Hvonår skal jeg go igang med Plænelufter/Vertikalskærer

Hej Alle,

Jeg ville bare høre, når jeg skal starte med plænelufter. Er det for tidligt nu?
Jeg også høre jeres mening om hvor dybt jeg skal sætte vertikalskærer til skære? 

Vi flyttede ind i vores nye hus sidste år, og græsset er ikke blevet passet overhovedet. Jeg har en masse mos og der er små døde / bare pletter og masser af ukrudt i grasplænen. 

Min plan er at brug en plænelufter og derefter tilføje perle kalk, lidt jarnvetrinol til at drab sidste mos og en 50/50 blanding af sand og jord for at udjævne grasplæne samt plante nye grasfrøer.

Hvilken type af grasfrøer skal jeg brug? Havet er ca. 800m2... 

Jeg vil gerne brug jord fra genbrugs plads som starter 28 marts men det er måske for tidligt for grasplæne?

lyder det fornuftig?

Tak for hjælpen!

13 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Jeg kan ikke sige hvornår du skal begynde, men for god naboskabs skyld ikke for tidlig. (Du ved ikke hvad det sætter gang i hos nabo familie." Der kan du se, de er alle sammen begyndt at slå plæne")
Små 10 cm brede huller kan græsset selv brede sig ind over, Hvis du giver mos jernvitriol bliver det grimt brun, så det ville jeg ikke gøre.
Plænelufter river noget af det op og gødning svækker mos, og hjælper græs, så græsset kommer til at dominere. Så jeg tror ikke du får glæde af nyt græs frø med indre det er store bare pletter.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Græsfrø spirer først ordentligt når jordtemperaturen når op omkring de 10 grader, hvilket almindeligvis først er slut april begyndelsen af maj. At så tidligere er primært til glæde for fuglene.

Din tilgang til renovering lyder helt fin. Mht græsfrø så vælg en blanding uden for meget rajgræs. Rajgræs er billigt og bliver ret stift i strået, så det er ikke så behageligt for bare tæer, men er slidstærkt, så en mindre del er OK.

Du kan sådan set godt vertikalskære plænen nu eller til påske (med iagttagelse af de farer som elmand har beskrevet) og derefter vande med jernvitriol. Det giver dig også tid til at se om der er pletter der lige skal have en tur mere før du sår græs. 

Når du skriver jord fra genbrugspladsen, er det nok kompost. Det er ofte meget energirigt bl.a. fordi det er blandet med aske og slam. Rent vil det svide græsspirerne, så det skal blandes med mindst 50% sand.

Jernvitrolen udvander du først til efteråret de steder hvor der er problemer med mos. Plænelufteren kører du med efter behov, vil dog foreslå en forårstur. Ved samme lejlighed kunne du også kører en tur med mossamleren, hvis du har en sådanne i maskinparken.  


Mvh. Leif.

Onliner:
"Diskutér ikke med en idiot. Vedkommende vil gøre alt for og trække dig ned på sit eget sølle niveau, for derefter at slå dig med sin enorme erfaring i kaos.

mossamler er det vi her på egnen kalder en rive, og en trailer.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Skrevet af ev elmand på 19-03-2015 20:14

mossamler er det vi her på egnen kalder en rive, og en trailer.

Det er kun for fattigR*** Erik.    Almindelige folk har maskinerne stående ude i maskinhuset. 

 

 


Mvh. Leif.

Onliner:
"Diskutér ikke med en idiot. Vedkommende vil gøre alt for og trække dig ned på sit eget sølle niveau, for derefter at slå dig med sin enorme erfaring i kaos.
Annonce
Tak for alle jeres input...

Sidste år forsøgte jeg at bruge jarnvertinol at dræbe mos i de værste områder derefter rive den sorte mos ud af græsset, men det har ikke hjælpe meget.

@Lars ON... Tak for din input.

Kender du en god leverandør af græsfrø i Danmark. Jeg vil gerne bruge en fin svingel blanding til min græsplæne, men kan ikke finde en leverandør for omkring 15-20kg af svingel blanding græsfrø?

Det er det tætteste, jeg kan finde, men det er ikke præcis, hvad jeg vil have.
http://havehobby.dk/produkter/47-graesfroe-og-plaenerens-til-graesplaene/1135-graesfroe---hunsballe-golf-turf---10-kg/

Tak for oversættelsen ev Elmand

Håber i kan hjælp!

Mht græsfrø, kunne du prøve at kontakte "Land og fritid", altså et af korn og forderstoffirmaernes privatkundebutikker. De burde kunne hjælpe også med større mængder i uddvalgte blandinger.

For at få maksimal virkning af jernvitriolen skal du vande den ud, og du skal vente med det det bliver lunt, hvor svidningseffekten er størst. Vitriolen dræber jo desværre ikke mos. Den svider den kun ned. Så derfor passer det også bedst at give jernvitriol lige når græsset er mest i vækst, så man giver græsset de bedste forudsætningen for at udkonkurrere mosset. Det er derfor også vigtigt at sikre at græsset får noget energi i processen, så det kan udnytte den midlertidige konkurrencefordel.

 

Tak... Jeg kan godt høre jeg skal vent lidt før jeg komme igang... Men i er en store hjælp...
Jeg ville ikke bruge vertikal skæren/plænelufter før plænetemperatur er oppe på de ca. 10 grader og begynder at gro, det fik jeg ihvertfald af vide engang..

Og det kompost man kan få fra genbrugspladserne er mange gange så fuld af smågrene at det egner sig dårligt til græsplæner, jeg brugte det lidt sidste år, og jorden føles stadig svampet at gå på, og græsset gror ikke særlig godt i det...
Hej Alle,
Jeg har netop været uden for at tage et nærmere kig på græs betingelser og kan se, at det faktisk ser værre, end jeg troede? Meget mos... Hvad synes i? Skal jeg bare fjerne græsplæne og starte igen? Jeg har hørt den bedste tid på året at lægge en ny græsplæne er efterår på grund af vand / regn?

 

Der er yderligere 3 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis