Stærkstrømsbekendtgørelsen for LDS

Hvor mange installationskabler må trækkes samlet i en kabelkanal ? (privat bebyggelse)

Kan der føres 2 installations kabler i en kabelkanal af plastic langs en væg i et fyrrum. Kabellængden i kanalen er 1,5 meter for hvert kabel

Omgivelsestemperaturen i rummet bliver formodentligt højest 40 grader C

Der er normale ventilationsforhold

Der er monteret en varmtvandsbeholder foran kanalen, men der er ingen isolation omkring ledningskanalen eller kablerne

Kablerne er trykket sammen i kanalen uden mellemrum. Kanalen er uden sektioner til flere kabler

2.5 mm2 til 3 faser med nul og jord, 380 volt, 3 x 16 A sikringer

Kablernes er af typen PXILD foto IMG_ 5298

Jeg har fundet oplysningerne i Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6, Elektriske installationer under overskriften: Samlet fremføring af flere strømkredse A.523.4 tabel A3, A4 og A5

Det anvendte kabel er betegnet PXILD, men tabellerne gælder for kabeltypebetegnelse XLPE

Hvad betyder betegnelserne ?

Foto af to forskellige kabeltyper IMG_5298 og IMG_5299

Strømværdien for 2.5 mm2 kabler = 28 A

Korrektionsfaktor for 40 grader C = 0,87 og for 50 grader C = 0,71

Korrektionsfaktor for 2 strømkredse i kanal = 0,8

Strømværdi for 40 grader C er 28 x 0,87 x 0,8 =19 A  og  for 50 grader C =16 A

Passer udregningen ?

1 Er det korrekt at montere 2 kabler eller flere tæt sammen i en kanal under disse forhold ?

2 Må kablerne føres 5 meter langs en træ væg eller gips væg (brændbart materiale)

Foto IMG_5288 viser en membrandåse med fabrikantens specifikationer. Er den viste signatur for samlemuffe en ”dobbelt” muffe

Til 2,5 mm2 må der max. være 6 ”klemmen” og 20 ”leiter” i dåsen

Skal visningen af størst antal samlemuffer forstås som antal enkelte eller dobbelte samlemuffer ?

Tæller en dobbelt samlemuffe som 2 enkelte ?

Må der monteres 3 kabler med hver 5 ledere, 3 faser nul og jord ?

Er det tilladt at montere 3 stk 2,5 mm2 af isolerede ledere i en enkelt samlemuffe, hvis højeste antal muffer skal overholdes, eller må der anvendes ”dobbelte” samlemuffer ?

 


Rudi
Hvor mange installationskabler må trækkes samlet i... Vis hele indlægget
38 svar
 Følg tråden
Der er 20 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Takker men jeg drister mig til at spørge igen
Tavlen er fra omkring1965 og er monteret op på et underlag af træ
Alle oprindelige ledere i installationen er farvet hvide

Hvilke 3 sikringer er forbundet til faserne, tavlen set forfra
Er højre R, midterste S og venstre sikring T ?

Må der tilføjes et ekstra 3 faset stik f. eks. et ”kraftstik” til gruppen, og må forbindelserne tages direkte fra gruppen ?
Der er mulighed for at føre et kabel ud fra tavlen. Kablet kan føres ud gennem underlaget, som tavlen er monteret på og gennem en stenvæg

Vil en sådan installations metode til denne tavle være lovlig ?

Rudi

Du kan næsten gå ud fra at tavlen er monteret "farveret" det vil sige at ledningen fra klemmen i venstre side under måler ender i venstre side og venstre sikring - ledning i midten ender i midten o.s.v. Så det kalder man R S T .
Men jævnfør tidligere svar, så er det helt uden betydning for dig hvad de hedder, så det behøver du ikke at interessere dig for de kan udføre det samme.
Og ja man kan gå ud fra en gruppe, hvis der er plads til at ledninger kan komme ordentlig ind.
og ja man må gå ovenud, til siden eller bagud som der nu er plads til, og huller til. .


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
1 Må et el- installations kabel føres sammen med et andet kabel fra en lavspændings installation ?
Her er det et coax - antennekabel til TV, må det føres sammen med installations - kablet fra en 10 A gruppe samlet gennem en kabelkanal videre og gennem en træ- væg og 5 – 8 cm tyk træ- bjælke i ejendommen, eller skal kablerne føres hver for sig ?
Takker
Hovsa
Må installationskablet føres uden yderligere beskyttelse, eller skal kablet føres i et rør, af hensyn til brandbeskyttelse ved evt. opvarmning af kablet i træbjælken ?

2 Der sælges billige (Harald Skrald) halogen-fri kabler. Der er vel forskel på den måde halogen-fri og ikke halogenfri kabler må anvendes, med hensyn til el- sikkerhed ved brand, men hvad er forskellen ?

Forhandleren svarer ikke på spørgsmålet eller har ikke tid til det, er der nogen der kan henvise til lidt mere information om emnet halogenfri kablers anvendelse ?

Rudi
Kablerne må føres sammen, hvis isolationsniveauet på coaxkablet svarer til kablet med den højeste spænding, og det gør det ikke af den grund at coaxkablet har et godkendt isolationsniveau på omkring 50V.
Hvis du vil føre kablerne i samme kanal, skal der være en skillevæg i kanalen.
kablerne må føres gennem (træ)vægge og bjælker uden yderligere foranstaltninger, det vil sige, at der ikke skal træffes foranstaltninger mod brand, idet stærkstrømskablet er beskyttet mod for høj temperatur af den foransiddende sikring på højst 13A ved 1,5 mm2 ledning.
Halogenfri kabler henfører til den plastik, som er brugt til isolation og har ingen elteknisk betydning ved brand. Det har kun betydning for afgivelse af haloner fra plastikken, når den brænder.

fase
Tak for svar
230 volt forbindelsen skal danne en ekstra gruppe til køkken med jordforbindelse, da der, uden denne ekstra gruppe, er for mange stikkontakter indblandet i installationen.
Det er ikke en totaltenovering, det er en tilføjelse til den tidligere installation

Må spændingen tages direkte fra tavlens 10 A enfasede gruppe med et 3 x 1,5 mm2 installationskabel ?
Der er lige akkurat plads til en ekstra forbindelse fra sikringsgruppen ?
Tavlen er ra ca 1960 og fremstillet af bakelit

Skal der altid i sådan et tilfælde sættes en ny 10 A gruppe op ved siden af, hvorfra forbindelsen tages ?
Dette af hensyn til kapslingsklassen på det gamle materiel, som jeg ikke kender

Rudi
Annonce

jeg ved ikke lige hvad du mener >for mange stikk. indblandet i inst.) der er ingen grænser for hvor mange stikk. der må være på en sikringsgruppe. Der er krav om 1 gruppe for hver påbegyndt 50 m2 i boliger, samt at der skal være mindst 2 grupper i køkken ( lidt nyere regel)

Kablet må tages fra en 10 gruppe, eller endnu bedre et andet lampested/stikk som forsynes fra denne gruppe. Den eneste ulempe (bortset fra udseende) ved de gamle bakelit er at man ikke kan skifte til 13A sikringer.
Kapslingsklasse for det gamle materiel er jo som det nye vel ca. IP 20. Altså ikke tæt for vand men beskyttet imod berøring.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Den nye forbindelse er også til en ekstra gruppe i et køkken. Køkkenet er født med forbindelser fra kun en enkelt gruppe uden jordforbindelse, og der må ikke tilføjes flere end 2 ekstra stikkonkakter på denne gruppe, så vidt jeg ved det
Så derfor gruppe nr 2 med jordforbindelse til køkkenet
Jeg kan forstå, at kablet til gruppe nr 2 i køkkenet bedre trækkes fra et andet lampested eller stikkontakt, som forsynes fra denne sikringsgruppe nr 2 ?
Gruppe nr 2 forsyner blandt andet et sted med 1 anden stikkontakt og desuden 1 stikkontakt til lokalet ved siden af med belysning

Hvorfra skal forbindelsen til køkkenet tages ?

1 Må det gøres fra stikkontakt nr 1 i rækkefølgen af kontakter, så slipper jeg for at forbinde fra den vanskeligt tilgængelige stikkontakt nr 2, som befinder sig i lokalet ved siden af. Forbindelsen fra stikkontakt nt 1 kan udføres med samlemuffer

Stikkontakt nr 2 kan kun nås ved at bore et hul gennem væggen til denne kontakt

2 Må forbindelsen tages fra en stikkontakt i et tredje lokale, kontakten er monteret i et gerekt i en dør ?
Det er jo ikke tilladt længere at montere stikkontakter i gerektet ved en dør, men må forbindelser tages herfra uden, at stikkontakten først bliver monteret i et underlag ?

Rudi
Når jeg skriver >bedre< er det ud fra din sætning om, >der er lige akkurat plads til en ekstra forbindelse< Men det er jo en betingelse at jordledning er der, eller kan etableres der, ved evt. at skifte et kabel så der ikke bliver trængsel ved sikringsgruppe 2.
Det må tages fra stikk. 1 men hvis det er bedre ved stikk. 2 (husk jordf.) Så skal et hul i væggen ikke være nogen hindring.
Den må godt tages ved kontakt i gerikt, (husk jordf,) selv om der senere er kommet regler om dåse bag stikk. Men det ville måske ikke være så klog og fremtidssikker, da du måske ad åre vil have den flyttet væk fra gerikt. Så har du jo til den tid en forbindelse mere at bokse med.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Ja, PE lederen skal følge med hele vejen
Den kommer fra tavlen som en 2,5 mm2 enkeltleder, indtil stikkontakt nr 1
Herfra fører PE lederen til et badeværelse i et andet lokale med en tidligere udført installation, der nu skal jordforbindes. Jordlederen er ført igennem i hele badeværelsets installation, men stikkontakterne er forsynet med jordstik, og det er ulovligt uden en virksom PE leder, så PE skal føres til installationen i badeværelset
Det bliver 2 samlinger af PE-ledere
Så skal forbindelsen føres videre til køkkenet også med PE leder, som er i kablet
Der er nu 3 samlinger af PE ledere i indstøbnings underlaget, sammen med spænding og nul naturligvis til køkkeninstallationen
Er det for meget samlet på en gang ?
Der er plads i indstøbnings underlaget

Jeg spørger, fordi at hente spænding, nul og jord fra sidste stikkontakt medfører et kabel, der skal indmures i væggen og det det med fører risiko for at en eller anden en dag borer hul til at hænge f. eks. et spejl op og borer hul i kablet

Samlingerne kan gøres med samlemuffer, men der findes samlemuffer med fjedre, der giver en sikker forbindelse, der ikke går løs uden videre

Jordlederen i kablet, kablets jordleder er 1.5 mm2 til stikkontakt nr 2 og belysningen i lokale 2

Rudi
Du skriver at jordlederen er ført igennem i hele badeværelset uden at være forbundet. Hvorfor vil du lave samlinger på jordlederen, ledningerne til jordledningen må være ligeså lange som fase eller nulledningen, hvis det er ført i kabel. Hvis det drejer sig om ledninger i rør, må det være muligt at skifte jordledningen, så det ikke er nødvendigt at lave samlinger.
Med hensyn til kablet indmuret i væggen, skal du ikke tage hensyn til, om der kan blive boret i det, når du murer det ind i riller, der går enten lodret eller vandret. Endelig kunne du bruge ledninger trukket i rør, som er til at skifte ud, hvis de bliver beskadigede.

fase
Der er yderligere 8 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis