Skift ældre stikkontakter ud

Hej

Jeg har nogle ældre stikkontakter (hus er fra 62) som jeg ønsker at få skiftet ud til nogle lidt mere moderne. Som minimum bare i hvid samme størrelse, eller mindre hvis det kan alde sig gøre.
Som der ses på billede, skrues stikkontakten direkte ind i plastik dåsen med 2 skruer. Murer hulet er 6.5 cm bredt og selve kontakten er 7 cm bred.
Jeg kan selvfølgelig altid banke den gamle dåse ud og sætte en ny i og murer op på ny. Men der må kunne findes en lettere løsning med 25 stikkontakter.

1. Findes der en form for konverter / adapter der skal sættes ind så en standard fuga passer?
2. Kan jeg undgå at pille ved den eksisternede dåse, så jeg kan sparer en autoriseret godkendelse?
3. Må jeg skrue en ny dåse ind foran den gamle, og murer op omkring. Er det en lovlig installation?

Andre forslag? tak.

 

8 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
der findes fuga rammer hvor afbryder+stikkontakt monteret fast i rammen fx http://www.harald-nyborg.dk/p3871/fuga-softline-63-2-5-modul-graa

på afbryder+stikkontakt afmonteres klemmerne og de gamle skruer monteret i hullerne på de nye kontakter.

vedr

1. Findes der en form for konverter / adapter der skal sættes ind så en standard fuga passer?
>fuga rammer som i linket
2. Kan jeg undgå at pille ved den eksisternede dåse, så jeg kan sparer en autoriseret godkendelse?
> rammer
3. Må jeg skrue en ny dåse ind foran den gamle, og murer op omkring. Er det en lovlig installation?
> nej ikke lovligt

så bliver div tapet skavanker mv også dækket

https://www.billigvvs.dk/El-artikler-LK-Fuga-Rammer-Softline-68-rammer--LK-Fuga-Ramme-Softline-68-2-modul-Hvid-190008.html

findes i flere farver

Softline 2,5 modul er 169 mm lang hardline er 145 mm lang du skal lige måle efter hvilken der passer bedst. Eller købe 1 stk af hver og se hvad der er bedst og pænest

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Tak for svar.

Du skriver: på afbryder+stikkontakt afmonteres klemmerne og de gamle skruer monteret i hullerne på de nye kontakter.

Jeg har fået fat på en standard Fuga idag, det ser ikke ud til der er plads nok til at kunne montere stikkontakten direkte i den gamle dåse? Se evt billede hvordan dåsen ser ud.
https://www.yousave.dk/shop/lk-fuga-stikdaase-1058p.html?gclid=CN7c4PTY29ICFYY4GwodzwkLfg
Annonce

Hvis dit hus er fra 1962 er der sandsynligvis ikke jordleder med i installationen (ses også på billeder) Så du må fktisk ikke montere stikk. med jordben hvis det bare er de gamle der skal erstattes. Ligeledes skal du bruge en 1,5 modul stikk. for at det kommer til at passe med størrelsen på de gamle. Så du skal bruge enten en enkelt stikkontakt u.jord.link her  med afbryder eller en dobbelt stikk. med afbryder link her (som også er uden jord.) De 2 er tyndere ind i muren som dem du viser.

Det der menes med at afmontere klemmer er: De klemmer / kileklør der er beregnet til at fastholde de nye stikk. og afbr. kan ikke bruges i den type dåser. Der skal man bruge træskruer, de såkaldte LK afbryder skruer. Husk at de ikke må være længere end 4-5 mm ude når de begynder at tage fat i gevind. Årsagen er at gevind let skrues over hvis skruen når ind i murværk bag eldåsen.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Når du skriver, at der ikke er plads nok, er det så fordi den gamle dåse ikke er dyb nok? I så fald kan du nok bruge en almindelig stikkontakt med afbryder, der så vidt jeg husker ikke er nær så dyb.

Du skal også være opmærksom på, at du ikke må montere en stikkontakt med jord (3 huller), hvis der ikke er fremført jord i din installation (gul-grøn ledning), hvilket ikke ser ud til er tilfældet.

Du må ikke bruge en stikkontakt med hul til jordben. Du skal bruge en af disse https://www.greenline.dk/k/elartikler/lauritz-knudsen-fuga/stikkontakter/p/lk-fuga-enkelt-stikkontakt

 


Apollo14dk - Elektriker af guds nåde. Dog hjemmegående pt. pga. arbejdsskade
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis