samme underlag, forskellige tilslutninger

Må stikkontakter og afbrydere eller korrespondance afbrydere være installeret i samme underlag eller samme gerikt, hvis afbrydere og stikkontakter ikke har samme spændings forbindelser og nul forbindelser ?

Spænding og nul forbindelser er forbundet til samme sikrings gruppe

Gælder det også for installationer udført før 1975, hvis afbryder og stikkontakt er installeret i gerikt omkring en dør ?

Problemet opstår, hvis der skal føres en beskyttelsesleder til stikkontakter og kablet eller forbindelsen med beskyttelseslederen også skal føre spænding og nul, og hvis der i samme underlag eller samme sted i gerikt befinder sig afbrydere til belysning, som forsynes fra anden spændings tilslutning end stikkontakternes spændings stilslutning

1 Er en sådan installation lovlig eller ulovlig ?

2 Skal der være adskillelse mellem afbryder og stikkontakt, og hvordan skal denne adskillelse evt. være udført ?

3 Er en installation med afbryder og stikkontakt fra lidt før 1975, monteret i en pladevæg og uden forfra dåse, ulovlig i dag ?

4 Er installationen en ny installation og omfattet af dagens lovgivning, eller stadig omfattet af tidligere lovgivning, hvis afbryder og stikkontakt bliver monteret i en forfra dåse ?


Rudi
13 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

1. Samme gruppe, må gerne være i samme dåse/underlag.
2. Ingen adskillelse
3. "lidt før" ? ? ikke lovlig uden dåser og var det heller ikke den gang.
4. Den del der laves nu skal være lovlig efter nutidens standard.
Fra 1939 har det været et krav at alle afbrydere og stikkontakter skal være i underlag / dåser. Det kunne indtil ca. 1994 være træunderlag. Derefter må det ikke være brændbart.

Der har været en undtagelse fra 1939 - 1/4 1977 at afbrydere og stikk. kan anbringes i gerikter uden underlag bag. Fra 14/10 66 - 1/1 70 måtte man også det samme i pladevæg / let skillevæg. Efter det skal der være dåse bag. Der er andre typer end forfra dåser.

Det er ikke og har aldrig været tilladt at hav samlemuffer på de steder. Det er lovligt at udskifte en eksistarende afbr. og stikk. til f.eks. fuga eller smal fuga. Det er ikke lovligt at etablere en ny direkte i gerikt uden dåse.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Tak
Der monteres en stikkontakt med jordtilslutning i gerikt som erstatning for en tidligere stikkontakt, der er monteret samme sted engang i 1968. Er det en ny stikkontakt, en ny installation, stikkontakten er med jordforbindelse ?

Er det så lovligt at føre spænding, Nul, men også en beskyttelsesleder (jordforbindelse) til denne stikkontakt i gerikt

Der er ingen samlemuffer på forbindelserne, der er stikkontaktens tilslutnings klemmer (Fuga med fjedre i klemmerne)

Nul fra installationen, der tidligere var tilskuttet stikkontakten, er blokeret med en samlemuffe (Nul2, foto). Er det tilladt, blot at blokere Nul med en samlemuffe ?

Beskyttelseslederen er i så tilfælde i samme kabel som fører spænding og nul til stikkontakten, men kablet tilhører en helt anden forbindelse fra samme sikringsgruppe som afbryderen, og det er også lovligt ?


Rudi
åh det er Nul1, der er blokeret

Rudi

Du starter med at skrive, at alt er tilsluttet samme gruppe. Dernæst fabler du om forskellige spændingstilslutninger. Det er noget værre tågesnak, som man ikke kan rådgive efter.

Det vil være ekstermt dårligt håndværk, at føre den samme gruppe frem til samme sted i to forskellige kabler. Få det nu lavet ordenligt.

Så derfor:

Installatøren, som skal lave den nye installation, kender reglerne. Spørg ham. Det er ikke lovligt at lave det som gør-det-selv, og installationen vil aldrig være lovlig, hvis du gør det.

Her kan du se, hvilket el-arbejde du selv må lave: http://www.sik.dk/Forbruger/Elsikkerhed/Se-hvad-du-maa-el

Spørgsmålet er, om der må være installeret afbrydere og stikkontakter i samme underlag, hvis lys- afbryderen i underlaget får spænding et sted fra og stikkontakten får spænding og nul et andet sted fra gennem et kabel med jordleder

Kablet indeholder en aktiv beskyttelsesleder til stikkontakt. Grunden til kablet er, at der ikke er beskyttelsesleder i lys- installationen og derfor heller ikke er ført beskyttelsesleder til stikkontakten i den gamle installation. Desuden skal kablet forbindes til flere andre stikkontakter

Jordleder findes et andet sted i boligens installation, og der er ikke i mit indlæg beskrevet noget om at føre 2 kabler frem fra den samme sikrings- gruppe til afbrydere og stikkontakter

Alle forbindelser skal tilhøre samme sikrings- gruppe, det modsatte er ikke lovligt, altså 2 forskellige sikrings- gruppers tilslutninger installeret samme forgrenings- dåse eller underlag

Rudi
Annonce
De 2 sidste afsnit modsiger hinanden " Der er ikke - - - om at føre 2 kabler fra samme sikringsgruppe" og i sidste afsnit "Alle forbindelser skal tilhøre samme sikrings gruppe"
Men jeg går ud fra at du mener det sidste.
Du spørger om det er tilladt at sætte samlemuffe på ubenyttet nul. Ja det er det i dåse eller underlag uden dåse bag gerekt er det ikke tilladt med samlemuffer.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Ja, altså bedre formuleret, således:
“…der er ikke i mit indlæg beskrevet noget om at føre 2 kabler frem til afbrydere og stikkontakter”
Årsag:
At en anden kommentator har ævlet noget om 2 kabler således:
"...Det vil være ekstermt dårligt håndværk, at føre den samme gruppe frem til samme sted i to forskellige kabler..."

Rudi

Kabler eller ledninger. Det samme i konteksten. Det er stadig ekstremt dårligt håndværk, og umuligt at finde rundt i for den elektrikker, som om føje år skal rette alle ulovlighederne i din installation. Få det nu lavet ordenligt fra start af. F.eks. ved kun at fremføre strømmen i det nye kabel, og fjerne den gamle tilslutning i tavlen. Så kan man pludselig se, hvad der foregår.

Det sjove er at du bliver ved med at tale om lovlighed..........
DET ER IKKE TILLADT AT LAVE ELINSTALLATIONER UDEN EN AUTORISATION !
Så du har 2 valg: Tag en uddannelse som installatør, eller ring til en der har den.

Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
Forudsat HFI-afbryder i installationen:
1 Skal alle stikkontakter i en installation i en bolig, hvor en beskyttelsesleder bliver ført frem, forbindes til denne beskyttelsesleder. Eller er det tilladt kun at forbinde nogle af stikkontakterne ?
2 Forstår jeg rigtigt, at det altid skal være jordforbindelse i installationer af stikkontakter i køkken ?
3 Der er 3 stikkontakter uden jord i installationen i køkkenet fra en tidligere installation omkring 1980. Må de tidligere stikkontakter, der ikke har jordleder i installationen og derfor heller ikke har jordklemme, forblive på deres plads og anvendes, eller skal de afblændes ?

”Uddrag af håndbog for udførelse af tilstandsrapport”
Heri:
I installationer og ved udvidelsen af eksisterende installationer uden beskyttelsesleder, udført i perioden 1. januar 1974 til 31. marts 1994 accepteres dog stikkontakter med jordkontakt installeret / udskiftet uden tilslutning af jordkontakt til en virksom beskyttelsesleder frem til 28. februar 2009. Det er en forudsætning,at der er beskyttelse mod indirekte berøring under anvendelse af en HFI- eller HPFI- afbryder, og at der på installationstidspunktet ikke var specifikt krav om fremføring af beskyttelsesleder til stikkontakterne.

Rudi
Der er yderligere 3 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis