Spørgsmål til kiprelæ

Hej

Har lige et nogle spørsmål til en 230V kiprelæ, man kan jo få lidt forskellige...

1. forskel på en der bare har en slutte funktion og en der både har en slutte og en bryde?

2. Du kan få en med 2 slutte, betydder det bare du kan have 2 korrespendance på den samme kiprelæ, fx en i din gang, og så en i stuen?

3. Forskel på en alm. og en elektronisk kiprelæ? (elektronisk er dyre)

4. Hvad bruges A1 og A2 til, du skal vel have din tændledning fra dine afbryder ind på klemme 1 og tændledningen ud på 2 til dine lamper? eller hvordan fungere det, kan ikke rigtige finde nogle tegninger med afbryder. (1P afbryder med fjedre) 

Håber nogle vil forklare

 

5 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

1. Hvis du bare skal tænde nogle lamper i en gang f.eks. så har du ikke brug for en slutte / bryde funktion.

Så der skal der kun bruges en slutte.

2. Nej 2 slutte betyder bare at de kan tænde 2 kredse. Det kan f.eks. være i industrihaller hvor man bruger flerpolede grupper. Så kan strømmen fra den ene sikring gå ud til den ene række lamper og strømmen fra den anden sikring ( I SAMME GRUPPE )  gå ud til en anden række lamper. De tænder og slukker samtidig.

Jeg har også brugt 2 slutte engang på en større installation. Alle afdelinger tændtes hver for sig men der skulle være nogle få afbrydere ved udgange der slukkede alt lys. Det kan der meget nemt gå kage i hvis en del af lyset ikke er tændt, så bliver det tændt når man ønsker slukket o.s.v. Den ekstra slutte der er i hver, giver så kun mulighed for at skifte dem DER ER TÆNDT med >sluk alt knappen<. I dag ville man i stedet lave en lille programerbar styring. Det er iøvrigt ikke helt ufarlig at have sådan en funktion. Hvis man tror man er sidste mand tilbage, og så slukker alt lys. Så sidder der pludselig en et sted, som kan have meget svært ved at finde ud i bulder mørke uden at komme til at falde over noget. Det løste jeg ved at lade ganske enkelte lamper være tændt 5 minutter ekstra. Så når det blev næsten mørkt så var det med at finde op fra sin plads og hen og få tændt noget lys inden det gik helt ud.

3. Der er ikke nogen brugsmæssig forskel. Hvis det tændes meget ofte med store strømme kan den elektroniske måske bedre holde i længden.

4. A1 og A2 er styring af kiprelæ. 1 og 2 er det arbejde som kiprelæ skal udføre.

Styring: Dine afbrydere (med fjeder ) skal alle have en fase, og den anden side skal gå fra alle til A1 ( må gerne samles undervejs.)  Nul skal så på A2 Når så du tænder en af  afbryderne kommer der spænding på A1 og kiprelæ skifter stilling. Fjederen bevirker at det kun bliver en impuls.

Arbejde: Der er 1 og 2 hver sin side på en afbryder. Det vil sige at fasen skal på 1 og 2 går til  dine lamper.

Sidst:

Men husk at det sikkert indgår i den faste installation så det er fra en autoriseret firma der skal lave det.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Hej Erik
Tusind tak for den lange og grundige svar, den hjalp meget
Lige en sidste til, vil man normal køre en 5 leder ud til en PL dåse eller hvad?
Tænker man normalt bare tager strømmen fra en gruppe i tavlen, fase på klemme 1 og Nullen på A2. og så skal man jo have 2 lednginger så det hele bliver samlet i fx en pl dåse (hvis det er kabel installation) tak på forhånd
Om der skal føres en 5 leder frem til en PL dåse afhænger af, hvad der skal bruges af ledere. Er det forsyning er 3 ledere nok. Skal der være f.eks. være tændledninger og fase, nul og PE er det OK at bruge 5 leder kabler. Om forsyningen skal tages fra tavlen afhænger af om det er en ny installation eller en udvidelse. Det er næsten umuligt at svare på uden at kende den installation, det drejer sig om.

fase

Hvis du alene tænker på en installation til en række lamper, tændt fra nogle afbrydere, og kiprelæ i tavle ser regnestykket sådan ud. Nul + fase + Jordledning + styreledning + lampeledning. = 5 ledere.

Skasl der være flere lamper så er der vel også flere PL dåser, Så kan afbrydere blive koblet på hvor det skal være. Ellers får man let alt for mange kabler i en PL dåse. - 4 stk er normalt maks. men skal man stramme den så kan 5 gå an.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Tak for svarende, det hjalp meget
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis