Førstegangs CNC bygger?

Jeg vil gerne bygge min egen CNC fræser og er derfor i gang med at kigge internettet igennem for dele jeg kan bruge (jeg har ikke så travlt og regner først med at maskinen bliver en realitet engang i efteråret, hvis alt går vel). Maskinen bliver ikke så stor (ca. 300x150x70mm fræseområde) og vil fungere som øveplatform til fremtidige mere seriøse fræsere (hvis jeg bliver bidt af det), og bare det at få den til at virke er en stor del af fornøjelsen for mig

Min grundtanke er at bygge den op af 16mm MDF som forstærkes med alu profiler udvalgte stedet. Den lineærer føring bliver 16mm præcisionsaksler med lineærer kuglelejer og det bliver med fikseret gantry for at mindske belastningen på x-aksens aksler. Elektronikken bliver i første omgang en arduino med A4988 drivere - jeg er godt klar over at det formentlig ikke er den mest stabile løsning, men til 100kr for arduino+driverboards er det en billig måde at få maskinen til at køre på og så kan det opgraderes senere hvis jeg bliver bidt af det. Men nok om selve maskinen og nu til nogen spørgsmål:

Jeg regner med at benytte 12x3mm trapez gevind og med en 1,8° stepper motor giver det en opløsning på 0,015mm. Er det overhovedet realistisk at maskinen kommer til at præstere så godt når man tænker på hvor meget flex og tolerancer der er på andre dele?

Der skal købes møtrikker til trapezgevindet, her kan man både købe stål møtrikker og bronze møtrikker? bronze møtrikkerne er væsentligt dyrere så jeg går næsten ud fra at de har nogle positive egenskaber, men er det tilfældet? Jeg har læst lidt om metaler der "æder" hinanden op, har det noget med sagen at gøre?

3 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hej Jolle
Hvis du skal have et bare nogen lunde brugbart resultat, skal du glemme alt om trapezgevind.
Der er alt for meget slør i . Cnc og kuglespindler hører uløseligt sammen.
Du kan med den størrelse maskine som du planlægger, sagtens finde nogle billige rullede kuglespindler
dvs. en slags valsede spindler, de er væsentligt billigere end de meget præcise og slebne versioner, men stadig meget bedre end alm gevindspindler.
Man bruger dem mange steder, bl.a. til vinduesåbnere og andre steder hvor lav friktion og høj rotationshastighed
er et krav.Kig evt på Ebay.de, her kan du finde alt hvad hjertet begærer, både nyt og brugt.
Hilsen Johnny

Johnny cnc
Mange tak for svar

Jeg er godt klar over at ordene billig og CNC passer utroligt dårligt sammen, men jeg har tænkt mig at gøre et forsøg alligevel. For mig er byggedelen halvdelen af fornøjelsen, og jeg finder det spændende at bygge en billig maskine og undersøge, hvor godt/dårligt det kan blive med diverse modifikationer hen ad vejen. Formålet med maskinen er at få erfaring med en GDS CNC maskine, erfaringer som skal hjælpe mig, hvis jeg beslutter mig for at bygge en seriøs CNC maskine der kan præstere et "nogen lunde brugbart resultat" (en maskine som formentlig vil blive noget større og bygget med kuglespindler).
Trapezgevind og bronze møtrikker til en maskine som jeg beskriver koster ca. 320kr, hvilket jeg ser som relativt små penge for at komme i gang og se hvad jeg kan drive det til - væsentligt billigere end de kuglespindler jeg har set på ebay.

Men nu hvor du skriver der er for meget slør i, hvor meget vil du mene det drejer sig om? Jeg mindes at have set nogen skrive ca. 0,015mm for en standard trapez stang med standard trapez bronze møtrik, og hvis det passer svare det til opløsningen på min maskine hvilket jeg tænker er acceptabelt for en forsøgs CNC.
Men jeg har ingen ide om det er rigtigt så det kunne være interessant hvis du havde nogen erfaringer på området?

Og har du nogen kommentar til bronze kontra stål møtrikker?
Hej igen
Jeg forstår godt at du vil starte i det små.
Det er sikkert en god strategi, for inden du ser dig om er du fanget af projektet.
Hvis man er lidt nørdet er det fantastisk at se maskinen køre første gang der bliver sat spænding på.
Mht. bronze og stål , er det klart det rigtige valg. Hvis du ønsker mindre slør end det der er fra starten,
kan du evt. købe to møtrikker som du sætter inden i en bøsning , hvor de kan låses i slørfri position.
Husk at smøre godt, ellers slides de hurtigt.

god fornøjelse Hilsen Johnny

Johnny cnc
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis