Eftervarmeflade til genvex

Jeg overvejer at få sat en eftervarmeflade på mit Genvex anlæg, men mangler bud på, hvordan det skal konstrueres. Jeg har fjernvarme og vandvarmefladen kan både kobles på en blandingssløjfe ca 30 grader vand eller direkte på fjernvarmevandet. Varmefladen jeg regner med at købe er til indbygning i det Ø160mm rør der giver luft ind i huset. Huset er fra 2011 og med gulvvarme over alt. Jeg oplever tit efter en solskinsdag, at huset bliver koldt, da gulvvarmen har været slukket i lang tid og er blevet afkølet til aften. Når det bliver koldt og gulvvarmen tænder, går der otte - ti timer inden varmen er "tilbage". Derfor tænker jeg det kunne være godt at varme den indgående luft op med en varmeflade imens. Spørgsmålet er så, hvordan det skal laves for at jeg udnytter varmen bedst og får den bedste regulering. Skal det være vand fra blandesløjfen, direkte fra fjernvarme, returløbstermostat eller ?

10 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Velkommen her på LDS.

Tror du ikke du hellere skulle få lavet det anlæg så det ikke lukker ned, blot fordi solen skinner en dag i vinter perioden. Har du en udeføler der sidder hvor solen kan ramme den ?

Tak :-)

Jeg er elektronikingeniør og kender ikke så meget til varmesystemer, så jeg ved ikke hvordan det skulle laves. Det er et Danfoss system, med rumfølere i alle rum. I rum med klinkegulve måler de så på gulvtemperatur (infrarødt øje) og i de andre rum på luften. Det er lavet med en blandesløjfe med ca 30grader vand og så en on/off ventil til hver kreds. Hver enkelt ventil er droslet, så der skulle være samme modstand i hver kreds, på trods af rørlængde. Jeg har ingen udendørsfølere koblet til varmesystemet. Jeg tror det er en Danfoss CF-MC regulator der styrer ventilerne til kredsene.

Har du nogen ideer til, hvad der skulle laves om?
vist en dårlig ide hr. håndværker for så vil temperaturen jo blive alt for høj.... i huset.

på et af de anlæg vi har her på jobbet er der "lidt" det du søge hvor al indgangsluft bliver ledt igennem en varmeflade der henter sin energi fra en varmeflade på udsugningsluften de er så forbundet i et lukket kredsløb med hinaanden og en lille cirkulationspumpe imellem.
bliver nok lidt svært at lave på dit anlæg, men jeg ville da selv overveje mulighede for at forvarme luften med en varmeflade der henter sin energi fra returløbet på fjernvarmen der så bliver reguleret med en lille motorventil der er styret en en temp sensor, så er der max udbytte af fjernvarmen. og din indgangluft bliver opvarmet. dette var mit forslag men alt efter anlægtype er der sikkert andre muligheder der er ligeså eller mere rentable for opvarmning af din indblæsningsluft
Jeg tænker, at der kan være noget, det kan laves om, så selve gulvvarmen kan regulere bedre. Måske noget med at ventilerne til kredsene kan åbne gradvist og ikke bare on/off.

Jeg tænker også en varmeflade med fjernvarme, men ved ikke om den bedste konstruktion vil være med 30 grader (fra blandesløjfe) eller 70 grader vand (direkte fra fjernvarme). Skal det være en on/off ventil på fremløbet, der er styret af behovet for opvarmning af luften og en returløbsventil på returen for at afkøle vandet nok eller? Hvad er bedst til en varmeflade?

Jeg kunne forstille mig at de infarøde følere sidder et forkert sted, et sted hvor solen kan ramme gulvet. De skulle vel nærmest sidde inde under vindues væggen hvor solen ikke kan påvirke gulvet. Og så må der være noget dæmpende på reations tiden på de følere de dæmper ved luftens temperatur. Jeg har ikke hørt om at den slags problemer skulle dukke op, men det er vel al den elektronik der laver numre. Det skulle sådan en elektronik ingenør da lige kunne finde ud af. Min bror har gulvarme i hele stue etagen, kun styret af ganske almindelige termometere af den slags der også bruges på radiatoer, og der er aldrig varme problemer. Han har så heller ikke det pjat med at der er en kreds til hvert rum.

Annonce

@mfrost.

Syntes ihvertfald at det virker helt forkert at der lukkes helt ned for varmen i gulvet, på en kold vinterdag, selv om solen varmer gulvet og luften i rummet op.

Jeg ved godt, at jeg lavede tråden for længe siden, men jeg har stadig problemet, men pga "sommeren" - udendørstemp over 10 grader :-) har vi ikke haft problemet. Jeg tænker stadig på, hvordan det skal konstrueres. Er der nogen der har erfaring med hvordan man udnytter varmen bedst fra fjernvarmen. Hvis ikke man afkøler vandet nok, så får man jo en ekstra regning. Hvilken løsning er bedst som eftervarme til min Genvex?

At bruge ca 30 gr vand fra en blandesløjfe i kaloriferen og en 0-10V ventil på fremløb, der styres efter temperatur i luften efter kaloriferen.

Eller bruge 70-80gr vand direkte fra fjernvarmen, hvor der så er en almindelig returløbstermostat på returen (for at sørge for at vandet er afkølet nok) og en en 0-10V ventil på fremløb, der så styres af temperaturen i luften efter kaloriferen?

Det er en god ide at få lidt dynamik i varmesystemet i de der moderne huse. Gulvvarme kan ikke det der op- og nedregulering. Luftvarme er det bedste når der skal reageres hurtigt.  

Har du direkte fjernvarme? Så skal du have en veksler - jeg kender ikke nogen varmeflader godkendt til direkte fjernvarme.

Du skal bruge en blandesløjfe fordi:
- fjernvarmevandet er alt for varmt. Der sker noget kemiske når luft rammer alt for varme flader. Du kender lugten fra en hårtørrer.  
- uden blandesløjfe er afkølingen alt alt alt for dårligt. Jeg kender ikke din gulvvarmefremløbstemperatur, måske kan du slutte din varmeflade i samme kreds.

Hvor meget luft skal du opvarme?
Hvilken kanaldimension?

Du skrever at anlægget er en Danfoss, men nævner også genvex, hvad for et anlæg har du så præcis?
[ja jeg ved godt at genvex er et dansk synonym for "balanceret boligventilation med varmegenvinding"]. Styringen skal jo passe sammen med det system du har.

Det du er ud efter er noget som en Lindab VFL, en Enervent CWW eller Danfoss eller, eller.

 

 

Nej, gulvvarmen er alt for langsom til at reagere, når temperaturen stiger eller falder. Gulvvarmesystemet er fra Danfoss og genvexen er en Genvex GE Energy 2 :-)

Gulvvarmen kører på en blandesløjfe, hvor det er fjernvarmevandet der også går igennem gulvvarmeslangerne. Jeg stiller shunten så der er 28-30gr i sløjfen. Lige inden blandesløjfen sidder en trykdifferens. Jeg er ikke helt klar over, hvordan sådan en virker, men den skulle jo nedsætte trykket i sløjfen, så jeg må vel kunne sætte varmefladen direkte der på. Jeg har kigget på netop Lindab VFL160 https://itsolution.lindab.com/lindabwebproductsdoc/pdf/documentation/ads/dk/technical/vfl.pdf
Der står ikke hvor meget tryk rørene kan holde til, men når det er en Lindab, må den da være godt nok.

Jeg ved ikke om jeg skal bruge en ventil med en elektrisk styret aktuator (0-10V) eller om jeg skal købe en mekanisk termostat med fjernføler, som så sættes i ventilationsrøret efter varmefladen. Jeg kan sagtens lave styringen til den elektriske selv.
Hej,
det bliver lige ud fra hukommelsen, men kig lige på din fjernvarme måler,
det du er interresseret i er flow i sekundet, for derefter at beregne den eventuelle fortjeneste.
Q[Energimængden] = [L per sekund] * 4,19 * [temperaturforskellen]
Energimængden svarer altså til... liter per sekund gange med 4,19 gange med (temperatur på returløbsvandet - indblæsningsluftens temperatur)..
eksempel
du har et flow på 0,02 liter per sekund,
en retur temperatur på 30 grader celcius,
en indblæsningsninstemperatur på 18 grader celcius.
der er behov for varme 200 dage om året.
0,02*4,19*(30-18) = 1 kw.
24 timer*200 dage * 1kW = 4800 kW
pris fra fjernvarme er 500 kr per MW = 4,8 * 500 = 2400 per år.
obs, det er varmeflade ved 100% virkningsgrad og en temperatur før varmeflade på 18 grader.
tillægsspørgsmål, så vidt jeg ved, så betaler du for den varme du bruger, og ikke ekstra for liter vand, medmindre du ikke kan holde deres afkøling.. så hvis du alligevel kan overholde afkølingsgraden, så ville jeg køre fremløb (60 grader) op i eftervarmeflade i stedet..
(hvis du vil bruge genvex som opvarmning, så kan du ikke få nok ud af returløbet)
somsagt hukommelsen, så hvis jeg er helt galt på den så ret mig lige..
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis