en til at bore for/undersænke(en tudsegammel Makita, der ikke er særlig stærk), en til at skrue med (ældre Dewalt, med en god stærk motor) og den sidste (nyere Hitachi)  til lidt af det hele  Det er måske overkill, men det er rart med flere maskiner, i stedet for at skulle skifte bor ud med bits, hele tiden når man laver noget.
Man taber altid boret når man stå oppe på en stige og lige skal skifte det ud med bitholderen eller omvendt   
Nu er det ikke særligt tit at jeg har brug for sds maskinen, da jeg bor i et murstenshus, men den har dog været i brug da jeg skulle bore igennem sokkel, og til mejsel opgaver i haven, da der skulle fjernes et støbt trin. Så jeg har en billig kina maskine med ledning, og den tjener mig fint.

Angående skruemaskiner, kan jeg kun råde dig til at prøve dem i hånden inden du køber. Der er stor forskel på hvordan de ser ud i forhold til hvordan de rent faktisk føles. Og hvad der passer mig, passer ikke nødvendigvis dig    


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...

min blå EC bosch med kulfri motor har en godt kraftigt træk / moment. jeg har da mange gange lavet store huller i forskelige materialer.

i forgårs borede jeg et 72 mm hul i en 40 mm. egetræs bordplade - helt uden store anstrengelser, blot et godt kopbor fra aldi (tror jeg nok det var)

jeg tænker at en ordentlig batteri maskine kan klare de opgaver du beskriver ( jeg går ud fra du typisk kun har behov for at lave få huller - skal du lave et helt rivebrædt fuld af huller kan jeg gidt forstå at du gerne vil have noget som rykker og har fast strøm.


i øvrigt enig i at det er godt at have 2 maskiner, så man ikke hele tiden skal skifte mellem bor og bits - typisk koster en ekstra prof bosch i solo 1250 kr på tilbud.

(bemærk at både dewalt og bosch har noget skrammel, men også nogle lækre modeller - selv om der er tale om deres prof udgaver er der stor forskel i deres forskellige udgaver)

bosch har en billig blå  'konkurence model' og så har de deres "rigtige" blå modeller. bl.a. er regulering og størelse/vægt MEGET forskellig.


 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis