Ventilator i badeværelse - helst inden weekenden

Hej!

Jeg har købt ny fugt- og timer-styrer ventilator til badeværelset, da den gamle måtte kapitulere. Jeg ønsker at installere den således, at den tænder afhængig af fugten i rummet, og ikke afhængig af lyset. Det vil sige at den skal installeres fuldstændig som den gamle. Min umiddelbare tanke var, at jeg blot kunne koble lederne til, som de var forbundet ved den gamle, men da jeg tog den gamle ned blev jeg meget forvirret over installationerne. Så nu håber jeg at nogen kan forklare mig hvordan den nye skal installeres, så det bliver gjort korrekt.

I den gamle er tilkoblet to ledninger med hver to ledere (L/brun og N/blå, formoder jeg). Hvem end der har monteret den gamle, har markeret de to ledningerne med hhv. L og S. Følger jeg ledning S går den mod loftslampen, følger jeg ledning L går den ind i væggen. Fra ledning L er nul klippet, mens fasen er koblet til terminal L på ventilatoren. Fra ledning S er fasen sat i en samling til ingenting, mens nul er koblet til terminal N i ventilatoren. Terminal S på ventilatoren er ubrugt.

Jeg kan simpelthen ikke gennemskue hvilke ledere fra hvilke ledninger der skal kobles til hvilke terminaler på den nye ventilator. Nogle der kan hjælpe?

Jeg har indsat billeder af installationen på den gamle ventilator, samt diagram til den nye.

 

Hej! Jeg har købt ny fugt- og timer-styrer... Vis hele indlægget
18 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Du har ret Erik Tak!
Nå. Det blev ikke inden weekenden, men nu skal jeg i gang. Jeg har fulgt ledning L som går ind i væggen, og fundet ud fra at den kommer fra køkkenet og har sin egen tilslutning i en stikkontakt derude. Det undte mig meget, at den der har monteret den gamle ventilator har valgt at tilslutte fasen fra ledning L og nul fra ledning S.... Hmm... Kan der være en grund til dette? Andet end dårlig arbejde?

Nå, men altså, mit reelle spørgsmål går nu på, om jeg nødvendigvis SKAL vælge at bruge fase og nul fra ledning S (fra lampestedet) eller om jeg ikke, nu hvor jeg ved, hvor den kommer fra, også kan bruge fase og nul fra ledning L? Når jeg ikke ønsker at ventilatoren skal være styret af lyset alligevel, så er det vel ligemeget hvilken jeg bruger?
Det har du da ret i. Det mest normale er bare at bruge lampestedet, også for at have muligheden for styring fra lyset. Det vigtige er at du får både fase og nul fra samme sikringsgruppe.

Søren O
Præcis min tanke Søren... ;-)
Hov, en ting til; hvordan kan jeg bedst skærme enden af den ledning, som jeg vælger ikke at bruge? Jeg vil helst ikke fjerne dem helt, i tilfælde af at de bliver nyttige en anden gang, men de er jo i et vådrum, så hvordan ordner jeg lige det?
Annonce
Det rigtige er at fjerne ledningen, men lader du den sidde skal den føres ind i en dåse med aflastning. Er der plads i din nye ventilator er det også ok. Afslut med samlemuffer.

Søren O
Tak Søren! Ventilatoren virker!
Og at sådan en lampeledning ikke må gå igennem en mur ind til et andet rum. Så for overskuelighedens skyld, tag den fra lampestedet, ellers skal det være med fast installations kabel.
Nu er næsten alt maskineri fuldstændig ligeglad med om det får fase ind på klemme nul og omvendt. Det er jo vekselstrøm vi taler om. Så selve spændingen svinger jo alligevel 50 gange i sekundet imellem +230 v og - 230v (sådan cirka ) så det kunne sagtens køre på hans måde. Med det er noget rigtig fusk at tage en leder fra køkken og den anden fra bad.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis