Læk i Kalfatring

Kære Lav-det-selv brugere

Jeg har en mindre lækage i skroget på mit skib. Der siver blot en smule vand ind, men det er tilgengæld ind til opholdsrummet, så jeg vil meget gerne have det stoppet, for at undgå mere fugt. Det ligner at Kalfatringen er en smule utæt, og det er sket indenfor den sidste uge. Jeg har forsøgt at smide nogle brædder med noget fuge på, hvilket har resulteret i at leak'en har rykket sig 20 cm til højre (som ses på billedet). Nu er jeg i tvivl om jeg skal smide et bræt mere på eller hvad jeg skal gøre, som ikke indvolverer at skulle tage båden op og lave store renoveringer? Jeg har vedhæftet et par billeder af det, men spørg endelig hvis der mangler noget info eller billeder for at kunne hjælpe.

Problemet er ikke så meget at der kommer en smule vand ind, for det er virkelig ikke meget, men mere om det er farligt for båden at overleve i vandet henover vinteren? For det ligner at med vandet, siver der bej med ud. Jeg har prøvet at smide noget savsmuld på, som hurtigt bliver helt mørkt af tjære.

Jeg ved ikke rigtig noget om både og om hvad jeg skal gøre og hvor alvorligt jeg skal tage det. Håber på nogle gode råd, fra nogle som har en idé til hvad jeg skal gøre og hvor meget jeg skal bekymre mig

Mvh Uerfaren Bådejer

6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Den med at tætn med savsmuld er jo en gammelkendt metode.. Men til klinkbyggede både og udvendigt.. Så vandtrykket netop presser savsmulden op i klinkerne og på den måde tætner...
Ud fra billederne tror jeg du har en cravel bygget båd... Men reelt er det svært at se noget som helst på billederne..
Er det langt under vandlinjen, eller??
Er det en læk mellem to bord, eller er det et revnet bord?
Er træet frisk, eller synger bordlægningen på sidste vers?
Hvor meget vand tager du ind, sådan regnet i liter / døgn?
Hvor stort er skibet?
Hvad er det for en bådtype?

Har du overvejet at trække den på bedding og gennemgå bunden inden vinter?
Fik du den på bedding for at gennemgå bunden ved handlen? Ud fra dit navn gætter jeg på den er relativt ny erhvervet.
Hvad med andre på din havn der har lignende både.. har du snakket med dem og evt fået deres vurdering af sagen?

MVH Njord

MVH Njord
Hey Njord - tak for din hurtige respons

Det er mellem en halv og en hel meter under vandlinien. Det er en læk mellem to brædder, men i en kalfatring som bestemt ikke går lige - kan godt være at det er et revnet bord, alt efter hvad det betyder (kan jeg ikke finde ud af på nettet), men i hvert fald noget som er sket inden kalfatringen kom på, for den sidder øjensynligt som den skal og er ikke blevet rykket ud af sin plads. Det er en mikrosprække der tales om. Båden tager generelt ikke meget vand ind. Jeg vil skyde på en spand om ugen. og den er ca. 10 meter lang.

Jeg tænker ikke at tage den på bedding før næste sommer, for den skal ikke sejle, blot holde sig flydende, hvilket den gør fint Det jeg er i tvivl om, er hvor nervøs jeg bør være for sådan en lille sprække. Jeg er hernede hver dag, men skal ud og rejse i 3 uger i løbet af vinteren :/
En spand om ugen er vel ikke mere end de fleste mener er helt naturligt for en båd i den størrelse....
Jeg vil ikke være nervøs, men naturligvis følge sagen og så huske at arrangere opsyn med skiwet når du er på ferie.. specielt hvis vi får is.

MVH Njord

MVH Njord
Tak for hjælpen Njord - det giver mig en smule ro

Jeg er dog stadig i tvivl om jeg kan "stoppe" det - og med det, ikke ment som en reperation, men blot så der bliver lidt mindre fugtigt?
Tror du skal have et par lokale med ombord og se på det der...
det giver formodentligt et langt bedre billede af hvad der er galt og hvad der evt kan gøres, både på den korte bane og på den længere.

MVH Njord

MVH Njord
Hejsa.
Hvor ligger båden?
Altså hvis du gider lige tager nogle bedre billeder af båden og "skaden" og så beskriver hvor ca den er "gal" ville det være en stor hjælp...

At tætne en båd indefra ar både en dum, svært og midlertidig.
Så glem alt om fugemasse og savsmuld.

Træbåde må som sådan gerne tage lidt vand ind her og der (afh. hvorfor) og i hvert fald i forbindelse med hård sejllads.

Lige til en start.
Kalfatring siger du?? Det er muligt men jeg håber på en måde ikke at du kan se din kalfatring indefra som du siger??-

Beg der siver? Beg siver ikke ved mindre det er kogende varmt;-)

Mit bud på dit problem er at det temmelig sikkert er et rustent jernspir/bolt det er typisk små sivende utætheder og vandet der kommer ind er typisk brunt af rust præcist som dit billede. Træet rundtom trækker rust og bliver med tiden porøst spiret bliver mindre og mindre og det skal selvfølgelig skiftes. MEN det er som regel ikke noget der sker natten over og formentlig vil det lukke sig lidt igen efter et par uger (ligesom utæthedder i gamle vandrør der ruster sammen igen) og så vil det sive lidt igen ind i mellem indtil spiret til sidst er helt væk og en egentlig lækage kommer. Det er nok ikke det eneste sted der er rustent på din båd og det bedste du kan gøre er at skifte de rustne spir, bolte, kølbolte osv. løbende. Jeg kan se at der er smurt godt med beg på hvilket gør det svært at vurdere størrelsen på problemet MEN små lækager giver som regel små problemer og store lækager store problemer ;-)

Det lyder ikke som om du har en dyt begreb om træbåde (kærligt ment) så det næste du gør er at kontakte nogen af de mange der ved noget om det. Få nogen til at vurderer problemet og få nogen til at lave/hjælpe dig med at lave det, og koster det dyrt så.... bare ærgeligt det er billigere end at hente den op fra bunden;-) Dog er et rustent spir en simpel reparation og kan muligvis laves i vandet hvis båden kan krænges nok. Og ellers kan du gå den ordentligt efter når den kommer på land.

Så.... en dom ville være (uden at have set det) at der absolut ingen grund er til panik (endnu) MEN få det lavet og få det lavet ordentligt hvad end der viser sig at være problemet.

Ps. jeg forestiller mig ikke at du sejler så meget?? Hvis du gør og hvis du sejler den hårdt så skal du passe MEGET på med både dårlig kalfatring og/eller rustne spir.

Pps. bord på en båd er "brædderne" altså "beklædningen" - Kølen i bunden og stævn for og evt. agter er "rygrad", bundstokke og spanter er "ribben" og bord er selve skroget/huden om man vil? Og så er der jo alt det andet ;-)

Skriv hvor båden lægger så kan jeg evt. finde en der kan se på det. ;-)

Mvh. Anders -

Hvorfor sidde inde når alt håb er ude?

Ejer af kragejollen "Shakti" - 1936- Tsa Århus.

www.Shakti.dk    - Kig forbi -
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis