Tilslutning af AHC 8200 med 1 kreds

Hejsa alle i kloge folk,

jeg har i nogen tid været i gang med et lille projekt hvor garage er lavet om til et arbejdsrum med varme i gulvet. Der er isoleret og det gamle gulv blev fjernet og nyt støbt med gulvvarme i beton.

Inden gulvet blev støbt havde jeg VVS firma til at opsætte pumpe til gulvvarme, via rør der var ført til rummet da der i forvejen var en radiator derude.

Dette var før gulv blev støbt og inden der blev isoleret og beklædt indenfor, men nu er projektet ved at nærme sig enden. Der er isoleret og beklædt, el er lavet og tilsluttet (af elektriker), og der er lagt fliser på gulvet. Der manger kun lige et par vindueskarme, de sidste lag maling og at der bliver åbnet for gulvvarmen (og sat strøm på).

Og det er så lige det sidste af dette der er årsagen til jeg skriver her.

Jeg fik opsat en Wavin minishunt og den skal kun styre varmen i det nye rum her, som er omkring 20m2 på en kreds. Til denne fik jeg en trådløs termostat der hedder AHC 8200 med en telestat til at styre kredsen.

Jeg har været inde of finde montagevejledning ved Wavin for hvordan det skal sættes til at det er jo relativt lige til... 230V ind i L og N, føre jord videre over i stik til pumpen som også forbindes til N og Lp.

Men hvordan når jeg så kun har 1 telestat - den skal jo tilssluttes til styreenheden i N og enten L1 eller L2... men hvilken? Kan forstå at enheden kan styre 2 kredse X og Y, og termostaten er forbundet på en af disse kanaler på forhånd, men vil det sige at hvis termostaten er forbundet på kanal X så skal jeg tilslutte telestat for den kreds på L1 og hvis det er Y kanalen termostaten er på så er det L2? 

Umiddelbart er det den eneste måde jeg kan få det til at give mening... kanalen må jo være bundet til en af faserne så når kana X kalder på varme styres telestat via L1 og hvis Y kalder på varme så er det L2.

Har jeg misforstået noget?  

På forhånd mange tak

11 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Det er rigtigt, som du forestiller dig det. Pumpen til Lp og telestaten til L1.

fase
X styrer, så vidt jeg kan se, kanal L1 og Y styrer kanal L2. Termostaten har på bagsiden en mærkat, som viser, hvilken kanal rumtermostaten er tilmeldt. Termostaten forbinder ikke udgangene, men er forbundet til styreenheden på kanal X eller Y, og er fra fabrikken tilmeldt til styreenheden. Mærkaten på bagsiden fortæller hvilken.

fase
Hej igen,
endnu engang mange tak for svar. Da jeg lige fik skilt styreenheden ad stod der faktisk også ganske fint L1 / LX og L2 / LY... men dette stod ikke nævnt i vejledningen og derfor spørgsmålet.

Så lige et andet dumt spørgsmål. Hvilken type ledning bruger man til at tilslutte dette? Jeg har noget ganske alm 3x1.5mm2 installationskabel til overs fra det el der blev trukket i lokalet - det er jo en lidt hård ledning, men er det det korrekte at bruge?

Brug noget 3x 0,75mm2 eller 1mm2 til tilslutning af netstrøm og pumpe og 2x0,75 mm2 til telestaterne. Du kan tilslutte din regulering til en stikkontakt, vis du har sådan en i nærheden. 3x1,5 mm2 pvikj er måske tegn på gør det selv installation, hvis du forstår, hvad jeg mener.


fase
Annonce
Jeg har nemlig fået lavet en stikkontakt lige ved siden af hvor pumpen er monteret, det bliver senere gemt i et skab, hvor der også kommer en fryser, så tænkte det var rart med stikkontakt bag skabet til disse ting

Telestat har noget 2x?? installeret på forhånd. I vejledning til pumpen står der max 3x1,5mm2 så tænkte det var fint til både pumpe og netstrøm, men koster jo ikke mange kroner at købe lidt andet ledning.

3x1.5mm2 var hvad elektrikeren sagde jeg skulle trække rundt til strømudtag og kontakter undtaget mellem dæmper og korrespondance hvor jeg skulle trække 5x1.5mm2
Telestaterne er sikkert forbundet med 2x0,75 mm2. Din elektriker har ret i, at når du laver en fast installation, så skal du bruge 3x1,5 mm2, men til tilslutning af din varmeregulering og pumpe kan du sagtens bruge 3x1mm2 eller 3x0,75 mm2, når det er tilsluttet en stikkontakt. Du kunne få lavet en stikkontakt med 3 udtag, så du altid har en ekstra ud over varmeregulering og fryser. Det er ikke voldsomt dyrt.

fase
Ja skal nok passe det er 2x0,75mm2 - det er hvert fald noget blødere end det der er trukket rundt til kontakterne.

Tror jeg smutter ud og køber noget 1mm2 eller 0,75mm2 til pumpe og kontakt - det er også lidt nemmere at have med at gøre når det skal tilsluttes mellem pumpe, styreenhed og kontakt. Tak for det

Og god ide med flere strømudtag. De er allerede lavet, men det er fibergips beklædning, så det vil være relativt let at skære et par ekstra huller ud så der kunne sættes 2 ekstra forfradåser op ved siden af. Havde egentlig tænkt bare at sætte en kort stikdåse i om jeg kunne tilslutte fryser, varme og evt. andet på sigt.

Men kan egentlig godt li ideen om bare at lave et par strømudtag ekstra. Koster ikke mange hundrede kroner for dåser, ramme og selve udtagene Det vil jeg da lige overveje inden det gemmes væk af skabet engang
Hvis du vil have f.eks. en stikkontakt med tre udtag, skifter du din nuværende forfra dåse ud med en med plads til en stikkontakt med tre udtag, så det ser ud som det var sådan, det var tænkt fra begyndelsen. Jeg tænker her på en stikkontakt uden afbryder.

fase

Dem jeg har lavet i hele rummet er 1,5 modul strømudtag. Med undtagelse af dem der sidder lidt højere ved de to døre ind i rummet. Disse er 2,5 modul med korrespondance kontakt i øverste modul og stikkontakt i nederste 1,5 og ved den anden samme opsæt men med lysdæmper i stedet.

De andre i rummet er blot 1,5 modul strømudtag der sidder små 40 cm over gulvet rundt i rummet. En af stederne (hvor der kommer skrivebord) er der 3 stk 1,5 modul ved siden af hinanden - der fås ramme til dette fra LK. 2 strømudtag og den sidste er stik til internet der er trukket over loft direkte til routeren

Så hvis jeg går med at løsningen at lave fx 3 udtag tænker jeg at gøre som det andet sted - fjerne det der er der nu, og så skære / bore hul ud til 2 stk ekstra 1,5 modul ved siden af og så sætte de 3 forfradåser sammen med bare 3 strømudtag og en ramme

Sådan en her https://www.greenline.dk/k/elartikl...mme-3x1-5m  

Der er yderligere 1 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også