meget akavet problem, med ydervæg/risiko for svamp

Min mor købte i 2003 et ældre hus, som jeg lejede og 4 år senere købte jeg det. Desværre sparede jeg den der "ejerskifte-forsikring" for skjulte fejl, fordi jeg naivt tænkte "nå, jeg kender jo huset, så ingen grund til bekymring, for hvis der havde været problemer, havde jeg jo nok opdaget det på 4 år. 
Det viste sig desværre at være forkert.  

Jeg har fornylig været ved at ændre nogle ting, i indretningen, fordi jeg skulle bruge et værelse mere. Bl.a. rykkede jeg et stort skab ned, og i den forbindelse bliver jeg opmærksom på, at der i dette mindre værelse, er en ydervæg beklædt med blød masonit. 
Der hvor skabet stod, er der nu store huller og revner i masonitten. Og det blev også synligt at man ikke har ment, at det betød noget om den sådan gik helt ud til kanterne, så den gaber ved samling til næste væg, samt mod gulvet.

Og nå ja, det er da hvad det er, MEN under denne masonit befinder der sig trævægge. 
Det er en lang historie, men det viser sig nu, at huset oprindeligt var et træhus,  og uden om træhuset er der så bygget mursten (pudsede) 
Træhuset er "dobbeltvægge" isoleret med den gammeldags type "papir-med noget uldent i"  
Undervejs i dette, blev et vindue skiftet og der fik jeg et kig ind, og umiddelbart virker træ i træhuset frisk og isoleringen inde mellem trævæggene ligeså. 
Udover det isolering der er inde i det oprindeligt træhus, er her ikke nogen egentlig isolering og jeg tænker det ville være farligt at hulmursisolere, fordi jeg tænker at det er den cirkulerende luft, der holder træet sundt. 
Loftet er heller ikke særligt isoleret, men også her tænker jeg, at den cirkulerende luft, nok er afgørende. (Tror I ikke jeg har ret i det ? )

De fleste indervægge er beklædt med gips, hvilket jeg ikke har tænkt over, har blot tænkt, at det nok var for at gøre væggene mere jævne end de måske var i dette gamle hus. 

Jeg havde først tænkt, at jeg kunne sætte gipslader ovenpå masoniten, men blev så opmærksom på, at det kunne gå hen og blive en ren svampe-magnet. 
Nå, tænkte jeg, jeg kunne da så pille den masonitvæg ned og så sætte gips på i stedet for. 
Men NEJ, var der så nogen der sagde, der kan også meget let gå svamp i det papir der er uden om gipsen. 

Nå, jamen så kunne jeg måske bruge de der gipsplader der er isolerede og hvor der i isoleringen faktisk er indbygget dampspærre. Men NEJ, sagde en anden så, for du risikere at når husets varme ikke længere når ud i væggen, så kan det gamle træhus begynde at tage skade. 

Nu er jeg så lidt lammet, for jeg tør næsten ikke pille masonitten ned, af skræk for hvad jeg måtte finde.  Jeg tør heller ikke lade den blive siddende og jeg ved ikke hvad jeg skal sætte på i stedet for. 

Og under alle omstændigheder skal jeg gøre et eller andet, for jeg har brug for rummet, som jeg fremover selv skal sove i. 

men ud over de nævnte ting, så er der 3 andre problemer,

1) at der på omtalte væg, sidder et vindue og en radiator, med rør der går op på loftet. Hvilket kan gøre det besværligt at få evt. nye plader ind. (Men det kan jeg dog nok løse med lidt behændighed)

2) Der er kun mig til at gøre det hele.

3) OG at jeg er tæt på bankerot, så jeg har meget, meget få kroner (som i nærmest ingen) at gøre noget med. Men alligevel, et eller andet skal jeg gøre. 

Men på trods af disse besværligheder, så håber jeg nogen har et bud.
Jeg forventer hverken magi eller noget der ligner.
Men blot et bud på den mindst elendige løsning, som rent faktisk vil være muligt

(rent faktisk ville den bedste og mest rigtige løsning nok være at vælte huset, men så bliver jeg jo hjemløs, så den løsning går jeg ikke ind for, trods alt) 



 


Sijanne
9 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Det lyder godt nok specielt.. har du et sted du har åbnet op så man kan se konstruktionen? Jeg tror det ville hjælpe meget med et par billeder.
Når du har boet der i 4 år uden at opleve problemer, så kan det vel ikke være helt slemt.

Så en billig løsning er jo at lukke den væg med gips plader, hvis de bløde plader ikke er sorte af svamp og skimmel, tror jeg ikke det er så slemt endda.

Vi prøver igen, i morgen --
Når du har boet der i 4 år uden at opleve problemer, så kan det vel ikke være helt slemt.

Så en billig løsning er jo at lukke den væg med gips plader, hvis de bløde plader ikke er sorte af svamp og skimmel, tror jeg ikke det er så slemt endda.

Vi prøver igen, i morgen --
Jeg har ikke et synligt tegn på skimmel, og jeg har heller ikke fornemmelsen af at tapet som sådan sidder løst.
Og jeg er fristet til bare at sætte gipsplader udenpå, fordi det er den letteste måde at gøre væggen jævn og glat på . (den nuværende væg, har flere lag tapet, og nogen stedet sat meget ujævnt op)

Men jeg er bange for, hvis jeg nu sættet gips på indvendige side, ovenpå masonitten, så får masonitten jo mindre varme indefra værelset, og så kan jeg måske derved forrykke balancen imellem kulde, varme og cirkulerende luft. Og bange for at det lige kan være det, som kan udløse noget "skidt".

Men om jeg bare ser spøgelser, kan jeg ikke rigtigt regne ud.

Sijanne
jeg har i øvrigt nu boet her i 13 år.
Her er som sagt ikke noget synligt, der siger skimmel eller lign.
MEN jeg har ofte tænkt at her var en lidt kedelig luft, hvis rummet havde stået lukket.
ikke sådan en særlig grim lugt, heller ikke lugt af klamhed, bare sådan en lidt træls luft, sådan lidt som hvis nogen havde ligget og pruttet natten lang Lidt lummert og træls.
Men jeg har altså, i de 13 år, ikke set noget nogen steder, som har vakt min bekymring

Sijanne
Mon ikke alle andre vægge er opbygget på samme måde, og så senere forbedret med en gipsplade. Så det ville jeg ikke være så bekymret for. Når det nu alligevel har gået "godt" i så mange år.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Mon ikke alle andre vægge er opbygget på samme måde, og så senere forbedret med en gipsplade. Så det ville jeg ikke være så bekymret for. Når det nu alligevel har gået "godt" i så mange år.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis