Skal jeg grave varmerørene ned eller ej? Beregninger..

Hej LDS’ere jeg har brugt for jeres tanker/viden her..

Jeg er jo ved at lave et opvarmet værksted i min lade, men for at det kan blive opvarmet så kræver det jo at der kommer noget varme derind Fyrrummet ligger i forlængelse af laden, så der skal trækkes rør igennem den kolde lade, eller jeg skal banke nogle gulve op, og  grave nogle rør ned, det er selvfølgeligt noget af et arbejde, så jeg har en flok spørgsmål angående det hele jeg håber I vil komme med input til, og ekspertise hvis I har det på lager

Hvis man kigger på side 26 af denne:

https://www.uponor.dk/~/media/count...?version=3

Så har jeg prøvet at regne lidt på det.

Vi siger som eksempel at jeg har et fremløb på 40, og et returløb på 25 grader. Og at temperaturen i jorden er som eksemplet 8 grader, og så lad os sige at luft temperaturen er -2.

Så er der et varmetab på 8W/m i jorden og 9W/m i luften. Det er så 13 meter vi snakker om = 96/117W tab der er i rørene. MEN kan man overhovedet bruge den beregning i luft, når de har lavet den som en jord beregning? Og er det konstant eller pr time eller minut? Det skal jeg jo vide, for at regne ud hvad varmetabet er pr år, så jeg ved hvilken løsning jeg skal vælge..

Lad os sige det er pr time, så er det  hhv. 2,3kW og 2,8kW tab i døgnet = 0,46Kg/0,58Kg træpiller i døgnet = 0,825Kr / 1,044Kr i døgnet  =  222kr / 282kr pr år i varmetab. Og for 60kr om året i varmetab gider jeg ikke banke gulve op og grave rør ned, det kan simpelthen ikke betale sig + at temperaturen aldrig er konstant -2 i gennem de sidste 10 år har temperaturen i snit været 6,68grader i fyrings sæsonen.. og så er de to regnskaber næsten ens!  Men holder den i retten?


Mvh

Morten

10 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hvis ikke varmerøret er i vejen for dig hen igennem laden, ville jeg ikke min allervildeste fantasi finde på at banke gulvet op og grave slangen ned, ALDRIG!
Omvendt vil jeg heller ikke have røret hængende ude i fri luft mellem 2 bygninger, hvorfor jeg så har gravet mine slanger ned.

Med venlig hilsen
ktm

 

Hvis du vil være rigtig god og flittig og har plads, kunne du vikle en vintermåtte uden på røret som yderligere isolering.

Med venlig hilsen
ktm

 

Ja jeg tror bare jeg går all in og også laver kasse til det, så der ikke er mus der synes det er hyggeligt at ligge ved de varme rør

Mvh

Morten

Huh? hvorfor vil de det?

Mvh

Morten

Du skal ikke lave en kasse omkring dem for så vil du først få besøg af gnavere inde i kassen. Du kan med fordel i stedet isolere det med 10 eller 20 mm ekstra. den merudgift du har ved at grave rørene ned kan aldrig nogensinde stå mål med den mængde arbejde du får ud af det. Du skal bare sørge for at isoleringen er tæt.

Hjemmelavet er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel.

Ok, ja det er en god pointe, det vil jo nok være et ynglings sted for dem Udgiften til at grave ned er ikke stor, men det er arbejdet :/

Mvh

Morten

Vands damptryk gør at vandmolekyler trænger igennem pex'en og kondenserer i isoleringen. Her bliver det så fanget indtil nogen perforerer yderkappen. Niels Winther fra Teknologisk Institut har lige lavet en rapport som dokumenterer dette. Jeg skal se om jeg kan finde rapporten.

Edit:
http://www.danskfjernvarme.dk/~/media/danskfjernvarme/kurser%20moder/modematerialer/temamoder/2014/2014%20dec%20temadage%20om%20pr%C3%A6isolerede%20fjernvarmer%C3%B8r/vandfyldte%20pex-r%C3%B8r%20-%20isoplus.pdf

Her er noget af data fra rapporten.
Humlen er at du må forvente at der udfældes 3-4 g vand pr. Meter pr år.

"Born to Run" er fra 1975... og det er stadig en fed plade.
Ok, ja det kan sq da forklare hvorfor man skal hælde lidt vand på systemet hvert år Nå men så bliver det sort rør, eller alu pex, kan jeg godt se Tak for info, det anede jeg ikke..

Mvh

Morten

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis