Må spots med LED-pærer sidde tæt på isolering?

Hej folkens!

Jeg har netop købt hus for første gang. Spændende sager!

Har dog netop opdaget, at der er registreret følgende K2'er i elrapporten:

 

Lavvoltsinstallation i oprindelig hus

Er belysningsarmaturer anvendt og placeret korrekt, jf. fabrikantanvisning?

- Disse er ikke opmærket med tilladelse til overdækning med isolering.

 

Dette tolker jeg som om, at husets ellers lækre halogenspots er monteret for tæt på isoleringen, hvilket jo selvfølgelig er noget skidt. Spørgsmålet er blot, hvordan jeg billigst og lettest udbedrer fejlen? Mine tanke er blot at skifte alle halogenpærerne ud med LED-pærer, som vist ikke bliver varme på samme måde? Vil dette være en gangbar løsning?

 

Pft,

8 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Nej, hvis spottet ikke er godkendt til indbygning direkte i isolering, må det ikke bruges til det uanset pæren - af den grund at der senere kan komme én og skifte pæren til en halogen-pære, og så er der jo brandfare igen.
Desuden kan led-pærer godt blive varme.

Kan du se et modelnavn på spottet?

Det er vel muligt at skelne imellem en lovlig løsning og en forbedring.
Det er klart at man altid skal følge fabrikantens anvisninger, og de tilsiger at disse spots ikke må være med isolering direkte over, heller ikke selv om man skifter pærer.
Det er lige så klart at en 3,5W LED varmer langt mindre som en tilsvarende 35 W halogen. Så løsningen med at skifte til LED er under alle omstændigheder en kraftig forbedring.
Argumentet med at du er ansvarlig for om andre senere kan komme til at sætte forkert pære i, har jeg hørt før. Den køber jeg simpelthen ikke. Man kan ikke have ansvar for hvad andre kunne komme i tanker om i fremtiden.
Så hvis spots har siddet i en årrække uden problemer ville jeg helt sikkert skifte til LED for at få mere ro i sindet.
Men det giver naturligvis ingen sikkerhed for at du undgår en K2`r hvis du skulle komme i tanker om at sælge.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Tak til jer begge. Mine overvejelser har netop gået på det samme som Eriks - og jeg har helt ærligt aldrig oplevet en LED-pære som er blevet varmere end en anelse "lun".

Da jeg ikke har overtaget huset endnu, har jeg desværre ikke mulighed for at finde modelnummeret på spotsne :-)

Synes at have læst engang, at det er OK, hvis man markerer på dem, at der kun må bruges LED i dem. Altså noget ala det lille klistermærke, der sidder på mange spots i forvejen "Max 35 w" eller hvad der nu står.

Det skal selvfølgelig stå så det er synligt når man skifter pære.

Grunden til jeg spørger om modelnavn er, at så kan man spørge fabrikanten, om det pågældende spot efterfølgende er testet med LED, om det er ok og under hvilke forhold. Ellers er det rent gætværk hvad der er forsvarligt. Det er måske ok at sætte en 200 lm LED i, men 1000 lm? Går det?

En anden ting: Fejlen er angivet under lavvoltsinstallationer. Dvs. der må sidde en transformator foran spotsne. Hvis du skifte til LED skal du tjekke, at denne virker med den lavere belasting.

Annonce
Må desværre fortælle Jer at jeres ide om led ikke bliver varm er den samme som 12v spot er ufarlige lavet forkert.
Gik i januar på en 3 etager skole hvor vores sælger af led armaturer blev helt hvid i hoved da han spurgte hvordan det gik og vi kunne fortælle at 80% af hans lamper inden for den første time blev over 60° og efter tid blev så varme at de begyndte og brænde led'erne af. Hans tyske producent blev endnu mere panisk da vi tog kontakt til ham. Dette var en af de førende mærker inden for armature til de store byggepladser

svar til aaP89:

Naturligvis bliver LED varme. Og naturligvis kan det ødelægge LED hvis de ikke kan klare temp. Men 60 grC. ligger langt under den temperatur som halogen kan opnå. Og det ligger endda under det almindelige ledninger tager skade af.
Det der er oppe i denne tråd er primært om spots må ligge med isolering over når de ikke er godkendt til det ( så de ikke kan komme af med varmen), og sekundært om LED varmer meget mindre end halogen.
Det er sådan at ca. 8% af en glødepæres effekt bliver til lys, resten 92 % bliver afsat som varme. Ved lysrør er tallene 24/ 76%.
Så når en pære optager 35W vil godt 30W afsætte sig som varme i hvoraf noget (reflektor) vil stråle ud af armatur men en stor del vil give stigende temperatur i armatur.
Når en LED pære optager 3,5 W så kan der helt umuligt blive ligeså varmt som ved halogen ! ! .
Så der er ingen sammenligning med at 12V installationer ikke er farlige.
12V spænding som sådan er jo ikke farlig, men netop den lave spænding medfører en høj strøm hvis der skal afgives noget effekt. Så ledninger og samlinger skal være endnu bedre.
 


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis