Hævning af gangbro

Hej Boyser,

Er der en derude der kan fortælle mig hvilken type træ jeg skal anvende til at hæve min gangbro. Vi har et hus med gitterspærr og beton tegl. Jeg ville gerne hæve gangbroen med 15 cm så jeg kan få papiruld oven på den eksistenrede roockwool. Jeg har overvejet at købe spærtræ 14,5 x 4,5 x 3 meter og lægge på hvert af de eksisterende spær. ovenpå ville jeg så lægge 2,5 cm forskalling bræder. Jeg er dog bange for vægten, da jeg kommer til at skulle bruge 18 stykker spærtræ. Er der en derude der kan anbefale en bedre metode

Jeg ser frem til at høre jer

Hej Boyser, Er der en derude der kan fortælle... Vis hele indlægget
19 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce

Hej Martin,

Jeg takker meget for hjælpen, men skal lige være helt sikker. Vi skal kun bruge gangbroen til at gå på og så vil vi lave hylder på gitterspærerne (det er imellem V'erne i hver side, jeg tænker på). Så ville vi lægge et spærstræ imellem de to brædder der danner v'et fra det ene v til det andet v (den afstand er ca. 270). Ville du mene at vi skulle bruge et spær på 4,5 x 14,5 af 270 cm og endvidere hæve det så det ikke ligger ovn på eksisterende gangbro ?

 

Jeg har vedlagt et billede der minder om vores loft

Mvh

Michael

Hej Michael

Afhængig af lasterne på hylder og gangbro... Ja - hvordan skal man lige forklare det... Altså hvis du laver lodrette stolper fra hoved til spærfod på hver side af gangbroen, så kan de jo samtidig fungere som aflastning for hylderne, som jo nok gerne skal sidde en smule højere. På den måde kan du holde dimensionerne nede, fordi du ikke behøver strække så stort et spænd.

Jeg ved ikke hvor funktionelt det vil være i praksis, da jeg ikke kender dit tagrum - det er muligt at plant gulv vil være en bedre løsning, for at maksimere opbevaringspladsen.

En tommelfingerregel siger 1/20 af spændet i dimensionshøjde, så en 6" burde være lige i øret til 2,7m

Og ja - hold det hele godt fri af isoleringen, så du ikke kvæler den naturlige ventilation, hvilket også gælder at det du opbevarer ikke kommer for langt ud mod undertaget. Så virker det bedst, i forhold til at holde dit tagværk sundt 😊

/Martin

Danmark er et prægtigt sted, hvor husene har lov at stå ude om natten!
...men i øvrigt - lad være med at lave for meget plads! Erfaringerne siger at udover julekassen og ungernes bobslæder, så burde det meste af det der havner på loftet, være kørt til genbrug 😉

Danmark er et prægtigt sted, hvor husene har lov at stå ude om natten!
Hej martin,
nu skal jeg skal jeg lige være helt sikker. De nye 6" spær kommer til at løbe over de eksisterende spær (altså i samme retning) På tværs af de spær sidder jeg forskallings brædder som vi løbe over den eksisterende gangbro. De nye spær bliver så skruet fast i v-spærrerne i hver ende. Kan jeg så ikke bære lade de nye spær hvile på den gamle gangbro, eller er det bedre at jeg hæver dem 5 - 10 fra den gamle gangbro.
og så vil jeg lige sige at jeg er rigtig glad for din hjælp.
mvh
Michael
Reglarne skrues vandret på tængerne ja. Jeg ville sætte dem højt nok til at de passede med at "stå ovenpå" isoleringen, altså underkant lig med overkant isolering, eller højere, og så ellers derudaf med dækket. Godt stærkt bliver det med 5/4" brædder eller 1" X-finér. Finéren kan godt kræve ekstra understøtning, hvis du ikke vil have for meget spild - til gengæld kan du gå ned i dimension på X'en, hvis du lægger regler på fladen på langs af gangbroen med ca. 400mm c-c... Så er standard tag-X helt fint.

Du skal være så velkommen, og spørg endelig, hvis der er mere eller andet

/Martin

Danmark er et prægtigt sted, hvor husene har lov at stå ude om natten!
Annonce
Hej Fiber snedker
Jeg fandt lige en gammel tegning. Det vi nu siger er, at jeg ikke skal bruge understøttelse som i nedenstående (det var sådan jeg oprigtigt ville have lavet det). Men i stedet bliver de nye spær 4,5 14,5 *270 og skruet på i V'erne i hver sin ende uden understøtelse.
Mvh
Michael

 

Ja det er sådan i grove træk det vi snakkede om, selvom jeg kan se vi har snakket lidt forbi hinanden.

Allerførst lidt fagsnak.
1: Spærhoved - de skrå stykker tømmer der bliver lægtet på.
2: Tænger - de lidt klejnere stykker tømmer, som danner V'erne mellem spærhoved og spærfod.
3: Spærfod - det vandrette stykke tømmer som forbinder bunden af de 2 spærhoveder og bunden af tængerne med hinanden. Ikke at forveksle med tagfod!

På den tegning vi har her er der ikke behov for understøtning af gangbroen med de to små stolper som forbinder den til foden, hvis du benytter 6". Vil du gerne have dem alligevel, kan du sagtens reducere til 4" (95mm).

Min ide i den forbindelse var at lade stolperne (lodrette) fortsætte op forbi hylderne, helt op på siden af spærhovedet. På denne måde reducerer du længden på bjælkerne til gangbroen betydeligt, fordi der ikke er grund til at lave dem så lange at de når tængerne. Samtidig er der mulighed for at gøre hylderne fast 3 steder, i stedet for kun 2 (tænger+stolpe vs. Kun tænger), hvilket kan have betydelig indflydelse på hyldernes stabilitet.

Nu til en helt anden og meget mere praktisk problemstilling: Hvordan er dine adgangsforhold? Hvad kan helt praktisk lade sig gøre at få ind på dit loft? Har du valmede eller flade gavle? Er du villig til at pille hul i taget eller gavlen, for at få materialer ind? Hvis alle materialer skal gennem en loftlem, skal du nøje overveje/prøve dig frem med hvor lange/brede stykker tømmer/plader du kan få ind. Det er MEGET mere besværligt, når først taget er lukket. Det er muligt man gerne vil have gangbroen lavet i brædder på 5,10, men det er i de fleste tilfælde stort set umuligt, medmindre du har et meget stort tagrum med over 30graders taghældning. Eller piller hul, og får dem ind direkte udefra. Ideelt har du flade gavle med lem i.

Mvh.
Martin

Danmark er et prægtigt sted, hvor husene har lov at stå ude om natten!
...endvidere kan det være mere praktisk evt. At forlade ideen om hævede hylder, og i stedet lave et helt plant dæk. Så kan bjælkerne forlænges som du har lyst - helt ud på siden af spærhovedet, blot du stopper selve gulvet et godt stykke inden, så du ikke hindrer ventiationen, og husk i den forbindelse også ventilation under gangbroen.

Danmark er et prægtigt sted, hvor husene har lov at stå ude om natten!
Hej Fibersnedker,

Endnu engang takker for dit fyldestgørende svar
Det er helt perfekt at du lige snupper fagsnakken med så jeg får begreberne på plads. Nu er der kommet styr på spærhoved, tænger og spærfod
Jeg tror jeg holder mig til løsningen med 4" stolperne som bliver understøttet. Stolperne skal nemlig op igennem en lille loftslem på 70*70.
Vi har flyde gavle hvor der sidder vandfasteplader på - Jeg tror at det er krydsfiner. Jeg havde overvejet, at lave en lem i gavlen, men den ved jeg heller ikke hvordan jeg skal bygge op. Så det bliver lige til en ting af gangen .
Jeg kan se at Jem og Fix har en T1 4,5*9,5*420 - Tror jeg prøver at hente et enkelt spær, saver det ned til 280 og prøver at få det igennem loftlemmen Hvis ikke det lykkes, så må jeg kaste mig ud i opgaven med at få lavet en lem i gavlen
Endnu gang mange takker for hjælpen
Michael
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis