Omdrejningshastighed ved fræsning

Hej Je_ns.

Hvad skal omdr hastigheden være hvis jeg fræser i Stål med en 16 mm endefræser eller en 10 mm endefræser. Jeg fræser ikke så tit men når jeg gør det, vælger jeg bare en hastighed som jeg syntes er passende men der må være nogle regler.


VH
6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Nu er fræsning ikke lige min stærke side.....
Men hvis du starter med at køre en skærehastighed der er 10 meter/minuttet
Så med 10 mm fræser ca 350 o/m
og med 16 mm fræser ca 200 o/m
Alt efter stabilitet i maskine/opspænding, kvaliteten af fræseren, og hvor meget du køler, kan du gange op med 2-4 gange

Du kan læse lidt mere om skærehastighed her
http://www.fagteori.dk/skaerehastighed.aspx
og om endefræsere her
http://www.fagteori.dk/fraeseren/fr...aeser.aspx


Vi prøver igen, i morgen --
Det er ganske rigtigt skærehastigheden du skal vælge ud fra hvilket materiale du fræser i (rustfast, syrefast, crom-stål, messing, støbejern, sort jern etc.), og når du har den givne skær-hastighed, så beregner du omdrejnings tallet ud fra din diameter på fræsehovedet.
Dernæst beregner du evt. automatisk frembringer hastighed ud fra hvor mange skær der er på det pågældende hovede, og hvor fin en overflade du har behov for at opnå, ud fra radius på skærets "hjørne"/æg-kant. Ved radius over 2mm siges det at du kan køre med hvilken som helst spåndybde, og få en fin overflade.

 

Ud over de kloge ord ovenfor, så har det også betydning om du har automatisk køling. Har man det, holdes skærene kolde og det giver mulighed for mere tilspænding, uden at ødelægge skærene.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Tak til ev elmand og Steensen for svarene, det var rart at få nogen viden om emnet. Nu er det en lille fræsemaskine (Rotwerk EFM 200 DS men med spændetænger) jeg har da jeg kun har et lille hobbyværksted og den får kun den køling jeg selv giver den men den fræser udmærket når jeg bare ikke bruger for stor tilspænding når det er på stål, det tager så lidt længere tid men det kan jeg godt leve med.

VH
Nu er de angivne data for HSS fræsere - men det er jo også det eneste rigtige for en ustabil hobbymaskine.. ..ellers skal der kigges på, hvilken type værktøj, der køres med - HM kan holde mange flere skæremeter, men kræver en noget mere stabil maskine.
Når vi er i "hobbygrej", er det godt at holde omdrejningerne nede, og så blot lytte til hvornår det lyder godt, m.h.t. tilspænding... men der er himmelvid forskel på værktøjet / materialerne.. (og det er der også for "pro'erne"
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis