Asbest? Og i så fald fjerne selv?

Jeg er ved at renovere lidt i kælderen i et hus vi flyttede ind i sidste år fra 1930. Jeg har ikke super meget forstand på emnet asbest, men det lader til (af hvad jeg kan læse rundt omkring) at man skal tage det "pissealvorligt" for lige at understrege alvoren i det jeg har læst ...

 

Det drejer sig om nogle rørføringer, vand og gamle (tror jeg) gasrør, der ikke bruges længere. Der er hul mange steder i gazen og derfor vil jeg bare gerne have det helt væk. De fleste rør er blevet blottet i tidens løb. Så der er ikke mange meter rør med isolering tilbage, men jeg ved ikke om jeg tør gå igang, eller om jeg overhovedet burde gå igang med det???

 

Jeg har vedhæftet nogle billeder.

Billede 1-3. Kraftig rørbukning, hård grålig masse blottet for gazebind (tror dette er asbest)

Billede 4-5. Lige rør. løs rockwool/glasfiber agtig konsistens (tror dette bare er stenuld eller? Det brune papir er det asbestpap?)

 

Hvad siger i?

 

Jeg er ved at renovere lidt i kælderen i et hus vi... Vis hele indlægget
61 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Der blev ikke fundet asbest i isoleringen på det nederste billede. Det skal dog understreges at selve pappet ikke blev sendt til analyse, men kun mineralulden. Kiselguren på billede 1-3 indeholder heller ikke asbest, hvilket kom bag på mig. Der blev dog fundet asbest i isoleringen omkring flere af rørbøjningerne. De prøver der var positive havde sådan en ler-agtig brun masse pakket eller klæbet sammen omkring selve mineralulden. Jeg kan evt. ligge et billede op af hvordan det ser ud.

Til jer der vil sende prøver til analyse, vil jeg foreslå at lave en aftale om at de tester "per udtagelsessted" og ikke per materialeprøve ellers løber det hurtigt op hvis der er 4-5 lag i isoleringen. Det var dog ikke noget problem og jeg afleverede prøverne personligt og snakkede lige med laboranten osv.
Hej igen.. SUPER godt at du fik et testet...
Som det står beskrevet i fx denne:

https://arbejdstilsynet.dk/da/temaer/tema-kemi/asbest/asbestguide/sbi-229

Så passer det godt på kiselgur at den er hård og som ler og ofte gullig eller lys gulbrun. Det er ofte smurt op på t-stykker, rørbøjninger, ende-bunde og andre vanskelige steder. Kan dog også være brugt på lige stykker.

Godt du fandt det inden du blot rev ned.. Nu kan du tage forholdsregler :-) Eller få nogle af de professionelle til at tage det ned.

God og oplysende tråd :-)

Jeg fandt lige et billede hvor prøven var positiv.

 

 

1000 tak at du lægger billedet op. Det ser tydeligvis ud som Kiselgur med asbest, som man brugte i stor stil inden 1979. Det er særdeles støvende hvis man piller i det og kan indeholde ret store mængder Asbest.

Så det er godt hvis man konstatere det, inden man uvidende river det ned og forurener hele huset med asbestfibre.

Super godt billede
Det er dette brune jeg mener 
Lisse74 skrev den 12-01-2021 20:09:11

Det er dette brune jeg mener 

 Det kan det meget vel være

Det brune/gullige er isolering i form af Rockwool, som er lavet af ganske ufarligt sten. Du kan komme ud for at det klør, hvis du får det på huden. Det kan vaskes af med koldt vand.

fase
Arbejdsmiljø skriver i 20016 i denne tråd at der er dobbelt så mange dødsfald af asbest end der er i trafikken. Det er simpelthen ikke korrekt.
Der opdages ca. 120 nye tilfælde årlig med lungehindekræft og det er for 85 % tilfælde hos folk som har arbejdet med asbest. Altså ca. 15 %   20 årlig som puggie der ikke kan påvise nogen grund. Det er langt færre end trafik ofre som ligger på ca. 400 dødsfald årlig. 

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Der er yderligere 41 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også