Køkkenbelysning

Hej

Vi skal have noget lys i køkkenet. Vi har ikke indbygningsspots, og heller ingen overskabe, så det skal være pendler eller spots på skinner.

Vi bryder os meget lidt om lamper der blænder. Da det er køkken-alrum, skal belysningen altså hverken blænde hvis man sidder ned i sofaen, eller står op ved køkkenbordpladen.

Jeg har et par spørgsmål:

Hvad er forskellen på de forskellige spot fatninger? f.eks. GU10 versus G53. Jeg ved, at størrelsen på fatningen er anderledes, men er der nogen fordele ved den ene fremfor den anden? Hvad egner sig bedst til køkkenet?

Er det bedst med pendler eller spots? Eller er det en kombination? 

Det er meningen, at der skal sættes lysdæmper op, så der kan skrues ned for lysstyrken.

 

Vh Anders


Vh Anders
7 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Der er naturligvis masser af muligheder, så i sidste ende bliver det jo et spørgsmål om hvilke man kan lide.
Helt generelt er det sådan at lys der kommer fra et lille punkt, og som skal oplyse meget vil blænde. Hvorimod f.eks. store kugle- eller dråbependler med opal glas lader lyset komme fra et stort areal og derfor blænder mindre. Ligeledes hvis man har flere spots, vil de også blænde mindre, da pærer så kan være små.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Om det er den ene eller anden sokkel, skal formentlig ikke afgøre dit valg. Om det skal være spots eller pendel afhænger af, hvor de er placeret, og hvad de skal belyse. Spottene har generelt en høj luminans og blænder dermed mere end pendler med en (heldækkende)skærm, som har en lav luminans og dermed er behageligere at se på. Spots kunne bruges til særbelysning f.eks. over kogeplade og/eller ved køkkenbord, hvor der bliver tilberedt/udskåret ingredienser til mad. Over spisebord kunne man så vælge pendler.

fase
Der skal afgjort en pendel over spisebordet. Det var mere mht. køkkenø samt resten af vinkelkøkkenet.
Blænder spots når man er i den modsatte ende af køkken alrum, hvis de peger lodret ned? Eller er det kun hvis man står indenfor spredningsvinklen og stirrer lige ind i lyskeglen?

Vh Anders
Hvis du ser ind i lyskilden, bliver du sandsynligvis blændet af en 10W halogenpære. Hvis spotten befinder sig i modsat ende af køkkenet, vil lyset sandsynligvis ikke virke blændende, når lyskilden vender nedad og ikke er placeret højt over gulvet. Der indgår også afstanden til lyskilden, fra hvor du er placeret, så det er svært at give bestemte anvisninger, men omkring kogeøen var det måske muligt at placere spots som særbelysning, hvis de ikke er indbygget i emfanget, og her spiller lysets farve også ind. Halogen belysning er OK, hvor i mod LED pærer bør have en RA værdi på over 90 for ikke farverne skal se forkerte ud.

fase
Hmm det er svært... Er nok nødt til at prøve og købe en spot skinne og så bare prøve efter, om den blænder eller ej. Vi havde tænkt os at købe pærene i Ikea, da de har Kelvin på 2700 og RA=90 på deres GU10 spots. Det tror jeg er udemærket. Og så koster de ikke en formue

Vh Anders
Annonce
Hvis du sætter en spotskinne op og lader den have en vinkel, som ikke behøver være ret stor, væk fra lodret og spisebordet, vil den med stor sandsynlighed ikke blænde. Køber du LED pærer, har de ikke samme høje luminans som halogenpærer, fordi lyskilden i LED pærer ikke er så koncentreret som i halogen pæren.
Når du kommer i IKEA, kan du prøve at se, hvor meget spots blænder. Det er faktisk svært at forklare og rådgive om, fordi rummets størrelse og form ikke er kendt.

fase
Ok tak for rådene!

Vh Anders
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis