Gamle ledninger og fatninger

Hej allesammen

Jeg vil høre om der er nogen der kan hjælpe mig med nogle spørgsmål ifht. nogle gamle fatninger og ledninger i min lejlighed. Jeg kunne godt tænke mig at sætte et par lamper op, men jeg er dog meget i tvivl om hvordan og hvad jeg kan gøre med de her gamle fatninger. Jeg kan ikke findet noget tydeligt svar på hvad de forskellige symboler osv. står for. Jeg burde nok have læst til elektriker 

Hvad står sybolerne for?

Hvad kan jeg gøre med de gamle ledninger, er det muligt at sætte en ny fatning op eller skal jeg beholde de gamle, nogle af skruerne kan jeg ikke få ud!?

Hvordan sikrer jeg at lampen kan hænge fast? skal jeg til at sætte en skrue med krop op mid i fatningen? 

Her er et par billeder.

5 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Velkommen på LDS.
De første billeder viser et ældre lampeudtag, men nogle tjæreisolerede ledninger bag. De ser i øvrigt forbavsende sunde ud. Du skruer den på plads igen, hænger en lampe op i krogen og sætter de 2 ledninger i henhv. O og M1. Det er de 2 eneste der er forbundet på bagsiden. Så virker det men det må jo også godt se pæn ud, så der skal sidde en slags skjuler (baldakin) på ledningen som kan skubbes op og skjule ledninger og krog. Hvis di lampe skal sidde et andet sted, kan ledning godt gå ud af siden på baldakin, men så skal der en ledningsstump bindes i krogen og nedenud til at holde den på plads. Når det hele virker så klippes denne stump af lige under. (Denne evt. stump forbindes ikke til strøm). Det sidste billede er et udvendigt udtag (EP udtag), som der mangler et dæksel til. På maling rester ses at dæksel tilsyneladende har været borte længe. Den bør skiftes til et nyt udtag, da du sikker ikke kan finde ny dæksel. Lampe monteres også her på de 2 eneste klemmer der er brugt.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Mange tak for det hurtige svar ev elmand / Erik

Jeg er dog stadig lidt i tvivle mht. O og M1. Hvad står de for og er det ligemeget hvilken ledning jeg tilslutter dem, har en brun og blå ledning fra lampen?
Og i forhold til det sidste billede, hvad gør jeg med ophæng som lampen skal hænge fra? Jeg kan ikke se nogen krog eller lign. som den kan hænge i? Vil det ikke være ret svært af skifte den fatning? Hvis man nu skal finde en ny i samme størrelse og hvis den sidder fast som en del af loftet? . Kunne være neg skulle forhøre mig hos min vicevært og se om han ikke har et dæksel liggende der passer
O og M1 står for henholdsvis nul og mellemledning, som er de to ledninger, lampen skal tilsluttes til. Du tilslutter blå til nul og brun til M1.
Jeg bliver nødt til at korrigere dine termer. Fatningen er den del, som pæren skrues fast i, den del, du benævner fatningen, hedder et lampeudtag eller en udløbsroset.
Det sidste billede viser en udløbsroset, hvor dækslet mangler. Umiddelbart vil jeg tro at du køber en udløbsroset og bruger låget. I låget bør der være en aflastningklemme, som bruges i stedet for en loftskrog. Du skal derfor ikke sætte en krog op i loftet.

fase

Den type udløbsroset tror jeg ikke man kan købe mere. De nye er med en "snap" skrue. Men måske loppemarked, marskandiser el.lign. Men den er let at skifte, og er ikke en del af loftet. Alt strøm slås fra, den skrues ned og en ny skrues op. ledninger monteres i M1 og N som de sad før. Og inden der kommer alt for mange løftede pegefingre, så er det naturligvis i princippet arbejde som kun må udføres af elfirmaer, Fordi du er lige over kanten til den faste installation.

Måske jeg har en liggende men det koster i fragt så det kan sikkert ikke svare sig. Jeg regene med at termerne kom på plads når jeg konsekvent brugte de rigtige navne.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Den med snapskrue er LKs udgave. Den "gamle" udgave fåes endnu (greenline.dk).

fase
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også