Faste fortøjninger

Vores 26' Nidelv ligger fortøjet i en 4-punkts fortøjning, og mine nuværende fortøjninger har jeg selv splejset og monteret med kødben således at båden er fri af broen uanset vindretning. Da jeg ikke er voldsomt god til det med splejsning vil jeg høre om A) nogen kender en shop hvor man kan få lavet fortøjninger på mål?

B) Hvilken fabrikat reb er bedst?

 Jeg har påtænkt at opgradere fra nu 12 mm til nok 15-16 mm, men specielt omkring træpælene hvor "øjet" i fortøjningen jo ligger omkring, er der et stort slid. C) Kan man på nogen måde forstærke øjerne for at modvirke slid?

3 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Vigtigste om fortøjning:
Til fortøjninger skal du bruge reb som er elastisk.
Fortøjningen skal være så lang som praktisk muligt, så fjedrer rebet bedre. Altså krudsfortøjn, og helst skråt hen langs broen.
Fortøjningen skal være forholdsvis tynd, så fjedrer det bedre - men igen, så skal det kunne tåle slid i dårligt vejr. En dag med vildt vejr, kan slide rigtigt meget.

I praksis er 3slået PP (= polypropylen godt, da det har stor elasticitet, og er godt bestandigt mod UV-lys og vand) og så skift efter måske 5 år, for en sikkerhedsnåls skyld.

Treslået reb er mere elastisk end flettet reb og "bånd/tape reb".

Jeg vil tro at 16 mm er passende til jeres bådstørrelse - men det skal du selv undersøge lidt nærmere.

De fleste marineshopper sælger polyester reb til fortøjninger og til ankerline - men det er meget mindre elastisk end PP, så det synes jeg er dårlig rådgivning. Fordelen ved Polyester er til gengæld større brudstyrke og tåler måske bedre slid også. Men jeg vil mene at PP er mest velegnet.

Mindre almindeligt rebtype er "Nylon" - det er endnu mere elastisk (+ slidstærkt) og findes også 3-slået - men er ikke almindeligt i danske marineshopper - mest i england.

Brug også kødben / vægte eller andet som holder båden på plads.

Jge bor på sydfyn og kan splejse - send mig en peresonlig besked, så kan vi snakke om det.

Ellers så gå til enhver sejlmager / pigespejder / rigger - de kan.
Det er ikke svært - du finder masser af videoer på YouTube - du kan lige så godt selv lære det. Det er meget praktisk at man altid kan lave det pænt og stærkt - uanset hvor man er henne.

Søg YouTube: splicing rope / 3 strand splicing / yesplice.

PS - slid ved pælene: Find plasticslange og træk på rebet inden splejsningen eller bind fast til pælen, så det ikke gnubber.

MVH A


To ulykker kommer sjældent alene.
http://www.animatedknots.com/indexboating.php?LogoImage=LogoGrog.jpg&Website=www.animatedknots.com
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis