Forslag til hæk der dækker hele året

Hej

Jeg søger forslag til hvilken hæk jeg kan bruge når jeg vil rydde ud i et eksisterende "læbælte". Det eksisterende består pt. af nogle høje fyr-, gran- og lærketræer, efterfulgt af blandt andet vild syren og så nogle forskellige træer.

Jeg påtænker at rydde det meste pånær de høje træer og erstatte det ryddede med en naturlig hæk. Jeg vil gerne at hækken er tæt det meste af året. Derudover skal den være ca. 2 m høj eller i hver fald kunne beskæres til deromkring. Jeg vil gerne slippe for at klippe hæk årligt, men kan godt beskære den med flerårige mellemrum. På sigt vil jeg gerne fælde eller erstatte nåletræerne.

Jeg har selv søgt og har blandt andet fundet bl.a.:

http://www.idenyt.dk/haven/hegn-og-...ret-rundt/

http://www.idenyt.dk/haven/hegn-og-...rette-hak/

Men der mangler lidt information mht. højde, tæthed sommer/vinter, pasning/pleje.

Jeg har på baggrund af ovenstående links overvejet:

  • Laurbærkirsebær
    • Flot i sommerhalvåret, men hvad med vinter? Hvor høje bliver de og er de til at holde en bestemt højde?
  • Avnbøg
    • Flot i sommerhalvåret, men lidt kedelig om vinteren - men dog "tæt". Kan så vidt jeg kan læse mig til styres i højden.
  • Thuja
    • Flot hele året, men hvor høje bliver de og er de til at holde i en bestemt højde uden at det kommer til at se mærkeligt (beskåret) ud?

Har i forslag til planter som kan dække mine ønsker? Inden jeg fokuserer alt for meget på de ovenstående? Eller måske i har svar på nogle af spørgsmålene til mine egne forslag .

 

På forhånd tak for svar...

Hej Jeg søger forslag til hvilken hæk jeg kan... Vis hele indlægget
18 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
nu skriver du at du gerne vil have blomster og at du også vægter hvordan de ser ud om vinteren.
du kan overveje rododendum, de vokser godt nok noget langsomt (afhængig af sort ca. 10-30 cm/år - tilgengæld kan du nøjes med at skære tilbage hver 5-10 år...de er stedse grønne og blomstere forår/tidlig sommer - enkelte sorter blomster også senere og fåes i forskelige højder.

nu siger jeg ikke du skal lave en mur med disse - men måske overveje et pat stykker i dit miks.

syren laver rodskud - blot så du er obs på at du skal være efter den med græsslåmaskinen men ellers en dejlig plante.

genolia kan jeg også anbefale som en som kan passe sig selv i mange år. skal også blot skæres tilbage hver 5-6 år og er stedsegrønt - vokser lidt hurtigere end rododendrum.

sommerfuglebusk vokser relativt hurtigt (skal klippes) og er pænt kedelig om vinteren. den spreder sig nemt via frø.
hvis sommerfugle busk er med i overvejelser, så kan man i samme boldt gade finde f.eks. droningebusk med små duftende lyserøde blomser, fysitia med prugtfulde gule blomster tidligt forår alle sammen flotte prydbuske som kan passe sig selv med lidt klipning hver/hver andet år.

hvis man ikke vil have det for friseret kan man overveje et par meter med vild brombær som giver bær og blomster. evt blandet med caprifolie.
rønnebær og nødetræer bliver ikke så høje som andre træer og kan derfor også passe sig selv + giver dyreliv i form af egern og fugle.

vil meget gerne se et foto af dit resultat efter 2 år - planlægger selv en fornyelse af hækken/læbæltei samme stil inden for 5 år... = langtids projekt.


Mange tak for yderligere forslag. Dronningebusk bliver tilføjet. Jeg kan ikke finde noget på fysitia - staves det måske anderledes (jeg kan ikke google mig frem til noget lignende)?

Jeg har fået foræret et par store rhododendron som jeg vil overveje at flytte derhen også.

Syren er fin (og velduftende), men jeg er bare så ærgelig over at de blomstrer i kort tid. Og så synes jeg let de bliver ranglede og kan vælte/knække.

Der står i nuværende læbælte også et par birk. Den overvejer jeg at skære ned i højde og så beholde dem. Der er også en guldregn som får lov at stå.

Jeg tror også der bliver plads til et par rønnebær. Vi har hasselnød et par andre steder i haven, så ikke flere af dem. Men måske at par andre spændende nøddetræer.

Jeg vil forsøge at tage billeder før, under, efter og efter yderligere et par år

Du tænker nok på Forsythia, på dansk nogle gange kaldet vårguld - blomster kortvarig.

Ps. Surbær (Aronia) og (syltetøjs)-Marmeladebusk er fine i bunden af et læhegn. 

Forsythia lyder rigtigt. Men hvis den kun blomstrer kortvarigt falder den nok fra af samme årsag som Syren.

Jeg ved ikke lige hvad jeg vil med bunddække endnu. Måske bliver det 'bare' flis.

Nej jeg mener ikke bunddække - jeg mener busket beplantning der bliver 1,5 - 2 m høj i "underskoven". Bare træstammer af birk o.a. yder jo ikke meget læ. 

Ja Forsythia blomstre kun et par uger, tilgengæld er busken noget af det allerførste der overhovedet blomstre. 

Liguster er også anvendelig som uklippet busk. 

Annonce
Rigtig fine forslag, Laurbær (platantræer) har jeg selv fået anbefalet af min nabo og de står rigtig flot, højt og godt. Hvis du derimod leder efter lidt professionel hjælp er det jo til at finde gode tilbud på diverse portaler til gardner, f.eks. hentpriser.dk. Men synes helt sikkert du skal bruge god tid på de råd du finder herinde.

Hilsen,
T Hansen

Her kommer lige lidt opfølgning. Planen blev ændret: Alle gamle træer blev fældet. Vi har istedet lavet en række af lindetræer som vi også har i alléen, og imellem dem japansk kirsebær. Inderst mod haven en række af laurbærkirsebær som skulle blive omkring 3 m høje og brede. Herunder nogle billeder før, under og efter.


Vedhæftede filer:
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis